Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩑 AI kartlĂ€gger korallreven

🩑 AI kartlĂ€gger korallreven

Att kartlÀgga och bibehÄlla korallreven har blivit en allt mer akut uppgift. Men för att kunna genomföra rÀtt ÄtgÀrder pÄ rÀtt plats krÀvs noggrann analys av tillstÄndet. Detta sker vanligtvis genom att dykare fotograferar. Nu har arbetet automatiserats.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

En av klimatförÀndringarnas effekter Àr att de höga temperaturerna riskerar att ta död pÄ havens korallrev. Dessa ekosystem Àr oerhört viktiga för livet i havet och pÄ land. De bidrar dessutom till skydd och skapar mat och arbetstillfÀllen för nÀrmare en miljard mÀnniskor, enligt FN.  

Ett projekt vid namn CORaiL, signerat Accenture, Intel och Sulubaaï Environmental Foundation, har sedan mars 2019 kartlagt reven utanför ön Pangatalan i Filippinerna. Genom att analysera 40 000 bilder har forskare kunnat fÄ en bra överblick av klimatförÀndringarnas konsekvenser i omrÄdet.

NedsÀnkta kameror fotar, och med hjÀlp av artificiell intelligens och "edge computing" kan bilderna omedelbart rÀknas, klassificeras och skickas upp till ett visuellt grÀnssnitt över vattenytan. DÀr kan data-drivna beslut fattas med betydligt större precision och hastighet.

NÀsta generation av projektet inbegriper sannolikt Àven neurala nÀtverk och infraröda kameror.

Teknikens samverkansmöjligheter gör att CORaiL-liknande lösningar blir relevanta för en rad andra omrÄden, bland annat för att kartlÀgga och analysera grödor i jordbruk, samt förebygga avskogning och tjuvjakt.    

LĂ€s mer om projektet hos Forbes.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.