Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Batteripriserna har rasat med 97 procent pĂ„ 30 Ă„r

📉 Batteripriserna har rasat med 97 procent pĂ„ 30 Ă„r

Den grundligaste analysen som gjorts av priserna pÄ litiumjonbatterier visar att priserna har sjunkit snabbare Àn de flesta trott.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att priset pÄ litiumjonbatterier har sjunkit har nog de flesta varit övertygade om, men med hur mycket har ingen riktigt vetat. Nu har forskare vid MIT i USA gÄtt igenom alla prisuppgifter de hittat sedan batterierna lanserades 1991.

Det visar sig att priset pÄ litiumjonbatterier har sjunkit med hela 97 procent sedan 1991. Det Àr betydligt mer Àn vad som antagits i mÄnga analyser och liknar priskurvan för solceller som ocksÄ sett en dramatisk nedgÄng i pris.

– Att veta hur trenden ser ut Ă€r viktigt för att veta var vi befinner oss just nu och för att bilda oss en uppfattning om vad som kan hĂ€nda i framtiden, sĂ€ger Jessika Trancik, en av MIT-forskarna bakom studien.

Nu kan det verka mÀrkligt att ingen riktigt vetat hur priset pÄ litiumjonbatterier utvecklats. Problemet Àr att större delen av den typen av batterier inte sÀljs direkt till konsumenter utan i stora volymer till företag som Apple och Tesla. Mycket av prisinformationen har dÀrför bara funnits hos batteritillverkarna som sett det som affÀrshemligheter.

Forskarna lyckades genom att ”dammsuga” efter alla prisstudier de hittade att Ă€ndĂ„ fĂ„ en bra bild över den verkliga prisutvecklingen under de senaste tre decennierna. De tog dĂ„ ocksĂ„ hĂ€nsyn till parametrar som vikt och volym, vilket spelar stor roll för i vilka sammanhang som litiumjonbatterier kan anvĂ€ndas.

Att förstÄ hur trenden för prisutvecklingen ser ut kan ha stor pÄverkan för viktiga energibeslut i framtiden.

– Vi kan nu se att kostnaderna sjunker snabbare Ă€n vi trodde och det kan leda till att fler anvĂ€ndningsomrĂ„den blir intressanta. Det leder i sin tur till större volymer som leder till Ă€nnu lĂ€gre priser. De data som analyserats i den hĂ€r studien kommer att ha en varaktig pĂ„verkan pĂ„ vĂ„r industri, sĂ€ger Venkat Viswanathan, professor vid Carnegie Mellon University i en oberoende kommentar.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.