Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warpmanifest för 2020-talet

💡 Warpmanifest för 2020-talet

Stiftelsen Warp Institute vill bidra till att öka mÀnniskors framtidstro. Det gör dem mer involverade i att skapa framtiden, sÄ att vi kan böja kurvan för mÀnsklighetens utveckling och fÄ framtiden att komma snabbare.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Böja mÀnsklighetens utvecklingskurva

Om mÀnniskans utveckling hade fortsatt i samma takt som den gjorde de första 2,4 miljonerna Är vi fanns hÀr pÄ planeten, skulle vi fortfarande sitta runt lÀgereldar, utan klÀder, utan nÄgra verktyg förutom primitiva stenyxor och inte ens kunna prata med varandra.

Men det gör vi ju inte, sÄ nÄgot mÄste ha hÀnt. Utvecklingen under vÄra första 2,4 miljoner Är var mycket lÄngsam, medan den under de senaste hundratusen Ären har varit mycket snabb.

Det som hÀnde för cirka hundratusen Är sedan var att utvecklingskurvan för mÀnskligheten böjdes. Utvecklingen accelererade för första gÄngen i vÄr historia.

Sedan dess har den böjts och accelererat flera gÄnger. Varje acceleration har inneburit att vi har fÄtt det bÀttre. Framförallt de senaste trehundra Ären. LÀngre och hÀlsosammare liv, mindre fattigdom, mer rikedom, mer och bÀttre mat, större frihet och fler möjligheter.

DÀrför vill vi i Warp Institute böja utvecklingskurvan för mÀnskligheten igen.

Det kan lÄta omöjligt, men vi har ett hemligt verktyg. Det var detta verktyg som för första gÄngen satte fart pÄ mÀnniskans utveckling för hundratusen Är sedan. Verktyget Àr gammalt, men mer effektivt idag Àn nÄgonsin tidigare.

Hemligheten bakom mÀnniskans utveckling

Anledningen att mÀnniskans utveckling gick sÄ lÄngsamt i över tvÄ miljoner Är var att det inte fanns nÄgot bra sÀtt att sprida nya idéer.

Om nÄgon nÄgonstans gjorde en stenyxa lite bÀttre spred sig inte den kunskapen. Han eller hon levde i en grupp med runt 150 andra och de hade för fÄ kontakter med andra grupper för att ha nÄgot meningsfullt utbyte. Inte heller hade de nÄgot bra sÀtt att kommunicera, eftersom de saknade talsprÄk. Om personen med stenyxan halkade och dog och Ànnu inte lÀrt nÄgon annan hur man gjorde, sÄ dog kunskapen ut. Det fanns inget sÀtt att fÄ reda pÄ den igen. Ingen att frÄga, inget att googla.

DÀrför var mÀnsklig utveckling oftast ett steg framÄt, ett steg bakÄt.

Ända till för hundratusen Ă„r sedan.

Under en tidsperiod levde tillrÀckligt mÄnga grupper av mÀnniskor tillrÀckligt nÀra varandra för att fler idéer och kunskaper Àn tidigare kunde sprida sig, och dÀrmed överleva. Lite oftare blev det tvÄ steg fram, ett steg bakÄt.

Kunskap började ackumuleras, vilket gjorde att ny kunskap började bygga pÄ gammal kunskap. Utan detta genombrott hade vi inte haft nÄgonting av den teknik, kunskap och det vÀlstÄnd vi har idag.

MĂ€nniskans hemliga verktyg

Det hemliga verktyget Àr alltsÄ vÄr hjÀrna. Eller rÀttare sagt, vÄra hjÀrnor sammankopplade. En enskild hjÀrna utan tillgÄng till andra hjÀrnors kunskap och idéer Àr rÀtt vÀrdelös. Den mÀnskliga hjÀrnan och kroppen var fÀrdigutvecklad lÄngt innan vi nÄdde vÄrt genombrott för hundratusen Är sedan. Homo sapiens dök upp pÄ jorden för cirka 250 000 Är sedan. Vi hade alltsÄ funnits hÀr i cirka 150 000 Är innan vÄr utveckling satte fart. Det var inte en förbÀttring av vÄra hjÀrnor som satte fart pÄ utvecklingen för hundratusen Är sedan.

Revolutionen bestod i att vi kopplade ihop vÄra hjÀrnors kunskap och idéer med varandra i större utstrÀckning Àn tidigare.

"Ironically, our finding that successful innovation depends less on how smart you are than how connected you are seems as relevant today as it was 90,000 years ago,” sĂ€ger doktor Mark Thomas, en av forskarna bakom teorin om mĂ€nniskans utveckling som jag beskrivit hĂ€r.

Det Àr kommunikation mellan vÄra hjÀrnor som driver innovation.

Vill man böja mÀnsklighetens utvecklingskurva ska man göra det enklare att sprida fler idéer.

VÄr frÀmsta innovation Àr...

NÀr vi vÀl började sprida idéer och kunskap satte vÄr utveckling fart. Vi lÀrde oss prata, sy klÀder, fiska, gjorde bÄtar, seglade ut över haven och spred oss över vÀrlden. För drygt tiotusen Är hade vi lÀrt oss tillrÀckligt om vÀxter och djur att vi kunde överge livet som kringflackande jÀgare och samlare. Vi slog oss ner och blev jordbrukare.

Att inte stÀndigt vandra runt underlÀttade idé- och kunskapsspridande och steget till byar, stÀder och hela civilisationer gick snabbt.

