Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 AI underlĂ€ttar klimatanpassning genom att hitta dolda diken

🧠 AI underlĂ€ttar klimatanpassning genom att hitta dolda diken

En AI kan genom att undersöka höjdmodeller avgöra var det finns diken i skogen, vilket bland annat underlÀttar Äterskapandet av vÄtmarker.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att veta var det finns diken Àr viktigt för att förstÄ var det finns risk för översvÀmningar och var det finns bÀst möjligheter att ÄterstÀlla vÄtmarker. DessvÀrre finns bara runt nio procent av alla diken i Sverige utmÀrkta pÄ kartor.

Men nu har forskare frÄn Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tillsammans med Skogsstyrelsen tagit fram en karta dÀr hela 85 procent av alla diken finns utmÀrkta. Forskarna anvÀnde djupinlÀrning för att lÀra en AI hitta dikena. AI:n kombinerade information frÄn nationella höjdmodeller med information om diken som redan hade mÀrkts ut. PÄ sÄ sÀtt lÀrde sig AI:n att utifrÄn höjdmodellerna rÀkna ut var det fanns diken.

AI:n kan utifrÄn höjdmodeller skapa en rasterkarta som visar hur dikena gÄr genom skogarna.

– Nu nĂ€r vi vet var dikena finns, gĂ„r det att planera för vattnet i landskapet mer i detalj. LĂ€gger man alla diken i den nya kartan pĂ„ en lĂ„ng rad sĂ„ rĂ€cker de 24 varv runt jorden. Diken utgör omkring 70 procent av Sveriges vattendrag, sĂ„ det Ă€r en stor förbĂ€ttring mot tidigare kartor, sĂ€ger William Lidberg, forskare pĂ„ SLU och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ett anvÀndningsomrÄde för dikeskartorna Àr att lokalisera vilka torvmarker som Àr bÀst lÀmpade att Äterskapa. Ett annat omrÄde för kartorna Àr att se till att skogsmaskiner inte kör ner i dikena.

– Om skogsbruket vet var dikena finns gĂ„r det Ă€nnu bĂ€ttre att följa vattnets vĂ€g och undvika körskador och nĂ€ringslĂ€ckage till vatten, sĂ€ger Liselott Nilsson, GIS-specialist pĂ„ Skogsstyrelsen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.