Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Bojar laddar fartyg till havs

🚱 Bojar laddar fartyg till havs

Stillstorm utvecklar bojar som kan ladda fartyg till havs med hjÀlp av förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Stillstorms laddningsbojar kommer att kunna ladda fartyg med havsbaserad vindenergi. NÀr fartyg gÄr pÄ tomgÄng till havs, medan de till exempel vÀntar pÄ att lasta, förbrÀnner de en enorm mÀngd brÀnsle. Detta Àr vad Stillstorm vill förÀndra med sina bojar.

En av Stillstroms programchefer, Sebastian Klasterer Toft, vill tillsammans med det danska rederiet Maersk Supply Service lösa detta problem pÄ ett miljövÀnligt sÀtt vilket Àr bakgrunden till att de utvecklade laddningbojen.

Bojen Àr helt enkelt en laddstation som flyter ute pÄ djupt vatten. Den tar emot energi frÄn vindkraftsparker till havs eller landbaserade energiparker. NÀr ett fartyg behöver laddas förtöjer det helt enkelt vid bojen och laddar med grön, förnybar energi.

Stillström-bojar kan placeras i den zon dÀr fartyg vÀntar pÄ att lÀgga till, i en ankarzon. Om bojarna placeras i denna zon kan fartyg koppla in och ladda medan de vÀntar pÄ att docka, istÀllet för att bara förbrÀnna brÀnsle under vÀntan.

Optimist Daily skriver att "den första uppsÀttningen av proof-of-concept-bojar kommer att sjösÀttas utanför Storbritanniens kust i Är. Om allt gÄr bra planerar Stillstrom att installera vinddrivna bojsystem i 50 till 100 hamnar under de kommande fem Ären, vilket ger mÄnga lÀnders flottor en chans att ladda och spara brÀnsle."

Enligt Maersk skulle samma teknik som anvÀnds för bojarna Àven kunna anvÀndas för att ladda hybrid- eller eldrivna fartyg i framtiden.

– Det hĂ€r Ă€r en global produkt, eftersom sjöfarten Ă€r global, sade Toft till Business Insider.

Enligt Toft Àr mÄlet för företaget att under 2022 "bevisa konceptet." Under de kommande fem Ären siktar de pÄ att installera systemet i 50 till 100 hamnar.

💹 Vindkraft – allt större och effektivare
Sverige har en lÄng kust dÀr vindarna Àr starka och har dÀrför mycket goda förutsÀttningar för vindkraft. Vindkraften har ocksÄ vuxit kraftigt de senaste Ären och levererar runt 20 procent av den el vi anvÀnder i Sverige.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.