Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteri som drivs av vĂ€te ger miljövĂ€nlig lagring av energi frĂ„n solceller

🔋 Batteri som drivs av vĂ€te ger miljövĂ€nlig lagring av energi frĂ„n solceller

En kylskÄpsstor enhet som bÄde kan skapa vÀtgas genom elektrolys och spara det i en brÀnslecell kan fungera som ett batteri för solenergi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det stora problemet med solceller Àr förstÄs att de inte genererar nÄgon el nÀr solen inte skiner. Det gÄr att lösa genom att komplettera med el frÄn andra kÀllor eller sÄ tar man överskottsel nÀr solen skiner och lagrar det i ett batteri. Det mest kÀnda exemplet pÄ ett sÄdant batteri Àr vÀl Teslas Powerwall, men nu kommer en annan variant frÄn Australien.

Det Àr företaget Lavo som lanserar sitt batteri, Lavo System. Till skillnad frÄn Powerwall som bestÄr av litiumjonbatterier sÄ drivs Lavo System av vÀte. Att kalla det för ett batteri Àr kanske ocksÄ lite missvisande. Det inte bara lagrar energi i form av vÀtgas utan skapar ocksÄ vÀtgasen genom elektrolys.

Du kopplar in en vattenslang till Lavo System som dÄ spjÀlkar upp vattnet till syre, som slÀpps ut i luften, och vÀtgas som lagras i batteridelen. Batteriet bestÄr av en brÀnslecell som Àr konstruerad i ett metalhybridmaterial som ska vara sÀkert sÄ att det inte finns nÄgon explosionsrisk. Elen till elektrolysen kommer frÄn solcellerna pÄ taket.

Lavo System kan lagra 40 kWh, vilket ska rÀcka för tvÄ dagars elförbrukning i ett vanligt hushÄll om det kniper. Det Àr mer Àn dubbelt sÄ stor kapacitet som Powerwall.

En annan fördel med Lavo System Àr att det skillnad frÄn lagring med litiumjonbatterier inte innehÄller nÄgra farliga Àmnen som mÄste hanteras nÀr det ska Ätervinnas. Dessutom tar det lÀngre tid innan det behöver Ätervinnas. Lavo rÀknar med att deras system ska hÄlla i 30 Är. System med litiumjonbatterier hÄller kanske i 15 Är.

Lavo System har precis gÄtt frÄn att vara en prototyp till att bli en kommersiell produkt som Lavo nu sÀljer i Australien. Det Àr dock en vÀldigt fÀrsk produkt och den har en del nackdelar som Lavo kan behöva fixa innan de lanserar den globalt

Priset Àr till exempel rÀtt högt, cirka 190 000 kronor, men det ska förhoppningsvis sjunka nÀr systemet kan massproduceras. Sedan Àr uteffekten för nÀrvarande inte högre Àn fem kilowatt, vilket Àr i minsta laget.

Men det Àr som sagt första versionen av Lavo System och om inte annat sÄ visar det att intresset för att bygga lagringslösningar för förnyelsebar energi ökar. Vi kommer sÀkert att fÄ allt fler och allt bÀttre lösningar inom det hÀr omrÄdet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.