Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚖ AI räknar på hur vi ska få rättvisare skatter

⚖ AI räknar på hur vi ska få rättvisare skatter

Genom att köra mängder med simuleringar ska en AI försöka hitta skattesystem som minimerar de ekonomiska orättvisorna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ekonomisk ojämlikhet är ett problem som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Nu har forskare vid Salesforce använt AI för att försöka hitta ett sätt att minska de ekonomiska klyftorna.

Målet är att hitta ett skatte- och fördelningssystem som kombinerar högsta möjliga produktivitet med minsta möjliga ekonomiska ojämlikhet.

För att hitta det har forskarna byggt AI-systemet AI Economist som simulerar människor, AI-agenter. Dessa agenter samlar sedan resurser och bygger saker för att uppnå de mål som en fiktiv regering sätter upp. Vad dessa AI-agenter väljer att göra påverkas sedan av de skatte- och fördelningsregler som AI-systemet designar.

Forskarna har också kört verkliga skattesystem i simuleringen och jämfört dessa med vad AI Economist kommit på. Det visar sig att AI Economist bästa lösning hittills var 16 procent bättre än det bästa ”mänskliga” skattesystemet på att kombinera hög produktivitet och låg orättvisa.

Nu tänker forskarna också bygga ut AI Economist så att det kan köra fler agenter samtidigt och även lägga in agenter som kan simulera företag. Förhoppningen är att politiker ska kunna testa sina skattemodeller i en simulering och upptäcka problem där innan modellerna implementeras.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.