Inte lÄngt efter att vi blev jordbrukare började skriftsprÄket att vÀxa fram och för första gÄngen frikopplades idéer och kunskap frÄn mÀnniskan. Den kunde överleva och sprida sig utanför den mÀnskliga hjÀrnan.

Böcker var dock fortfarande oerhört dyrt Ànda fram till 1400-talet, eftersom varje bok skrevs för hand. Det Àndrades med tryckpressen och idéspridandet nÄdde aldrig tidigare nivÄer.

Men Ànnu hade vi inte nÄtt fram till vÄr frÀmsta innovation. Det Àr innovationen som ligger bakom den makalösa vÀlstÄndsökning vi sett de senaste trehundra Ären. För Àven om utvecklingen accelererade för hundratusen Är sedan Àr det ingenting mot vad som hÀnt sedan 1700-talet. Sedan dess har vÄr genomsnittliga livslÀngd mer Àn dubblats. DÄ levde nÀstan alla levde i extrem fattigdom, nu ser vi inom tio-femton Är en vÀrld utan nÄgon extrem fattigdom alls.

Innovationen som böjde mÀnniskans utvecklingskurva mer Àn nÄgonting annat

Det Àr inte Ängmaskinen. Det Àr inte heller den industriella revolutionen.

Det som böjer mÀnniskans utvecklingskurva, som skapar innovation, Àr spridandet av idéer. Denna innovation mÄste sÄledes ha bidragit mer till det Àn nÄgot annat.

Svaret pÄ vad som Àr vÄr frÀmsta innovation Àr demokrati. Den demokratiska revolutionen.

För första gÄngen fick vi rÀtt till vÄra egna tankar och vi fick rÀtt att sprida dem. Yttrandefrihet och demokrati kopplade ihop miljontals hjÀrnor vars idéer och kunskaper tidigare mestadels hade gÄtt förlorade. Det ledde till en explosion av idéer och en kraftig acceleration av mÀnniskans utveckling.

“...successful innovation depends less on how smart you are than how connected you are
”

Teknik hjÀlper oss att sprida idéer

Tekniska utvecklingar som lertavlor, papyrusrullar, vÀgar, tryckta böcker och mycket annat har gjort det lÀttare och snabbare att sprida information. Sedan den demokratiska revolutionen och den industriella revolutionen har den tekniska utvecklingen av kommunikationer gÄtt allt snabbare. Telegraf, grammofon, telefon, radio, tv och sÄklart internet. Vi har ocksÄ fÄtt alltmer kraftfulla verktyg att sjÀlva sprida informationen med hemdatorer, laptops, mobiltelefoner och nu smartphones.

Allt billigare och bÀttre hÄrdvara har gjort att en enda pryl, smartphonen, ger oss tillgÄng till det mesta av vÀrldens kunskap och halva jordens befolkning. Inte heller vi behöver vi en inspelningsstudio för flera miljoner kronor för att spela in ljud eller en tv-studio med svindyra kameror för att göra tv. Vi behöver inte jobba pÄ en tv- eller radiokanal för att nÄ ut med det ljud och bild vi producerar. Vi har bloggar och sociala medier att sprida de texter vi skriver.

Vi har kommit lÄngt sedan vi satt nÀck och grymtade runt en lÀgereld. Allt tack vare att vi började sprida idéer.

DÀrför ska vi böja utvecklingskurvan

Om man tittar pÄ historien gÄr det att anta att vi kunde kommit lÀngre i utvecklingen Àn vi har gjort. Om det demokratiska samhÀllet i Aten hade bitit sig fast och blivit en verklig demokrati för mÀn och kvinnor med yttrandefrihet som dess kÀrna, vad hade hÀnt dÄ?

Kanske hade det spridit sig. Kanske hade vi fÄtt en ökning av idéer 1500 Är tidigare. Om det hade skett hade kanske hela vÀrlden idag varit demokratisk och alla Ätta miljarder mÀnniskor levt i frihet.

TÀnk vad mÄnga fler hjÀrnor som hade varit ihopkopplade dÄ. Eftersom fler fria ihopkopplade hjÀrnor innebÀr mer innovation, tÀnk vad mycket mer innovation vi hade haft. Vad mycket lÀngre vi hade kommit. Vi kunde ha levt lÀngre, hÀlsosammare, rikare liv, med fÀrre eller inga krig. Vi hade levt pÄ en grönare betydligt mer hÄllbar planet. Vattnet hade varit renare, djuren fler och med mindre koldioxid i atmosfÀren. Det mÀnskliga lidandet avsevÀrt mindre.

Vi kunde ha varit lÀngre fram i utvecklingen idag om vi gjort annorlunda i historien. Och vi kan mer utvecklade om hundra Är Àn vad vi kommer vara med nuvarande utvecklingstakt, om vi bestÀmmer oss för att böja kurvan. DÀrför ska vi alltid strÀva efter att öka utvecklingstakten, att böja kurvan för mÀnniskans framtid. DÄ fÄr vi leva ett bÀttre liv snabbare.

Den stora skillnaden med vÄr nutid jÀmfört med tidigare i historien Àr att vi alla har sÄ mycket större möjlighet att pÄverka framtiden. Man mÄste inte vara kung, drottning eller envÄldshÀrskare. Inte heller president eller statsminister. Du som lÀser det hÀr. Jag som skriver det hÀr. Vi har alla möjligheten att pÄverka. Inte bara vÄra egna liv, utan allas liv.

SÄ böjer vi utvecklingskurvan idag

Det som behövs för att böja kurvan Àr fler idéer och bÀttre spridande av dessa.

