Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌅 SolenergianlĂ€ggningen som Ă€r sĂ„ stor att den kan ses frĂ„n rymden

🌅 SolenergianlĂ€ggningen som Ă€r sĂ„ stor att den kan ses frĂ„n rymden

Den australienska öknen kommer att bli hem för en solenergianlÀggning med en total effekt pÄ tio gigawatt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÀrldens största solenergianlÀggning kommer att tÀcka ett omrÄde motsvarande 20 000 fotbollsplaner. Det Àr i alla fall mÄlet med anlÀggningen Australia-ASEAN Power Link som enligt planerna ska stÄ fÀrdig 2027.

JÀtteanlÀggningen bestÄr av solpaneler som ska ge en total effekt pÄ tio gigawatt. Elen Àr till för Northern Territories i Australien samt nÀrbelÀgna Singapore. Fast nÀrbelÀget Àr kanske att ta i. För att ta sig till Singapore kommer elen att gÄ 4 500 kilometer via kabel. 3 700 av dessa kilometer gÄr genom vÀrldens lÀngsta undervattenskabel.

I Singapore kommer anlÀggningen att stÄ för 20 procent av landets elbehov. En hÀlften sÄ stor anlÀggning i Marocko har redan minskat utslÀppen dÀr med hundratals ton jÀmfört med de fossila brÀnslen som anvÀndes tidigare. SÄ den hÀr anlÀggningen ger Australien och Singapore bÀttre förutsÀttningar att minska sin klimatpÄverkan.

Totalkostnaden för anlÀggningen budgeteras till 20 miljarder dollar. Men dÄ bara exporten av el till Singapore berÀknas dra in tvÄ miljarder dollar per Är kan investeringen rÀknas hel förhÄllandevis snabbt.

FrÄn kol till sol

Australien har fÄtt en del kritik för att de varit sÄ beroende av kol, men företaget bakom solenergianlÀggningen, Sun Cable, menar att det hÀr kan bli början pÄ en ny era för elproduktion i Australien.

– I en vĂ€rld som vill minska kolanvĂ€ndandet borde Australien bli en vinnare. Vi har resurserna, pĂ„hittigheten och framĂ„tandan för att göra det hĂ€r. Om vi lyckas kan vi skapa en ny exportindustri för Australien, skapa jobb och lĂ€gga grunden för framtidens ekonomi, sĂ€ger Mike Cannon-Brookes, störste investerare i Sun Cable.

VD:n David Griffin siktar Ànnu högre och tror att den hÀr satsningen kan visa resten av vÀrlden vad som Àr möjligt.

– Om du kan skicka el över lĂ„nga avstĂ„nd pĂ„ ett ekonomiskt sĂ€tt kommer energiflödena i framtiden inte att bestĂ„ av olja och naturgas utan elektroner. I slutĂ€nden Ă€r det helt enkelt ett mycket effektivare sĂ€tt att transportera energi. Olja och gas kommer inte att kunna konkurrera, sĂ€ger han.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.