Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛵ Automatiska segeldrönare håller koll på havens hälsa

⛵ Automatiska segeldrönare håller koll på havens hälsa

En AI-styrd drönare kan segla omkring på havet i månader och kartlägga strömmar, temperaturer, havsbotten och mycket mer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Världens största helautomatiska segeldrönare seglar nu omkring på havet utanför den amerikanska västkusten. Det är det amerikanska företaget Saildrone som sjösatt den 22 meter långa drönaren Saildrone Surveyor.

Segeldrönaren har ett segel för att ta sig fram och använder sol- och vindkraft för att driva alla inbyggda sensorer och datorer. Färden styrs av en AI så drönaren kan segla i månader utan att behöva begära instruktioner.

Saildrone Surveyor kan mäta havsströmmar, vindhastighet, solstrålning, luftfuktighet och koldioxidnivåer. Dessutom kan Saildrone Surveyor kartlägga havsbotten ner till 7 000 meters djup med en sonar.

Just det sistnämnda är det som skiljer Saildrone Surveyor från de mindre segeldrönare Saildrone producerat tidigare. Idag används normalt stora skepp för att göra dessa kartläggningar. Med Saildrone Surveyor ska det bli både billigare och mer miljövänligt att få exakta kartor över havsbotten. Något som är viktigt för att förstå bland annat hur havsvattnet cirkulerar och hur tsunamis kan röra sig.

Förhoppningen är nu att myndigheter runt om i världen ska köpa Saildrone Surveyor för att kartlägga världens hav.

– Lanseringen av Saildrone Surveyor är ett stort steg inte bara för Saildrone utan för obemannad utforskning av oceanerna över huvud taget. För den första gången finns det nu en skalbar lösning som gör det möjligt att kartlägga vår planet inom vår livstid, till en överkomlig kostnad, säger Richard Jenkins, vd på Saildrone, i ett pressmeddelande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.