Följaktligen mÄste hela jordens befolkning fÄ leva i demokrati. För att det automatiskt ger dem ett bÀttre liv och för att det Àr moraliskt rÀtt, men det har ocksÄ den positiva bieffekten att förbÀttra resten av vÀrlden ocksÄ.

Vi behöver ocksÄ fortsÀtta utveckla och sprida de tekniker som möjliggör spridandet av idéer. Alla behöver ha tillgÄng till datorer, smartphones och vad det nu Àr kommunikationstekniker som kommer efter det.

Vi behöver emellertid inte vÀnta pÄ att detta sker innan vi kan börja böja kurvan. Tack vare internet gÄr det nu att skapa globala communities som kommer ha mer makt att forma framtiden Àn nÄgot annat tidigare i historien.

Photo by Element5 Digital / Unsplash

The Age of Communities

Trots internet domineras vĂ€rlden fortfarande av centraliserade institutioner. SĂ€kerhetsrĂ„d, regeringar, centralbanker, bolagsstyrelser och kommunstyrelser. Överallt sitter representanter utsedda av folket eller av folk som folket utsett i flera led.

Det har varit en framgÄngsrik modell eftersom den löst tvÄ tidigare problem. För det första ett informationsproblem, dÀr nyheter tidigare fÀrdats lÄngsamt, om de kom fram alls. För det andra det praktiskt svÄra i att lÄta stora grupper mÀnniskor rösta alltför ofta. Vi klarar av val med nÄgra Ärs mellanrum, eller i ett bolag eller förening en gÄng per Är, men oftare Àn sÄ blir vÀldigt krÄngligt. DÀrför har det varit smartare att utse representanter.

Den digitala utvecklingen och internet har löst de tvÄ problemen. Information finns i överflöd och det Àr inte lÀngre sÀrskilt krÄngligt att lÄta mÄnga rösta.

DÀrför kommer vi kunna se enorma communities vÀxa fram, som styrs och finansieras av mÀnniskorna i dem. En miljon mÀnniskor som lÀgger en hundring i mÄnaden, motsvarande ett Spotifyabonnemang, ger en Ärlig budget pÄ 1,2 miljarder kronor. Trots en liten ekonomisk insats av varje person blir det sammanlagt en rejÀl budget.

Det Àr inte budgeten som Àr den frÀmsta styrkan. Det Àr spridandet av idéer. Med en miljon medlemmar frÄn hela vÀrlden kommer det finnas mÀnniskor med alla tÀnkbara sorters bakgrund, kultur, utbildning, Älder och kön. Men de kommer, i Warps community, dela samma faktabaserade optimism och vilja att göra vÀrlden bÀttre med hjÀlp av utveckling och innovation.

En miljon mÀnniskor Àr sÄklart vÀldigt mÄnga och inte lÀtt att uppnÄ. Samtidigt, i en vÀrld med Ätta miljarder mÀnniskor dÀr just nu hÀlften finns pÄ internet, Àr en miljon inte mycket. Den hÀr typen av globala communities kommer i en del fall vara Ànnu större. Deras makt kommer överstiga de allra mÀktigaste centraliserade institutionerna som styr vÀrlden idag.

Optimister skapar framtiden

Att optimister skapar framtiden Àr inte bara en klatschig slogan, det Àr fakta. Forskning visar att mÀnniskor som Àr optimistiska fÄr mer idéer och Àr mer villiga att göra nÄgot av idéerna. Om de stöter pÄ problem och hinder i genomförandet Àr de mer uthÄlliga och ger inte upp sÄ lÀtt. Om de ÀndÄ tvingas ge upp Àr de mer benÀgna att försöka igen med en ny idé.

Det Àr sÄ framtiden skapas.

KÀnner du till fakta Àr du optimist

Det finns ett starkt samband mellan att ha koll pÄ fakta om vÀrldens utveckling, och att vara optimistisk om framtiden.

En plan för att warpa kurvan

Warp Institute Àr en stiftelse med sÀte i Stockholm, Sverige som ocksÄ finns i USA, i Raleigh, North Carolina. Stiftelsens syfte Àr att böja kurvan för mÀnniskans utveckling sÄ vi fÄr en snabbare utveckling mot en positiv framtid.

Det tÀnker vi göra i tre steg, som kan liknas med ett bygga en trestegsraket. Det första steget Àr produktion och spridande av faktabaserade optimistiska nyheter. Andra steget Àr ett community. Tredje steget Àr göra verklighet av de viktigaste idéerna som kommer ur vÄrt community.

NÀr man bygger en raket bygger man inte varje del för sig och hoppas att de passar ihop. Man bygger hela raketen pÄ en gÄng, men för vÄr del med mest fokus nu pÄ steg ett.

Steg ett - faktabaserade optimistiska nyheter

Nedre delen av raketen Àr den största. SÄ Àven i det hÀr fallet.

Genom att producera och sprida faktabaserade optimistiska nyheter bidrar vi till att göra mÀnniskor mer positiva till framtiden. Vi balanserar den negativa övervikten i annan nyhetsmedia och bidrar till en mer korrekt uppfattning om verkligheten.

Det har ocksÄ den positiva effekten av att vi fÄr följare i sociala medier, prenumeranter till vÄrt nyhetsbrev, deltagare pÄ events, lyssnare pÄ podcast och tittare pÄ YouTube. Ju bÀttre vi Àr pÄ att koppla ihop dessa mÀnniskor, desto mer av ett community blir det.

