Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteri som drivs av väte ger miljövänlig lagring av energi från solceller

🔋 Batteri som drivs av väte ger miljövänlig lagring av energi från solceller

En kylskåpsstor enhet som både kan skapa vätgas genom elektrolys och spara det i en bränslecell kan fungera som ett batteri för solenergi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Det stora problemet med solceller är förstås att de inte genererar någon el när solen inte skiner. Det går att lösa genom att komplettera med el från andra källor eller så tar man överskottsel när solen skiner och lagrar det i ett batteri. Det mest kända exemplet på ett sådant batteri är väl Teslas Powerwall, men nu kommer en annan variant från Australien.

Det är företaget Lavo som lanserar sitt batteri, Lavo System. Till skillnad från Powerwall som består av litiumjonbatterier så drivs Lavo System av väte. Att kalla det för ett batteri är kanske också lite missvisande. Det inte bara lagrar energi i form av vätgas utan skapar också vätgasen genom elektrolys.

Du kopplar in en vattenslang till Lavo System som då spjälkar upp vattnet till syre, som släpps ut i luften, och vätgas som lagras i batteridelen. Batteriet består av en bränslecell som är konstruerad i ett metalhybridmaterial som ska vara säkert så att det inte finns någon explosionsrisk. Elen till elektrolysen kommer från solcellerna på taket.

Lavo System kan lagra 40 kWh, vilket ska räcka för två dagars elförbrukning i ett vanligt hushåll om det kniper. Det är mer än dubbelt så stor kapacitet som Powerwall.

En annan fördel med Lavo System är att det skillnad från lagring med litiumjonbatterier inte innehåller några farliga ämnen som måste hanteras när det ska återvinnas. Dessutom tar det längre tid innan det behöver återvinnas. Lavo räknar med att deras system ska hålla i 30 år. System med litiumjonbatterier håller kanske i 15 år.

Lavo System har precis gått från att vara en prototyp till att bli en kommersiell produkt som Lavo nu säljer i Australien. Det är dock en väldigt färsk produkt och den har en del nackdelar som Lavo kan behöva fixa innan de lanserar den globalt

Priset är till exempel rätt högt, cirka 190 000 kronor, men det ska förhoppningsvis sjunka när systemet kan massproduceras. Sedan är uteffekten för närvarande inte högre än fem kilowatt, vilket är i minsta laget.

Men det är som sagt första versionen av Lavo System och om inte annat så visar det att intresset för att bygga lagringslösningar för förnyelsebar energi ökar. Vi kommer säkert att få allt fler och allt bättre lösningar inom det här området.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter