Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐕‍🦺  Valpen från Boston Dynamics har fått jobb på sjukhus

🐕‍🦺 Valpen från Boston Dynamics har fått jobb på sjukhus

Robothunden Spot har hyrts in av ett sjukhus i USA. Den ska hjälpa vårdpersonalen att avgöra vilka personer som är smittade av COVID-19.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Sjukhus vill minska risken för att personal smittas av COVID-19. Roboten Spot bidrar till det, genom att vårdpersonal inte behöver vara i samma rum som patienter när man ska avgöras om det föreligger smitta (s.k. triagering).

Brigham and Women’s Hospital i USA hyrde i början av april in Spot och utvärderar nu hur valpen sköter jobbet som vandrande stöd till läkare och sjuksköterskor. En första slutsats är att det går åt mindre antal personal i fasen där man ska avgöra om COVID-19-smitta föreligger. Man spar dessutom in på värdefull skyddsutrustning.

Spot, naken. Utan iPad eller infrakamera. Bild: Boston Dynamics

Spot har tagit plats i tältet utanför sjukhusbyggnaden, där den tar tempen på besökare. Genom en monterad iPad som huvud kan vårdpersonalen både se och prata med patienter som ska undersökas. Robotens förmåga att undvika hinder och kliva över trösklar gör att den är lämpad för vidare utveckling för fjärrstyrd användning inom sjukvården.

Boston Dynamics robotar har fått många ögonbryn att höjas när de visats upp i olika klipp - inte minst Atlas, när den gör gymnastik. Den fyrbenta uppföljaren, Spot, släpptes under stor uppmärksamhet i slutet av förra året. Boston Dynamics uppmuntrar nu användare och utvecklare att hitta nya användningsområden för plattformen - såväl inom som utanför sjukvården.

Boston Dynamics delar med sig av all dokumentation kring såväl hård- som mjukvara för att få fart på utvecklingsarbetet kring Spot. Därmed kan också utvecklare av annan hårdvara dra nytta av arbetet som görs.

I framtiden kommer en utvecklad Spot mäta parametrar som puls, syresättning och andningsfrekvens på patienter. Praktikanten får kanske fast anställning?

Låt framtiden komma fortare!

Källor: Wired; Verve

Tips: Thomas Wahlgren


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.