Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎾 Coldplays miljövĂ€nliga vĂ€rldsturnĂ©

🎾 Coldplays miljövĂ€nliga vĂ€rldsturnĂ©

Under nÀsta vÀrldsturné kommer musikbandet Coldplay att anvÀnda energi frÄn sina dansande fans för att driva konserten, samt plantera ett trÀd för varje biljett som sÀljs.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Coldplay tillkÀnnagav nyligen sin vÀrldsturné som kommer gÄ av stapeln 2022. Till skillnad frÄn deras tidigare turnéer kommer detta att bli en "miljövÀnlig" turné. Musikbandet har en plan med tolv steg som ska göra deras framtrÀdanden mer hÄllbara. Planen inkluderar att utnyttja energi frÄn dansande fans och plantera ett trÀd för varje sÄld biljett.

Likt nattklubben i Glasgow som anvÀnder vÀrmeenergi frÄn gÀsterna för att minska utslÀppen sÄ kommer Coldplay att anvÀnda energi frÄn dansande fans för att driva konserten. Det kommer ske med hjÀlp av ett kinetiskt golv. I en intervju med BBC sa sÄngaren Chris Martin:

– NĂ€r de rör sig, driver de konserten. Ju mer mĂ€nniskorna rör sig, desto mer hjĂ€lper de. Du vet nĂ€r frontmannen sĂ€ger "vi vill att du hoppar upp och ner"? NĂ€r jag sĂ€ger det behöver jag bokstavligen att du hoppar upp och ner. För om du inte gör det, slocknar lamporna.

Förutom att anvÀnda kinetiskt golv sÄ kommer bandet att installera solpaneler pÄ arenor. De ska anvÀnda elfordon, i möjligaste mÄn, för att transportera sig. För varje biljett som sÀljs sÄ ska ett trÀd planteras. Under deras senaste vÀrldsturné (2016 och 2017) sÄ spelade bandet för 5,4 miljoner mÀnniskor.

Coldplay har rÄdfrÄgat miljöexperter om hur bandets miljöavtryck kan minskat. Det har resulterat  i en 12-stegsplan. Chiara Badiali frÄn Julie's Bicycle, en vÀlgörenhetsorganisation som ger musikindustrin rÄd om hÄllbarhet, sa:

– Att ett band gĂ„r ut och tar riskerna och provar dessa metoder, och Ă€r vĂ€ldigt öppna och delar med sig av dessa saker, kommer att hjĂ€lpa hela branschen i lĂ€ngden.

Förhoppningsvis kommer Coldplays beslut att göra allt de kan för att minska sitt miljöavtryck att inspirera mÄnga mÀnniskor, bÄde inom och utanför musikbranschen, och i förlÀngningen fÄ framtiden att komma snabbare.

Bild: Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.