Steg tvÄ - community och WIP

För att anvĂ€nda den kollektiva intelligensen – the wisdom of crowds – crowdsourcar vi vĂ„ra följare. Ber dem svara pĂ„ frĂ„gor och komma med idĂ©er. Till exempel vem som borde nomineras till ett pris som Ă„rets optimist, eller vilka företag som har spĂ€nnande projekt för ett bĂ€ttre klimat.

En del av de som pÄ olika sÀtt följer oss kommer bli mer aktiva och involverade. De kommer pÄ events, lÀr kÀnna andra warpare och nÄgra av dem blir volontÀrer.

Vi har frÄn början varit begÄvade med vÀldigt duktiga volontÀrer. De Àr alla optimistiska, framÄtriktade och lösningsfokuserade. Vilket ju inte Àr konstigt med tanke pÄ sammanhanget, men en sÄdan miljö Àr smittsam att vara i. Man vill gÀrna ha mer.

Det Àr viktigt att vÄrt community blir globalt. Det Àr mixen av mÀnniskor frÄn vÀrldens alla hörn som gör att de riktigt spÀnnande idéerna kommer födas dÀr.

Steg tre - moonshot-idéer och projekt

Det mest berömda ‘moonshotet’ var John F. Kennedys löfte att innan Ă„rtiondets slut placera en man pĂ„ mĂ„nen. Ett moonshot Ă€r nĂ„got sĂ„ stort att det Ă€ndrar riktningen för mĂ€nskligheten. Det warpar kurvan för mĂ€nsklighetens utveckling.

I ett globalt community fyllt med entreprenöriella, optimistiska, framtidsinriktade mÀnniskor kommer mÄnga moonshot-idéer att födas. Och det fantastiska Àr att allt för att genomföra dessa idéer finns i communityt. Alla kunskap, alla kontakter, pengar. Allt. Med en miljon mÀnniskor frÄn hela vÀrlden finns det ingen dörr som inte kan öppnas.

De mest aktiva medlemmarna, WIP (mer om dem nedan), kommer bestÀmma vilka av dessa moonshots Warp ska satsa pÄ att genomföra.

Dessa moonshots skriver vi om i Warp News och sprider i vÄra kanaler, vilket föder framtidstro men visar ocksÄ vad som Àr möjligt att göra i ett globalt community. Vilket i sin tur lockar till sig fler mÀnniskor till vÄrt community.

Photo by History in HD / Unsplash

En vision för vÀrlden

Det finns gott om dystopier för vĂ€rlden, inte minst frĂ„n Hollywood. Terminator, Bladerunner, Minority Report, Water World, 2001, A Clockwork Orange, 1984, Ready Player One, Handmaid's Tale
 Men hur mĂ„nga utopiska filmer kan du komma pĂ„? DĂ€r mĂ€nniskorna har det bĂ€ttre Ă€n idag och lever i en renare och rikare vĂ€rld? Jag kan komma pĂ„ en: Star Trek.

Även utanför filmens vĂ€rld saknas positiva visioner för mĂ€nsklighetens framtid. Domedagsprofetior finns det emellertid gott om.

Delar av miljörörelsen som hÀmtar sin intellektuella grund frÄn William Vogts ekologism har en tydlig vision, men det Àr en negativ sÄdan. De vill sÀtta upp tydliga grÀnser för mÀnniskans existens pÄ planeten jorden och sedan retirera tillbaka innanför dessa. Inte genom innovation, utan genom att minska och backa.

Det finns en vÀldig massa positiva visionÀrer runt om i vÀrlden. Elon Musk som stÀlla om transportflottan frÄn fossilt och kolonisera Mars. Boyan Slat som vill stÀda upp all plast ur haven och floderna. Anousheh Ansari som öppnade dörren för privata rymdresor. Malala Yousafzai och hennes kamp och internationella rörelse för mÀnskliga rÀttigheter.

Vi behöver Ànnu fler visionÀrer, men framförallt behöver vi en samlande vision. Var vill att mÀnskligheten ska vara om 20, 50 och 100 Är? Om 500 Är? Om 1000 Är?

Warps community kommer ha en stÀndig diskussion om det. Det som enar oss Àr att vi vill framÄt, vi vill inte backa. Att vi tror pÄ idéer, kunskaper och innovationer. Att vi vill att utvecklingen ska gÄ snabbare. I övrigt kommer vi ha mÄnga olika Äsikter om var mÀnskligheten ska ta vÀgen. SÄ ska det vara, annars blir det stagnation.

Men vi kommer ocksÄ samla oss kring nÄgra stora mÄl, kring en vision. Samla oss kring vad det mer konkret innebÀr att warpa kurvan. Till exempel att mÀnniskan inte bara ska bo pÄ planeten jorden för all framtid, utan istÀllet söka sig ut i solsystemet och skaffa oss ett liv pÄ andra planeter.

Vision blir till handlingsplan

Ur en vision kan man plocka mÄl och projekt som behöver genomföras för att komma dit. En handlingsplan. (FörlÄt, jag har varit politiker, vi Àlskar handlingsplaner.)

Vi tar Äterigen rymden som exempel. Om miljoner och miljarder mÀnniskor ska kunna bo ute i solsystemet och inte bara pÄ jorden krÀvs stora resurser för att klara det. Pengar sÄklart, men ocksÄ naturresurser. Vi behöver energi och byggmaterial. Om fler Àn nÄgra hundra personer ska kunna leva permanent i rymden sÄ kan vi inte skicka upp dessa resurser frÄn jorden. Det blir för dyrt och vore dessutom ett slöseri, eftersom resurserna finns i nÀrmast ofantlig mÀngd pÄ asteroider.

