Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ EU kommer nå målet för förnybar energi i förtid

☀️ EU kommer nå målet för förnybar energi i förtid

Solenergins tillväxt inom EU förväntas överstiga målen för 2030 i förtid. 41 gigawatt av ny solkapacitet adderades 2022, vilket är en ökning med 40 procent från 2021.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Solenergins tillväxt inom EU förväntas överstiga målen för 2030 i förtid.
  • 41 gigawatt av ny solkapacitet adderades 2022, vilket är en ökning med 40 procent från 2021.
  • Experter tillskriver denna tillväxt minskade kostnader, globala trender och strategiska geopolitiska drag.

Solenergi på frammarsch

Senaste data visar att de flesta EU-länder troligtvis kommer att uppnå sina mål för förnybar energi 2030 tidigare än förväntat, tack vare en betydande ökning av solenergin, skriver Politico. 23 EU-länder förväntas uppfylla sina mål för solinstallationer senast 2027.

Denna tillväxt stämmer överens med en global trend, vilket betyder att förhindrandet av miljontals ton växthusgaser blir mer än förväntat.

Javier Esparrago, en expert från Europeiska miljöbyrån, berömde tillväxten, vilket i stor utsträckning tillskrivs att kostnaderna för solenergi per kilowattimme har sjunkit med en häpnadsväckande 90 procent under det senaste decenniet.

Graf från Politico.

Faktorer som driver tillväxt

Ökningen av solinstallationer har flera skäl:

Kostnadseffektiv produktion: Massproduktion av solpaneler i Kina har pressat ner priserna.
Geopolitisk påverkan: Konflikten i Ukraina har uppmuntrat många länder att minska sitt beroende av rysk energi genom att investera mer i solinstallationer.

Men tillväxten skapar också sina utmaningar. Eftersom solkraft blir vanligare och elpriserna mitt på dagen sjunker, kan incitamentet att investera i sol minska. Därför blir förbättring av nätinfrastrukturen och avancerade lagringstekniker, såsom batterier, avgörande. För närvarande ligger EU efter inom detta område.

Förutsägelser och verklighet

Solenergins snabba framväxt har tagit många på sängen. I juni reviderade Internationella energiorganet sina förnybara energiprognoser för EU uppåt med 38 procent, huvudsakligen på grund av en ökning av bostads- och kommersiella solinstallationer.

Jenny Chase, en solanalytiker på BloombergNEF, pekar på utmaningarna med att göra korrekta prognoser, med tanke på de snabba framstegen inom solteknik och kostnadseffektivitet. Dessa felberäkningar kan dock vara goda nyheter för det globala klimatarbetet.

Utmaningar och möjligheter framöver

Även om takten på solenergins utrullning är lovande är det osäkert hur länge det kan bibehållas. Nätets inflexibilitet i vissa nationer leder till slöseri med solproducerad elektricitet under perioder med låg efterfrågan.

Att hantera nätträngsel och förbereda arbetskraften för solsektorn är viktigt. Sektorn beräknas sysselsätta cirka 1 miljon arbetstagare i EU fram till 2030. Raffaele Rossi, från SolarPower Europe, ser detta som både en utmaning och en möjlighet som kräver inriktad yrkesutbildning.

Med EU:s avsikt att minska beroendet av Kina för solproduktion, betonar Rossi vikten av en balanserad strategi när man ställer in nya inhemska soltillverkningsmål fram till 2030.

För tillfället förespråkar Rossi att EU-länderna prioriterar att höja sina solmål för 2030 för att uppmuntra ytterligare investeringar i sektorn, vilket främjar ett bredare rent energisystem. Han betonar: "Att sätta ett mål som är rimligt, uppnåeligt men ändå ambitiöst är avgörande för sektorns utveckling."

Projekt Energisamhället

Tillsammans med internetpionjären, Jonas Birgersson, driver Warp Institute Projekt Energisamhället. Målet är ett nytt energinät bestående av tusentals små nät med lokal energiproduktion (huvudsakligen sol och vind) och energilagring. Detta kommer att leda till ett överflöd av ren och billig energi.

Projekt Energisamhället med Jonas Birgersson
All el du behöver för en låg, fast avgift. Warp Institute ska tillsammans med Jonas Birgersson göra detta till verklighet - och du är välkommen att gör det tillsammans med oss.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.