Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Batteripriserna har rasat med 97 procent på 30 år

📉 Batteripriserna har rasat med 97 procent på 30 år

Den grundligaste analysen som gjorts av priserna på litiumjonbatterier visar att priserna har sjunkit snabbare än de flesta trott.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att priset på litiumjonbatterier har sjunkit har nog de flesta varit övertygade om, men med hur mycket har ingen riktigt vetat. Nu har forskare vid MIT i USA gått igenom alla prisuppgifter de hittat sedan batterierna lanserades 1991.

Det visar sig att priset på litiumjonbatterier har sjunkit med hela 97 procent sedan 1991. Det är betydligt mer än vad som antagits i många analyser och liknar priskurvan för solceller som också sett en dramatisk nedgång i pris.

– Att veta hur trenden ser ut är viktigt för att veta var vi befinner oss just nu och för att bilda oss en uppfattning om vad som kan hända i framtiden, säger Jessika Trancik, en av MIT-forskarna bakom studien.

Nu kan det verka märkligt att ingen riktigt vetat hur priset på litiumjonbatterier utvecklats. Problemet är att större delen av den typen av batterier inte säljs direkt till konsumenter utan i stora volymer till företag som Apple och Tesla. Mycket av prisinformationen har därför bara funnits hos batteritillverkarna som sett det som affärshemligheter.

Forskarna lyckades genom att ”dammsuga” efter alla prisstudier de hittade att ändå få en bra bild över den verkliga prisutvecklingen under de senaste tre decennierna. De tog då också hänsyn till parametrar som vikt och volym, vilket spelar stor roll för i vilka sammanhang som litiumjonbatterier kan användas.

Att förstå hur trenden för prisutvecklingen ser ut kan ha stor påverkan för viktiga energibeslut i framtiden.

– Vi kan nu se att kostnaderna sjunker snabbare än vi trodde och det kan leda till att fler användningsområden blir intressanta. Det leder i sin tur till större volymer som leder till ännu lägre priser. De data som analyserats i den här studien kommer att ha en varaktig påverkan på vår industri, säger Venkat Viswanathan, professor vid Carnegie Mellon University i en oberoende kommentar.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.