Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

Med hjÀlp av elektriskt ledande proteiner har forskare lyckats bygga en generator som anvÀnder luftfuktighet som brÀnsle.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om nÄgon pÄstÄr sig kunna skapa nÄgot ur tomma luften Àr det lÀge att vara skeptisk, men pÄ sitt sÀtt Àr det just det som forskare frÄn University of Massachusetts Amherst lyckats med. Mer specifikt handlar det om att de hittat ett sÀtt att anvÀnda luftfuktighet för att generera elektricitet.

Enkelt uttryckt har forskarna byggt en generator, Air-gen, som anvÀnder proteiner som Àr elektriskt ledande. Av dessa proteiner har forskarna skapat nanotrÄdar som genererar en elektrisk ström nÀr de utsÀtts för vÀta. Den fuktighet som finns i luften rÀcker för att Air-gen ska fungera.

SjÀlva generatorn Àr en 7 mikrometer tjock film. Trots den mikroskopiska tjockleken har en prototyp genererat 17 mikroampere per kvadratcentimeter med en spÀnning pÄ 0,5 volt.

Inte sÀrskilt mycket alltsÄ, men i och med att Air-gen Àr sÄ liten kan mÀngder av den exempelvis blandas med mÄlarfÀrg eller lÀggas pÄ ett armband. Det skulle dÄ ge möjlighet att mÄla ett hus med fÀrg som innehÄller massor med Air-gens eller anvÀnda tekniken för att driva smÄ elsnÄla saker som smarta klockor och aktivitetsarmband utan att behöva nÄgra batterier.

En fördel med Air-gen Àr att den genererar el dygnet runt i alla vÀder. Den krÀver inte sÀrskilt hög luftfuktighet heller. Forskarna menar att den luftfuktighet som finns i Saharaöknen Àr tillrÀcklig för att Air-gen ska fungera.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.