Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteriet som kan pensionera fossil elproduktion

🔋 Batteriet som kan pensionera fossil elproduktion

Ett batteri som använder järn i stället för litium kan få ner kostnaden för att lagra el till en tiondel av dagens kostnad och råmaterialet är vanligt järn.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Energi från sol- och vindkraft måste kunna lagras för att vi ska ha el även när det är natt och vindstilla. Ett alternativ är att bygga stora batteriparker som lagrar el när kraftverken är i gång och levererar ut elen till nätet när kraftverken inte genererar någon elektricitet.

Batteriparkerna består normalt av mängder med litiumjonbatterier, men nu har det amerikanska företaget Form Energy utvecklat ett batteri som bara kostar en tiondel av litiumjonbatterierna.

En extra fördel är att batteriet använder järn i stället för litium. Det gör att det inte lär bli någon brist på råmaterial även om vi behöver enorma mängder med batterier.

Enkelt uttryckt fungerar batteriet så att tusentals små järnpellets får komma i kontakt med luft, vilket gör att järnet blir till järnoxid (rost) och generar el i samband med det. När vi kopplar in ström till batteriet får vi den omvända reaktionen och batteriet laddas upp.

Form Energy har redan byggt fungerande prototyper och ska nu börja processen med att massproducera batterierna. Det lär dröja några år innan det är klart och företaget ska nu försöka dra in 200 miljoner dollar för att kunna börja produktionen på allvar. En pilotanläggning på 300 MW ska enligt planerna stå klar 2023 rapporterar Clean Technica.

Tekniken har redan lockat investerare som Bill Gates, Jeff Bezos och världens största ståltillverkare Arcelor Mittal att investera i företaget.

Bild: Form Energy


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.