Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•șNattklubb i Skottland anvĂ€nder energi frĂ„n dansare för att driva lokalen

đŸ•șNattklubb i Skottland anvĂ€nder energi frĂ„n dansare för att driva lokalen

Denna nattklubb i Glasgow tar tillvara pÄ energin frÄn folk som dansar och anvÀnder den för att driva klubbens lokal.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En nattklubb i Glasgows arbetar för att utnyttja vÀrmeenergi frÄn personal och dansare för att driva klubben pÄ ett hÄllbart sÀtt. Detta system kan spara det populÀra stÀllet upp till 70 ton CO2 varje Är. BODYHEAT, som systemet heter, gör energin till en kÀlla för uppvÀrmnings- och kylutlopp.

I ett uttalande frĂ„n klubben stĂ„r det ”Vi Ă€r enormt glada över att tillkĂ€nnage vĂ„ra planer pĂ„ att introducera ett toppmodernt förnybart vĂ€rme- och kylsystem som omvandlar kroppsvĂ€rmen frĂ„n de som befinner sig pĂ„ klubben till en energikĂ€lla som ska anvĂ€ndas igen.”

BODYHEATs system Àr det första som installerades i Skottland. Det anvÀnder vÀrmepumpar för att fÄnga kroppsvÀrmen frÄn alla besökare i lokalerna. VÀrmeenergin kanaliseras till tolv stycken 150 meter djupa borrhÄl under lokalen. Den tillvaratagna energin kan antingen anvÀndas för att kyla lokalerna direkt eller sÄ kan den lagras i berggrunden tills byggnaden behöver vÀrmas upp.

Under vanligt mingel kan en mÀnniskokropp utstrÄla cirka 100 watt överskottsvÀrme. I trÄnga utrymmen kan vÀrmen öka snabbt, sÀrskilt nÀr folk dansar pÄ spelningar och klubbar. Om vÀrmen inte fÄngas upp sÄ avges energin ut i atmosfÀren.

– Med det hĂ€r nya systemet pĂ„ plats kommer vi att kunna utnyttja den vĂ€rmen, konsumera minimal mĂ€ngd el och gas pĂ„ plats och dĂ€rmed minimera vĂ„ra koldioxidutslĂ€pp, sĂ€ger en representant för nattklubben.
– Det rĂ„der ingen tvekan om att COVID-19-pandemin har medfört stora utmaningar för evenemangssektorn runt om i vĂ€rlden, sĂ€ger Andrew Fleming Brown, VD, men det har ocksĂ„ skapat ett nytt tankesĂ€tt hos företag, vilket understryker behovet av ett stabilt och hĂ„llbar framtid.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.