Vi behöver sÄledes lÀra oss hur vi bryter dessa resurser ute i rymden. Men steget för det Àr att identifiera vilka asteroid som Àr bÀst. DÄ behöver vi göra det billigare och bli bÀttre pÄ att utforska dem.

Det Àr mÄlet för Beyond Atlas. Ett svenskt projekt som siktar pÄ att genomföra den första privata missionen till en asteroid. Lyckas de kommer kostnaden för att utforska en asteroid sjunka med 99 procent.

Det Ă€r dĂ€rför vi i Warp bestĂ€mt oss för att hjĂ€lpa dem uppnĂ„ det mĂ„let. Vi har startat Warp Space Program vars vision just Ă€r att mĂ€nniskan ska bo Ă€ven ute i solsystemet, att vĂ„r framtid finns bland stjĂ€rnorna. Beyond Atlas kostar cirka tre miljoner dollar att genomföra (den nĂ€st “billigaste” asteroidmissionen gĂ„r pĂ„ 800 miljoner dollar.) Vi crowdfundar delar av den summan.

Hittills (maj 2020) har 1,6 miljoner dollar finansierats vilket gör att testmissionen Ă€r fullt finansierad och skjuts upp i slutet av 2020. 2021 samlar vi 1200 personer pĂ„ Warp Space Summit för att diskutera mĂ€nniskans framtid i rymden. Ska vi ha ett samhĂ€lle i rymden rĂ€cker det inte med bara ingenjörer, vi mĂ„ste ha alla sorters mĂ€nniskor. LĂ€rare, biologer, statsvetare, entreprenörer, artister, författare, programmerare, politik
 ja, kanske inte politiker.

Om Beyond Atlas lyckas har vi tagit ett litet men viktigt steg för att möjliggöra mÀnsklig liv ute i solsystemet. Vi har böjt kurvan litegrann. DÄ tar vi ett kliv vidare och genomför tillsammans nÀsta steg, och böjer den lite till.

Ett globalt community

Delade kunskaper

För att idéer ska ha maximal möjlighet att födas behöver de gödas med kunskaper. Nyheterna frÄn Warp News utgör basen i det. De handlar om innovationer, forskningsgenombrott, spÀnnande projekt och statistik över positiv utveckling i vÀrlden.

NÀr Warp vÀxer kommer ocksÄ möjligheten att inte bara skriva om nyheter, utan ocksÄ analysera och förstÄ nutid och framtid. Kunskap som annars innebÀr att du köper tillgÄng frÄn dyra konsultfirmor men nu blir tillgÀngligt för alla i Warps community.

Events

En möjlighet att trÀffa andra warpare och knyta personliga band Àr meetups, konferenser och andra sorters events.

Dessa tillfÀllen ger oss ocksÄ en bra möjlighet att sprida kunskaper och idéer till de pÄ plats, men ocksÄ via video, podd och text till de som inte kunde nÀrvara fysiskt eller vara med live digitalt.

Genom att vara flitiga arrangörer av events runt om i vÀrlden bygger upp en stark kompetens och kan utveckla det ibland lite trötta konferenskonceptet.

En Warp-olympiad

Varje program inom Warp – Warp Space Program, Warp Green Tech och Warp Future Health och flera andra i framtiden – ordnar en stor summit varje eller vartannat Ă„r. Det kan ocksĂ„ bli regelbundna summits för en enskilt land eller region.

Vart fjÀrde Är samlas alla Warps program till en jÀttelik summit - Make the Future Come Sooner Summit. DÀr möts de olika programmen och man fÄr nya perspektiv, lÀr sig vad de pysslar med inom andra omrÄden som man sjÀlv inte dagligen finns i. Det Àr dÄ chansen till verkligt intressanta idéer Àr som störst. NÀr normala tankebanor störs av andra och man ser hur tekniker och idéer konvergerar.

Anledningen att hÄlla denna stora summit bara vart fjÀrde Är samma anledning som OS bara gÄr vart fjÀrde Är. Det blir en större hÀndelse, viktigare att vinna guldmedalj dÀr Àn i VM som gÄr varje Är. Alla de mest intressanta talarna kan nÀrvara och uppmÀrksamheten blir större.

Vid varje MTFCS Summit tittar man framÄt och diskuterar hur man kan gÄ framtiden att komma snabbare, med fokus pÄ de fyra kommande Ären. Dessutom en titt bakÄt pÄ de senaste fyra Ären. Vad blev som vi trodde, vad blev det inte och vad kan vi lÀra?

Decentraliserad makt och utveckling av demokratin

VÀrlden Àr som sagt fortfarande dominerad av centraliserad makt, dÀr man i demokratisk form utser representanter som fattar beslut. SÄ ser det ut i lÀnder, kommuner, bolag och föreningar. Modellen har mÄnga fördelar och kommer sÀkert leva klart, men mer makt kommer flyttas till decentraliserade organisationer dÀr fler beslut fattas av medlemmarna.

Warp Token

Vi tÀnker anvÀnda en token baserad pÄ en blockkedja. En token ger dig rÀttigheter inom Warps community. Det kan vara nÄgot sÄ simpelt som rabatt pÄ en Warp-keps eller en summit. Det kommer framförallt vara en röst som kan anvÀndas nÀr Warp fattar viktiga beslut.

