Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

Med hjälp av elektriskt ledande proteiner har forskare lyckats bygga en generator som använder luftfuktighet som bränsle.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om någon påstår sig kunna skapa något ur tomma luften är det läge att vara skeptisk, men på sitt sätt är det just det som forskare från University of Massachusetts Amherst lyckats med. Mer specifikt handlar det om att de hittat ett sätt att använda luftfuktighet för att generera elektricitet.

Enkelt uttryckt har forskarna byggt en generator, Air-gen, som använder proteiner som är elektriskt ledande. Av dessa proteiner har forskarna skapat nanotrådar som genererar en elektrisk ström när de utsätts för väta. Den fuktighet som finns i luften räcker för att Air-gen ska fungera.

Själva generatorn är en 7 mikrometer tjock film. Trots den mikroskopiska tjockleken har en prototyp genererat 17 mikroampere per kvadratcentimeter med en spänning på 0,5 volt.

Inte särskilt mycket alltså, men i och med att Air-gen är så liten kan mängder av den exempelvis blandas med målarfärg eller läggas på ett armband. Det skulle då ge möjlighet att måla ett hus med färg som innehåller massor med Air-gens eller använda tekniken för att driva små elsnåla saker som smarta klockor och aktivitetsarmband utan att behöva några batterier.

En fördel med Air-gen är att den genererar el dygnet runt i alla väder. Den kräver inte särskilt hög luftfuktighet heller. Forskarna menar att den luftfuktighet som finns i Saharaöknen är tillräcklig för att Air-gen ska fungera.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.