Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⌚ Facebook vill låta dig styra AR med ett armband

⌚ Facebook vill låta dig styra AR med ett armband

Ett armband som fångar upp signalerna från hjärnan till dina händer kan ge oss helt nya sätt att interagera med datorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Augmented Reality, AR, där du lägger ett datorgränssnitt ovanpå den fysiska verkligheten är något som många företag arbetar med nu. Men ett problem är hur du ska kunna styra vad du vill göra i AR-miljön. Facebook har nu visat upp en prototyp som ger oss en idé om hur det skulle kunna gå till i framtiden.

Prototypen ser ut som ett stort armbandsur. I armbandet finns sensorer som mäter de elektriska signaler som hjärnan skickar till handen när vi vill röra ett finger eller flytta på handen. Tekniken är så exakt att den kan avgöra hur du vill röra ett finger på någon millimeter när.

Det gör att du kan peka, trycka, vrida med mera i tomma luften och armbandet översätter det till signaler som skickas till AR-utrustningen. Du kan till exempel välja i menyer som svävar framför ansiktet, trycka på knappar som finns i AR-miljön, dra isär och skjuta ihop virtuella objekt och mycket mer.

– Målet med neurala gränssnitt som det här är att kullkasta hur vi interagerar med datorer och ge människorna mer kontroll över maskinerna. Vi vill skapa en upplevelse där människan står i centrum för hela upplevelsen, säger Thomas Reardon, Director of Neuromotor Interfaces på Facebook Reality Labs.

En idé som Facebooks forskare har är att skapa personliga virtuella tangentbord. En AI skulle då övervaka hur du skriver och efterhand anpassa det virtuella tangentbordet så att det blev så effektivt som möjligt för dig. Alla skulle ha sitt eget optimerade tangentbord och inte vara tvungna att anpassa sig efter dagens Qwerty-tangentbord.

Just AI-stöd är något som Facebooks forskare tror att kommer spela en viktig roll för att skapa nya användargränssnitt. En bra AI skulle kunna lista ut vad det är du vill göra. Är du ute och springer kanske du brukar lyssna på musik medan du vill se ett recept när du lagar mat. AI:n skulle kunna räkna ut vilken app det är troligt att du vill använda när du gör en gest.

– I stället för att du hela tiden ska behöva vända din uppmärksamhet till din digitala enhet så borde gränssnittet bara dyka upp när du behöver det. Och det skulle anpassa sig efter vad du vill göra baserat på väldigt lite input från dig, säger Tanya Jonker, Research Science Manager på Facebook Reality Labs.

Än så länge är det här bara en prototyp, men det visar att AR ger oss möjlighet att tänka på nya sätt när det gäller hur vi ska interagera med datorer när de bokstavligen blir en del av vår verklighet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.