Till exempel:

Om du Àr WIP sÄ betalar du tio dollar i mÄnaden, dÄ fÄr du tio tokens, tio röster. Du blev medlem i januari och i augusti Àr det omröstning om vilken projekt vi ska stödja inom Warp Space Program efter att ha framgÄngsrikt stöttat Beyond Atlas. De tog sig till asteroiden, nu Àr dags för nÀsta steg. Du har varit WIP i sex mÄnader och har dÄ 60 tokens.

Men du har inte bara betalat din medlemsavgift, du har gÄtt pÄ tre meetups (fem token vardera) och bjudit in fyra personer som blivit WIP (20 token vardera) och dessutom förmedlat en kontakt till ett företag för ett projekt inom Warp (tio tokens). Beteende som förbÀttrar och stÀrker Warps community kommer belönas. Det kommer inte gÄ att köpa fler röster Àn det medlemsavgiften ger.

Totalt har du 60 + 15 + 80 + 10 = 165 tokens totalt.

165 tokens blir 165 röster som du kan anvÀnda i omröstningen för vilket rymdprojekt Warp ska stödja.

Det fina med en blockchainbaserad token Àr att vi kan utveckla den efterhand. Den mÄste inte fungera precis som den gjorde i början. TvÀrtom vore det dÄligt om den gjorde det, för vÀrlden förÀndras, vi lÀr oss saker och att fatta beslut pÄ det hÀr sÀttet Àr inget som vÀrlden har stor erfarenhet av. Vi kommer göra misstag, vi kommer göra rÀtt, vi kommer lÀra oss av bÄda.

Det kan tyckas storvulet ett tro att detta ska pÄverka demokratin i vÀrlden, hur nationer styrs, hur nationer utvecklas. Men det kommer det inte göra. Inte bara Warp sÄklart, utan tusentals olika communities och sammanslutningar som experimenterar med nya sÀtt att styra.

Om nÄgra av dessa communities vÀxer sig riktigt stora, med tiotals kanske hundratals miljoner mÀnniskor kommer de fÄ en enorm makt. Vilken roll spelar nationerna dÄ? Men det Àr en annan diskussion


W.I.P. – Warp Important Person

Medlemskapet i Warp heter WIP. Det Àr för Very Important Persons, men inte baserat pÄ rikedom eller kÀndisskap, utan istÀllet att man Àr en optimistisk, framtidsinriktad person som vill medverka till att förbÀttra mÀnskligheten. Det Àr öppet för vem som helst i vÀrlden som delar de grundlÀggande vÀrderingarna och betalar medlemsavgiften.

LÄg avgift ger större vÀrde och mer pengar

Med tanke pÄ vÀrdet du fÄr ut av medlemskapet kunde priset vara högt. MÄnga affÀrsnÀtverk betalar man tiotusentals kronor per Är för. IstÀllet kostar det tio dollar i mÄnaden, eller 100 dollar per Är. Anledningen Àr att pengar inte ska vara ett hinder. Styrkan ligger i att det inte bara en ekonomisk elit som kan vara med, utan alla mÀnniskor.

Den lÄga summan kommer ocksÄ leda till att Warps budget kommer bli mycket större. Det kan tyckas paradoxalt, hur en lÀgre summa ger mer pengar, men svaret ligger i antalet. NÀtverk med hög avgift blir smÄ. NÀtverk med lÄg avgift men med stort vÀrde blir stora.

VÀrldens mest vÀrdefulla nÀtverk

Pengar Àr viktiga för att kunna genomföra projekt, men det störst vÀrdet i WIP-nÀtverket Àr mÀnniskorna. Deras idéer, deras kontakter, deras kunskaper. Mixen av mÀnniskor.

WIP kommer innehÄlla de mest spÀnnande personerna du kan hitta pÄ den hÀr planeten. Och inom en inte alltför avlÀgsen framtid pÄ andra planeter ocksÄ.

Bidra till Warps projekt

Förutom att rösta pÄ vilka projekt Warp ska stödja och driva, gÄr pengarna frÄn WIP direkt till projekten. Av de tio dollarna varje mÄnad gÄr fem dollar till Warp News, tvÄ dollar till WIP-events, WIP-innehÄll och Warps administration och ledning och tre dollar gÄr till de gemensamt beslutade projekten.

Dessa projekt crowdsourcas av vÄrt stora community. Vi ber dem om förslag och vÄra volontÀrer granskar projekten och ledningen beslutar om Àr i Warps anda och bidrar till Warps vision. DÀrefter röstar alla WIPs och avgör vilket projekt som fÄr stöd under den kommande tidsperioden.

Efterhand nÀr vi vÀxer och budgeten blir större kommer andelen pengar som gÄr till Warp News sjunka. Redaktionen ska inte svÀlla utan hÄllas sÄ smal det gÄr för att leverera högsta kvalité. PÄ samma sÀtt kommer andelen till administration och ledning sjunka nÀr vi vÀxer.

Kunskap om framtiden

VÄra WIPs fÄr del av ett premium-material av artiklar, dÀr vi analyserar och kommenterar ny teknik, andra framsteg och dess pÄverkan pÄ samhÀllet.

MÄnga lever i en linjÀr vÀrld dÀr de tror att saker blir nÄgra procent bÀttre varje Är (eller sÀmre i mÄnga fall.) NÀr de faktiskt blir dubbelt sÄ bra, snabba eller kraftfulla varje eller vartannat Är. En linjÀr syn pÄ framtiden kan leda en helt fel, medan man med en exponentiell syn kan förstÄ vad som Àr möjligt innan det sker.

