Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteriet som kan lagra solenergi i flera mĂ„nader

🔋 Batteriet som kan lagra solenergi i flera mĂ„nader

Ett nytt material kan lagra solljus som potentiell energi i flera mÄnader och sedan avge energin som vÀrme.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem med solkraft i de nordliga delarna av vÀrlden Àr att solen skiner som minst nÀr vi behöver den som mest. Det gÀller i alla fall om vi vill anvÀnda energin för uppvÀrmning. Men det har nu forskare hittat en möjlig lösning pÄ.

En forskargrupp frÄn Lancaster University i Storbritannien har nÀmligen studerat ett Àmne som kan lagra energi frÄn solljus i flera mÄnader och sedan avge energin som vÀrme. Det skulle dÄ bli möjligt att samla in massor med el frÄn solpaneler under sommaren, spara energin under hösten och sedan anvÀnda den för att vÀrma fastigheter under vintern.

Forskarna ser ocksÄ en möjlighet att utveckla utformningen av batteriet. Det skulle dÄ kunna produceras som en tunn hinna som kan mÄlas pÄ vÀggarna och dÀrmed inte ta nÄgon plats inuti byggnader. Det skulle ocksÄ ge möjlighet till andra anvÀndningsomrÄden: Ett exempel skulle kunna vara bilar med solceller som lagrar el till vintern och dÄ anvÀnder elen för att avfrosta rutorna och vÀrma upp bilen.

Materialet bygger pÄ ett sÄ kallat Metal -Organic Framework, Mof. Det Àr ett nÀtverk av metalljoner som tillsammans med kolbaserade molekyler bildar 3D-strukturer. Materialet Àr poröst och kan lagra mindre molekyler inuti strukturen.

Forskarna anvÀnder den egenskapen för att lagra molekyler med azobensene i strukturen. De molekylerna Àr vÀldigt bra pÄ att absorbera ljus och kan Àndra form nÀr de utsÀtts för ljus eller vÀrme.

I de tester som forskarna genomfört kunde materialet lagra energi upp till fyra mÄnader. Med mer forskning finns möjlighet att förlÀnga den tiden. Forskarna vill ocksÄ öka energidensiteten i materialet för att göra det Ànnu effektivare, eller ocksÄ hitta nya liknande material som Àr mer effektiva redan frÄn början.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.