Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚹 AI gör rĂ€ddningsdrönare bĂ€ttre pĂ„ att hitta vilsegĂ„ngna mĂ€nniskor

🚹 AI gör rĂ€ddningsdrönare bĂ€ttre pĂ„ att hitta vilsegĂ„ngna mĂ€nniskor

En AI kan med 95 procents sÀkerhet avgöra om det Àr en mÀnniska pÄ en vÀrmebild och det Àr 70 procentenheter bÀttre Àn med vanlig analys av bilden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att hitta mÀnniskor som gÄtt vilse i en tÀt skog Àr lite som att hitta en nÄl i en höstack. NÄgot som kan göra det enklare Àr att anvÀnda vÀrmekÀnsliga kameror som registrerar kroppstemperaturen. Att skicka upp drönare med vÀrmekameror Àr ett snabbt och billigt sÀtt att söka av svÄrtillgÀngliga omrÄden, men idag Àr det bara i 25 procent av fallen som kamerorna ger bilder med tillrÀckligt hög kvalitet för att det ska gÄ att avgöra att det Àr en mÀnniska pÄ bilden.

Problemet Àr speciellt stort under varma dagar nÀr det inte Àr sÄ stor skillnad mellan kroppstemperaturen och den omgivande temperaturen. Speciellt svÄrt blir det i tÀtbevuxna omrÄden dÀr kamerorna fÄr det svÄrt att trÀnga igenom vegetationen. Det Àr ocksÄ i dessa otillgÀngliga omrÄden som behovet av att kunna söka frÄn luften Àr som störst.

Nu har ett forskarlag frĂ„n Johannes Kepler University i Österrike utvecklat nĂ„got som kan ge en lösning pĂ„ problemet. De har anvĂ€nt djupinlĂ€rning för att lĂ€ra en AI att upptĂ€cka mĂ€nniskor i vĂ€rmebilder. Resultatet Ă€r en AI som hittar rĂ€tt i upp till 95 procent av fallen.

Enkelt uttryckt gÄr metoden ut pÄ att AI:n undersöker mÄnga bilder frÄn samma omrÄde. AI:n kan sedan smÀlta ihop bilderna sÄ att den ser det som en enda stor och detaljerad bild. Ytterligare analys ger bilden ett större djup sÄ att trÀdtopparna blir suddiga medan det som finns pÄ marken syns mycket tydligare.

I framtiden kommer automatiska drönare att sjÀlva kunna söka över stora omrÄden. IstÀllet för att behöva skicka bilderna till en mÀnniska pÄ marken som med svÄrighet försöker analysera dem kan AI:n direkt visa var det finns mÀnniskor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.