Idag bestÄr premium-materialet av en WIP-artikel i veckan, hittills om Àmnen som sjÀlvkörande fordon, en tumregel effektivare Àn Moores lag, grön teknik, hur ekonomisk tillvÀxt och minskad rÄvaruförbrukning gÄr ihop och lokaljournalistikens framtid i en digital vÀrld

Dessutom arrangeras meetups och digitala fikor med högintressanta gÀster.

NÀr WIP vÀxer kommer utbudet utökas med poddar, videos och fler och mer omfattande analyser och kommentarer.

Warp Important Person

Stiftelsen Warp Institutes frÀmsta inkomstkÀlla kommer vara WIP-medlemskapen. Det Àr pÄ dessa hela verksamheten, alla projekten, den faktabaserade optimismen kommer vila. De som möjliggör hela verksamheten, som bidrar mer Àn nÄgra andra till att warpa mÀnsklighetens kurva Àr vÄra medlemmar.

DÀrför Àr Warp Important Person ett passande namn.

Warp News

VÀrlden har blivit avsevÀrt mycket bÀttre de senaste Ärtiondena. Samtidigt har medias beskrivning av densamma blivit alltmer negativ. I Steven Pinkers utmÀrkta bok, Upplysning nu, hÀnvisar han till Kalev Leetarus mÀtning av tonen i nyhetssÀndningar i 130 lÀnder mellan 1979 och 2010. En period dÄ vi bland annat sÄg barnadödligheten falla dramatiskt, fler mÀnniskor lÀmnade extrem fattigdom Àn nÄgonsin tidigare och internet gjorde enorma mÀngder kunskap tillgÀnglig för miljarder mÀnniskor.

Detta Àr sannolikt en starkt bidragande orsak till att 90 procent av svenskarna inte tror att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är Àn idag.

Med Warp News och faktabaserade optimistiska nyheter hjÀlper vi till att balansera denna obalans. Vi skriver artiklar pÄ Warp News hemsida, skickar ut ett nyhetsbrev varje vecka, producerar en podcast och sprider innehÄllet i alla sociala medier vi kan komma pÄ.

Warp Space Program

To live where no human has lived before.

Vi vill bidra till mĂ€nniskans framtid i solsystemet (and beyond.) MĂ€nniskan har alltid sökt sig framĂ„t, och det vore konstigt om vi för alltid blev kvar bara pĂ„ jorden. Att söka oss flera boplatser pĂ„ planeter, mĂ„nar och rymdstationer skulle bli det största Ă€ventyret nĂ„gonsin. Ögonblicket dĂ„ vi har en sjĂ€lvförsörjande nĂ€rvaro pĂ„ en annan planet skulle bli det största i mĂ€nsklighetens historia.

Det vill vi vara med och bidra till. Och numera Àr det inte upp till supermakterna eller nationerna bara, vi alla kan vara med och bli en Ànnu starkare kraft för att accelerera mÀnniskans framtid i rymden.

Warp Green Tech

KlimatförÀndringarna Àr ett av de vÀrsta problemen som mÀnskligheten har, men vi Àr övertygade om att vi kommer lösa det. NÀr vi har gjort det kommer det vara en av de största bedrifterna i vÄr historia.

Det kommer inte ske genom accelererande prat om domedagen. Inte heller genom att retirera utvecklingen och backa in i framtiden. Det Àr idéer och innovationer som Àr lösningen. Dessa kommer frÄn miljontals individers smÄ och stora insatser.

I Warp Green Tech lyfter vi fram dessa innovationer, stödjer de som verkar mest lovande och jobbar för att hitta Ànnu fler.

Warp Future Health

Om du Àr svensk kvinna och har levt i Sverige sedan 1950-talet sÄ har din livslÀngd förlÀngts med ett Är vart fjÀrde Är du levt fram till idag. Sedan den industriella revolutionen har vi mer Àn fördubblat den globala medellivslÀngden, frÄn cirka 30 Är till 72 Är idag.

Det tror vi bara Àr början.

Nu finns det spĂ€nnande forskning som tycks vara Ă„ldrandet pĂ„ spĂ„ret. Är Ă„ldrande en naturlig process, eller ska vi snarare se det som en sjukdom som gĂ„r att bota? Mycket tyder pĂ„ det senare.

Vi vill medverka till att warpa livskurvan. IstĂ€llet för ett extra Ă„r vart fjĂ€rde Ă„r, sĂ„ tvĂ„ Ă„r, tre Ă„r, fyra Ă„r
 till vi nĂ„r longevity escape velocity. Den punkt nĂ€r livet förlĂ€ngs mer Ă€n tiden som passerar.

LÄter det som science fiction? Det gör det för mig. Men det kan bli science fact.

Warp Talk

Warp Talk Àr en förelÀsning som bÀr Warps budskap om vÀrldens positiva utveckling, framtidstro, hur vi fÄr framtiden att komma snabbare och dÀr vi delar de faktabaserade optimistiska nyheterna frÄn Warp News.

Warp Talk Àr unikt. InnehÄllet Àr crowdsourcat, och utförandet Àr crowdperformed. Det innebÀr att Warps community har varit med och utvecklat det som sÀgs i förelÀsningen och gett feedback pÄ utförandet. Crowdperformed betyder att det inte bara Àr en förelÀsare utan flera.

Idén Àr att mÄnga personer runt om i vÀrlden hÄller förelÀsningen, vilket gör att vi effektivt sprider budskapet. Samtidigt fÄr vi olika personers perspektiv och idéer kring hur förelÀsningen kan göras bÀttre. Den kommer stÀndigt utvecklas, inte bara genom en förelÀsare utan genom hundratals.

