Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteriet som kan lagra solenergi i flera månader

🔋 Batteriet som kan lagra solenergi i flera månader

Ett nytt material kan lagra solljus som potentiell energi i flera månader och sedan avge energin som värme.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem med solkraft i de nordliga delarna av världen är att solen skiner som minst när vi behöver den som mest. Det gäller i alla fall om vi vill använda energin för uppvärmning. Men det har nu forskare hittat en möjlig lösning på.

En forskargrupp från Lancaster University i Storbritannien har nämligen studerat ett ämne som kan lagra energi från solljus i flera månader och sedan avge energin som värme. Det skulle då bli möjligt att samla in massor med el från solpaneler under sommaren, spara energin under hösten och sedan använda den för att värma fastigheter under vintern.

Forskarna ser också en möjlighet att utveckla utformningen av batteriet. Det skulle då kunna produceras som en tunn hinna som kan målas på väggarna och därmed inte ta någon plats inuti byggnader. Det skulle också ge möjlighet till andra användningsområden: Ett exempel skulle kunna vara bilar med solceller som lagrar el till vintern och då använder elen för att avfrosta rutorna och värma upp bilen.

Materialet bygger på ett så kallat Metal -Organic Framework, Mof. Det är ett nätverk av metalljoner som tillsammans med kolbaserade molekyler bildar 3D-strukturer. Materialet är poröst och kan lagra mindre molekyler inuti strukturen.

Forskarna använder den egenskapen för att lagra molekyler med azobensene i strukturen. De molekylerna är väldigt bra på att absorbera ljus och kan ändra form när de utsätts för ljus eller värme.

I de tester som forskarna genomfört kunde materialet lagra energi upp till fyra månader. Med mer forskning finns möjlighet att förlänga den tiden. Forskarna vill också öka energidensiteten i materialet för att göra det ännu effektivare, eller också hitta nya liknande material som är mer effektiva redan från början.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.