Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚢 Bojar laddar fartyg till havs

🚢 Bojar laddar fartyg till havs

Stillstorm utvecklar bojar som kan ladda fartyg till havs med hjälp av förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Stillstorms laddningsbojar kommer att kunna ladda fartyg med havsbaserad vindenergi. När fartyg går på tomgång till havs, medan de till exempel väntar på att lasta, förbränner de en enorm mängd bränsle. Detta är vad Stillstorm vill förändra med sina bojar.

En av Stillstroms programchefer, Sebastian Klasterer Toft, vill tillsammans med det danska rederiet Maersk Supply Service lösa detta problem på ett miljövänligt sätt vilket är bakgrunden till att de utvecklade laddningbojen.

Bojen är helt enkelt en laddstation som flyter ute på djupt vatten. Den tar emot energi från vindkraftsparker till havs eller landbaserade energiparker. När ett fartyg behöver laddas förtöjer det helt enkelt vid bojen och laddar med grön, förnybar energi.

Stillström-bojar kan placeras i den zon där fartyg väntar på att lägga till, i en ankarzon. Om bojarna placeras i denna zon kan fartyg koppla in och ladda medan de väntar på att docka, istället för att bara förbränna bränsle under väntan.

Optimist Daily skriver att "den första uppsättningen av proof-of-concept-bojar kommer att sjösättas utanför Storbritanniens kust i år. Om allt går bra planerar Stillstrom att installera vinddrivna bojsystem i 50 till 100 hamnar under de kommande fem åren, vilket ger många länders flottor en chans att ladda och spara bränsle."

Enligt Maersk skulle samma teknik som används för bojarna även kunna användas för att ladda hybrid- eller eldrivna fartyg i framtiden.

– Det här är en global produkt, eftersom sjöfarten är global, sade Toft till Business Insider.

Enligt Toft är målet för företaget att under 2022 "bevisa konceptet." Under de kommande fem åren siktar de på att installera systemet i 50 till 100 hamnar.

💨 Vindkraft – allt större och effektivare
Sverige har en lång kust där vindarna är starka och har därför mycket goda förutsättningar för vindkraft. Vindkraften har också vuxit kraftigt de senaste åren och levererar runt 20 procent av den el vi använder i Sverige.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.