Vi vill hÄlla den i varje land i vÀrlden, varje region, varje stad - och sÄklart pÄ ISS, mÄnen, Mars och andra platser i solsystemet.

The Warp Fund

Projekt som böjer mĂ€nsklighetens utvecklingskurva kan ibland behöva finansiering. Ofta gĂ„r riskkapital till företag med störst förmĂ„ga att tjĂ€na mycket pengar, men pĂ„ senare tid har “impact investing” blivit allt mer populĂ€rt. Företag som gör en tydlig nytta för vĂ„ra liv och för planeten.

Trine Àr ett sÄdant företag. Privatpersoner kan investera pengar i solcellsprojekt i lÀnder dÀr det Àr brist pÄ energi och framförallt ren energi. Genom sin investering fÄr mÀnniskor i fattiga byar elektricitet och slipper exempelvis elda inomhus, med de skador det ger bÄde dem och planeten. Varje investerare fÄr fem-tio procents avkastning pÄ sina pengar. Alla vinner.

Den typen av företag Àr det som Warp ska stödja.

Riskkapital behöver inte bara komma frÄn venture capital-företag. Inte minst vÀxer crowdfunding-investeringar snabbt. Stora och smÄ investerare blandat.

En sÄdan fond vill vi skapa.

Faktabaserad optimism

Warp Institute stÄr för faktabaserad optimism. Vi tittar pÄ fakta och ser att 1) de flesta utvecklingskurvor för mÀnskligheten pekar i rÀtt riktning och 2) vi har knÀckt koden för hur vi skapar positiv utveckling.

Koden för utveckling Àr:

  • Fria idĂ©er – att mĂ€nniskor fĂ„r tĂ€nka fritt i demokratiska samhĂ€llen.
  • Innovation och teknisk utveckling – gör det lĂ€ttare att sprida dessa idĂ©er.
  • Det gör att de problem som finns Ă€r möjliga att lösa.

Hur kan man vara optimist med sÄ mycket lidande?

Att vara faktabaserad optimist innebÀr inte att man förnekar det som Àr dÄligt i vÀrlden. Miljontals mÀnniskor lever i extrem fattigdom och förtryck, men det blir bÀttre, inte sÀmre. Sedan 1990 har 137 000 mÀnniskor lÀmnat extrem fattigdom, varje dag. Andelen och antalet mÀnniskor som lever i fria samhÀllen har ökat.

Det finns gott om kÀllor som visar mÀnsklighetens positiva utveckling, bland dessa rekommenderar vi Upplysning nu av Steven Pinker, Factfulness av Hans Rosling och Our World In Data av Max Roser.

Hur kan man vara optimist nÀr klimatförÀndringarna hotar oss?

KlimatförÀndringarna Àr ett allvarligt problem för mÀnskligheten, men ett problem som vi Àr övertygade att det gÄr att lösa. PÄ samma sÀtt som vi löser andra problem, med innovation och utveckling.

Vi vill snabba pÄ den utvecklingen genom att visa pÄ att ett miljömÀssigt hÄllbart samhÀlle innebÀr ett bÀttre liv, inte sÀmre. Vi behöver inte backa, inte fÄ det sÀmre. Exempelvis: Energi frÄn koldioxidfria kÀllor skapar mindre utslÀpp, Àr renare och Àr eller kommer vara billigare.

Varför Àr sÄ mÄnga negativa till framtiden?

I USA tror endast sex procent att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. I Sverige tio procent. 94 respektive 90 procent tror att vÀrlden kommer bli sÀmre eller i alla fall inte bÀttre.

Pessimister tror att den positiva utveckling vi sett under hundratusen Är och framförallt de senaste Ärtiondena kommer vÀnda och det plötsligt bli sÀmre. Naturligtvis kan det hÀnda, men det Àr i högsta grad osannolikt. Allt talar för att den positiva utvecklingen kommer fortsÀtta. Inte pÄ alla omrÄden alltid, det vore magi som Steven Pinker sÀger, men inom de flesta omrÄden.

Det Àr inte sÄ att mÀnniskor Àr ologiska. De flesta tror helt enkelt att vÀrlden blivit sÀmre de senaste Ärtiondena och ser ingen anledning till varför det skulle Àndras de kommande Ären.

Make the Future Come Sooner

Om vi lyckas samla en miljon mÀnniskor frÄn över 100 lÀnder som blir WIP kommer vÀrldens mest spÀnnande idéer födas dÀr och vi ha alla resurser för att genomföra dem.

NÀr idéernas förverkligas warpas kurvan för mÀnskligheten lite varje gÄng.

Att se vilken skillnad vi gör i vÄrt community kommer inspirera oss alla att tÀnka ut fler, Ànnu bÀttre idéer och inte minst locka till sig fler mÀnniskor, fler hjÀrnor med fler idéer.

NÀsta gÄng böjs kurvan Ànnu lite mer - och framtiden kommer lite snabbare.

Om du vill bli en del av detta - bli WIP.

Here's to the crazy ones.
The misfits. The rebels. The trouble-makers.
The round pegs in the square holes.
The ones who see things differently.
They're not fond of rules, and they have no respect for the status-quo.
You can quote them, disagree with them, glorify, or vilify them. But the only thing you can't do is ignore them.
Because they change things.
They push the human race forward.
And while some may see them as the crazy ones, we see genius.
Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.