Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ”„ BlĂ„ flamma ger effektivare förbrĂ€nning

đŸ”„ BlĂ„ flamma ger effektivare förbrĂ€nning

En blÄ flamma som förbryllat forskarna i nÄgra Är kan vara nyckeln till effektivare förbrÀnning och lÀgre utslÀpp frÄn energiproduktionen.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

För nÄgra Är sedan upptÀcktes en ny sorts flamma, som fick namnet the blue whirl flame. Flamman ser ut som en blÄ ring och den vÀckte stort intresse i forskarvÀrlden. Nu har det klargjorts hur flamman uppkommer. Det visar sig att den Àr resultatet av tre olika flammor som tillsammans skapar effekten av en slingrande ring. Det som gör upptÀckten extra intressant Àr dock det faktum att kombinationen av de tre flammorna gör att allt brÀnsle som introduceras förbrÀnns, vilket skapar en sotfri och effektiv förbrÀnning. I förlÀngningen kan detta leda till rejÀlt sÀnkta utslÀpp av partiklar och att vi fÄr ut mer energi per mÀngd brÀnsle.

Genom att köra simulationer och testa olika blandningar av brÀnsle och syre har ett forskarteam vid Marylands universitet lyckats identifiera de olika delarna och ocksÄ kunnat se vilka förhÄllanden som skulle kunna fÄ dem att uppstÄ utan att gÄ igenom stadiet som den blÄ flamma som först satte dem pÄ spÄret. Den flamman Àr nÀmligen instabil och svÄr att upprÀtthÄlla. Den kan dessutom vara farlig. Om de delarna som ingÄr kan uppstÄ i en stabil förbrÀnning istÀllet kommer det vara mycket lÀttare att anvÀnda dem för att skapa energi ur kolvÀtebrÀnslen.

– BrĂ€nna kolvĂ€ten Ă€r en av vĂ„ra stora kĂ€llor till energi idag, men som olyckligtvis har en stor negativ pĂ„verkan pĂ„ miljö och klimat. The blue whirl visar en möjlig vĂ€g att göra förbrĂ€nningen mer effektiv och minska utslĂ€ppen rejĂ€lt, vilket gör oss vĂ€ldigt motiverade att fortsĂ€tta utforska den hĂ€r möjligheten till renare energi, sĂ€ger Xiao Zhang, en av forskarna bakom upptĂ€ckten, till New Scientist.

Foto: Sriram Hariharan (University of Maryland)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.