Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteriet som kan pensionera fossil elproduktion

🔋 Batteriet som kan pensionera fossil elproduktion

Ett batteri som anvÀnder jÀrn i stÀllet för litium kan fÄ ner kostnaden för att lagra el till en tiondel av dagens kostnad och rÄmaterialet Àr vanligt jÀrn.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Energi frÄn sol- och vindkraft mÄste kunna lagras för att vi ska ha el Àven nÀr det Àr natt och vindstilla. Ett alternativ Àr att bygga stora batteriparker som lagrar el nÀr kraftverken Àr i gÄng och levererar ut elen till nÀtet nÀr kraftverken inte genererar nÄgon elektricitet.

Batteriparkerna bestÄr normalt av mÀngder med litiumjonbatterier, men nu har det amerikanska företaget Form Energy utvecklat ett batteri som bara kostar en tiondel av litiumjonbatterierna.

En extra fördel Àr att batteriet anvÀnder jÀrn i stÀllet för litium. Det gör att det inte lÀr bli nÄgon brist pÄ rÄmaterial Àven om vi behöver enorma mÀngder med batterier.

Enkelt uttryckt fungerar batteriet sÄ att tusentals smÄ jÀrnpellets fÄr komma i kontakt med luft, vilket gör att jÀrnet blir till jÀrnoxid (rost) och generar el i samband med det. NÀr vi kopplar in ström till batteriet fÄr vi den omvÀnda reaktionen och batteriet laddas upp.

Form Energy har redan byggt fungerande prototyper och ska nu börja processen med att massproducera batterierna. Det lÀr dröja nÄgra Är innan det Àr klart och företaget ska nu försöka dra in 200 miljoner dollar för att kunna börja produktionen pÄ allvar. En pilotanlÀggning pÄ 300 MW ska enligt planerna stÄ klar 2023 rapporterar Clean Technica.

Tekniken har redan lockat investerare som Bill Gates, Jeff Bezos och vÀrldens största stÄltillverkare Arcelor Mittal att investera i företaget.

Bild: Form Energy


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.