Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍔 Alternativ till kött Ă€r bĂ€sta sĂ€ttet att minska koldioxidutslĂ€ppen

🍔 Alternativ till kött Ă€r bĂ€sta sĂ€ttet att minska koldioxidutslĂ€ppen

Att Àta köttalternativ kan fÄr ner koldioxidutslÀppen mycket mer Àn att sluta flyga eller fÄ fram miljövÀnligare cement.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Analysfirman Boston Consulting Group, BCG, och investmentbolaget Blue Horizon har rÀknat pÄ vilka industrier som har bÀst förutsÀttningar att minska koldioxidutslÀppen. Det visar sig att det mest kostnadseffektiva vi kan göra Àr att ersÀtta det kött vi Àter.

Varje dollar som satsas pÄ att ersÀtta kött med exempelvis vÀxtbaserade alternativ ger minst tre gÄnger sÄ mycket som att investera i att fÄ ner utslÀppen i nÄgot annat.

Enligt forskarna skulle vi minska koldioxidutslÀppen med 4,4 gigaton för varje biljon dollar som investerades i köttalternativ. För samma pengar skulle vi bara fÄ ner utslÀppen frÄn cementindustrin med 1,5 gigaton och med 0,2 gigaton för flyget.

Tabell som visar att köttalternativ Àr den klart mest kostnadseffektiva ÄtgÀrden för att fÄ ner koldioxidutslÀppen.
Köttalternativ Àr den klart mest kostnadseffektiva ÄtgÀrden nÀr det gÀller att fÄ ner koldioxidutslÀppen.

– Vi var rĂ€tt överraskade av de hĂ€r siffrorna sjĂ€lva sĂ„ vi dubbel- och trippelkollade dem. Det verkar som att det hĂ€r verkligen Ă€r ett av de enklaste sĂ€tten att bekĂ€mpa klimatförĂ€ndringarna, sĂ€ger Friederike Grosse-Holz, styrelseledamot i Blue Horizon i en kommentar till Discover Magazine.

Forskarna frÄgade ocksÄ 3 700 mÀnniskor runt om i vÀrlden om de var villiga att gÄ över till vÀxtbaserade köttalternativ om det skulle minska deras klimatpÄverkan. 31 procent sa att de var villiga att göra det. HÀr menar forskarna att det finns mycket att vinna pÄ att informera mer om vilken nytta köttalternativ gör.

Sedan behövs det investeringar för att effektiviseras produktionsprocesserna sÄ att alternativen blir lika billiga eller helst billigare Àn kött. Det Àr en process som lÀr ta mÄnga Är, men potentialen Àr enorm sÄ forskarna har gott hopp om att vi kommer att Àta mycket mer köttalternativ i framtiden.

LÀs hela rapporten hÀr.

🍔 VĂ€rldens första fabrik för odlat kött Ă€r i gĂ„ng
Odlat kött tar nu steget till industriell produktion och dÄ ska köttet inte kosta mer Àn vanligt kött kostar i butikerna idag.
🍔 JĂ€st fĂ„r vĂ€xtbaserad mat att smaka som riktigt kött
Omprogrammerade jÀstceller kan producera animaliskt fett, vilket kan fÄ vÀxtbaserad mat att smaka mer som kött.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.