Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 AlphaFolds kapacitet utökas - ger snabbare lĂ€kemedelsutveckling

🧬 AlphaFolds kapacitet utökas - ger snabbare lĂ€kemedelsutveckling

AI:n AlphaFold har expanderat frÄn bara proteiner till olika biomolekylÀra strukturer. Det möjliggör snabbare lÀkemedelsutveckling och bÀttre förstÄelse av sjukdomar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • AI:n AlphaFold har expanderat frĂ„n bara proteiner till olika biomolekylĂ€ra strukturer.
  • Det möjliggör snabbare lĂ€kemedelsutveckling och bĂ€ttre förstĂ„else av sjukdomar.
  • Ett steg mot digital biologi genom förbĂ€ttrad molekylmodellering.

AlphaFold, frÄn Google DeepMind, hade ursprungligen som mÄl att avkoda mysterierna med proteinveckning, men har nu utvidgat sin molekylÀra förstÄelse bortom proteiner till att inkludera ligander, nukleinsyror (DNA och RNA) samt posttranslationella modifieringar.

Denna utveckling öppnar för en rad praktiska tillÀmpningar, framför allt inom accelererad lÀkemedelsupptÀckt, som potentiellt kan snabbspÄra utvecklingen av nya behandlingar för olika sjukdomar.

Bortom proteinveckning

AlphaFold inledde sin resa med fokus pÄ förutsÀgelser av enkedjeproteiner, en hörnsten för att förstÄ biologiska processer. Dess utveckling över tid ledde till en kartlÀggning av nÀstan alla katalogiserade proteiner som Àr kÀnda inom vetenskapen.

År 2022 gjordes modellens strukturprognoser fritt tillgĂ€ngliga genom AlphaFold Protein Structure Database, i samarbete med EMBL's European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI).

Denna öppna databas har sedan dess varit av stor betydelse för forskare över hela vÀrlden, och har hjÀlpt till att skapa framsteg inom omrÄden som malariavacciner, upptÀckten av cancerlÀkemedel och utvecklingen av plastÀtande enzymer för att bekÀmpa föroreningar.

PÄskyndar upptÀckten av lÀkemedel

Tidiga analyser visar pÄ modellens överlÀgsna prestanda i vissa proteinstrukturprognosproblem som Àr relevanta för lÀkemedelsupptÀckt, som antikroppsbinding. Den precisa förutsÀgelsen av protein-ligandstrukturer, en kritisk aspekt av lÀkemedelsupptÀckt, har förbÀttrats avsevÀrt.

Till skillnad frÄn konventionella 'dockningsmetoder', som krÀver en rigid referensproteinstruktur, sÀtter den senaste AlphaFold-modellen en ny standard genom att exakt förutsÀga strukturer utan behov av en referens, vilket möjliggör skapande av helt nya proteiner.

AlphaFolds förmÄga att förutsÀga protein-ligandstrukturer Àr avgörande för terapeutisk lÀkemedelsdesign. Detta illustreras av dess precisa prognoser i flera fall. Till exempel förutspÄdde den exakt strukturerna av PORCN, en klinisk fas-antikancermolekyl. PÄ liknande sÀtt klarade den sig bra med KRAS, ett komplex med en kovalent ligand som riktar sig mot cancer. Den modellerade ocksÄ exakt PI5P4Kγ, en selektiv inhibitor av en lipidkinas relevant för cancer och immunologiska störningar. Varje fall visar pÄ AlphaFolds praktiska anvÀndbarhet inom lÀkemedelsdesign.

BÀttre förstÄelse för grundlÀggande biologi

Modellen bidrar ocksÄ till en bÀttre förstÄelse för grundlÀggande biologi. Ett exempel Àr strukturprognosen av CasLambda bunden till crRNA och DNA, en del av CRISPR-familjen, kÀnd för sin genredigeringskapacitet.

Det ökar inte bara vÄr förstÄelse för genetiska mekanismer, utan pÄskyndar ocksÄ terapeutiska tillÀmpningar av sÄdan kunskap.

Ingen AlphaFold med en AI-paus

Under vÄren föreslog flera framstÄende personer en paus i AI-utvecklingen. Om denna paus hade blivit av, skulle denna version av AlphaFold inte ha sett dagens ljus nu.

StrÀnga regleringar eller "pauser" skulle allvarligt skada AI-utvecklingen och sakta ner viktiga processer. Snabbare och bÀttre upptÀckt av lÀkemedel rÀddar liv. Ett AI-uppehÄll Àr dÄligt för din hÀlsa.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

🧬 FrĂ„n spel till vetenskapligt genombrott - historien om AlphaFold
Historien om datorer som tÀvlar mot mÀnniskor Àr lÄng och vÀcker ofta enorm uppmÀrksamhet. Men vad Àr det bra för? Vad betyder det om en dator kan vinna i schack, Go eller Starcraft? Vi fick svaret nÀr AlphaFold löste en 50-Ärig utmaning inom biologi.
đŸ§« Ett ofattbart genombrott – som nĂ€stan ingen hört talas om
I nÀstan femtio Är har en av biologins stora utmaningar gÀckat oss mÀnniskor. Att förstÄ hur protein ser ut, vilket hjÀlper till att fÄ fram lÀkemedel och spara liv. SÄ plötsligt, förra Äret, knÀckte en AI gÄtan. Men det visade sig bara vara början pÄ nÄgot Ànnu större.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.