Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎸 Ny teknik låter musiker jamma på distans

🎸 Ny teknik låter musiker jamma på distans

Ett nytt operativsystem ger så låg fördröjning över nätverksförbindelser att musiker kan spela ihop i realtid på distans.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pandemin har varit svår för oss alla, men har inneburit en extra utmaning för de som behöver sitta tätt tillsammans i en grupp för att kunna arbeta. Ett exempel på en sådan grupp är musiker, men där kan en forskargrupp från KTH ha hittat en lösning som gör distansarbete möjligt.

Problemet forskarna har löst handlar om fördröjning. När en signal färdas över nätet tar det ett tag för den att nå sin destination. I dagens nät är den fördröjningen så stor att det är omöjligt för musiker att spela ihop i realtid över internet.

Forskarnas idé bygger dels på en nätverksteknik med väldigt låg fördröjning, dels ett nytt operativsystem som är speciellt utvecklat för att ha så låg fördröjning som möjligt. Resultatet är en lösning som är så snabb att musiker kan repetera, jamma, hålla utbildningar och ge konserter live över nätet - precis som om de satt i samma rum.

Bakom lösningen står en forskargrupp under ledninge av Carlo Fischione, professor vid avdelningen för nätverk och systemteknik på KTH. Gruppen har nu också bildat företaget Elk för att kommersialisera lösningen som en tjänst under namnet Aloha. Inom ett eller ett par år räknar Elk med att ha en färdig produkt som alla kan köpa.

Även om lösningen är avancerad kräver den ingen dyrbar hårdvara. Den prototyp som Elk använder för demonstrationer för närvarande består av en billig Raspberry Pi-dator. Den räcker för att köra operativsystemet och har portar för instrument, mikrofoner och nätverk.

I tester har tekniken fungerat bra över flera hundra kilometers avstånd. Men sitter musikerna på olika sidor om en ocean blir ljusets hastighet ett problem. Här undersöker nu forskarna om AI kan hjälpa till så att det även då blir möjligt att jamma.

– Vem vet, kanske kan vi övervinna ljusets hastighet om AI kan förutsäga musikerns musikaliska uttryck på några hundra millisekunder och i realtid. I framtiden kanske musiker i New York och i Stockholm kan spela tillsammans samtidigt utan att de upplever någon fördröjning, säger Carlo Fischione.

Läs den vetenskapliga artikeln om tekniken här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.