Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎾 Ny teknik lĂ„ter musiker jamma pĂ„ distans

🎾 Ny teknik lĂ„ter musiker jamma pĂ„ distans

Ett nytt operativsystem ger sÄ lÄg fördröjning över nÀtverksförbindelser att musiker kan spela ihop i realtid pÄ distans.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pandemin har varit svÄr för oss alla, men har inneburit en extra utmaning för de som behöver sitta tÀtt tillsammans i en grupp för att kunna arbeta. Ett exempel pÄ en sÄdan grupp Àr musiker, men dÀr kan en forskargrupp frÄn KTH ha hittat en lösning som gör distansarbete möjligt.

Problemet forskarna har löst handlar om fördröjning. NÀr en signal fÀrdas över nÀtet tar det ett tag för den att nÄ sin destination. I dagens nÀt Àr den fördröjningen sÄ stor att det Àr omöjligt för musiker att spela ihop i realtid över internet.

Forskarnas idé bygger dels pÄ en nÀtverksteknik med vÀldigt lÄg fördröjning, dels ett nytt operativsystem som Àr speciellt utvecklat för att ha sÄ lÄg fördröjning som möjligt. Resultatet Àr en lösning som Àr sÄ snabb att musiker kan repetera, jamma, hÄlla utbildningar och ge konserter live över nÀtet - precis som om de satt i samma rum.

Bakom lösningen stÄr en forskargrupp under ledninge av Carlo Fischione, professor vid avdelningen för nÀtverk och systemteknik pÄ KTH. Gruppen har nu ocksÄ bildat företaget Elk för att kommersialisera lösningen som en tjÀnst under namnet Aloha. Inom ett eller ett par Är rÀknar Elk med att ha en fÀrdig produkt som alla kan köpa.

Även om lösningen Ă€r avancerad krĂ€ver den ingen dyrbar hĂ„rdvara. Den prototyp som Elk anvĂ€nder för demonstrationer för nĂ€rvarande bestĂ„r av en billig Raspberry Pi-dator. Den rĂ€cker för att köra operativsystemet och har portar för instrument, mikrofoner och nĂ€tverk.

I tester har tekniken fungerat bra över flera hundra kilometers avstÄnd. Men sitter musikerna pÄ olika sidor om en ocean blir ljusets hastighet ett problem. HÀr undersöker nu forskarna om AI kan hjÀlpa till sÄ att det Àven dÄ blir möjligt att jamma.

– Vem vet, kanske kan vi övervinna ljusets hastighet om AI kan förutsĂ€ga musikerns musikaliska uttryck pĂ„ nĂ„gra hundra millisekunder och i realtid. I framtiden kanske musiker i New York och i Stockholm kan spela tillsammans samtidigt utan att de upplever nĂ„gon fördröjning, sĂ€ger Carlo Fischione.

LÀs den vetenskapliga artikeln om tekniken hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.