Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎉 Johan Kuylenstierna Ă€r Årets faktabaserade optimist 2020

🎉 Johan Kuylenstierna Ă€r Årets faktabaserade optimist 2020

Han har forskat i polaromrÄden, jobbat för FN i New York, Àr adjungerade professor vid Stockholms universitet och ordförande i Klimatpolitiska rÄdet. Han har ocksÄ en unik, faktabaserad och optimistisk, röst i klimatdebatten.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Vinnare av Årets faktabaserade optimist Ă„r 2020 Ă€r – Johan Kuylenstierna!

Vi bad hela stiftelsen Warp Institutes community, med tusentals personer, att nominera i början av Ă„ret. Efter det har vĂ„ra medlemmar och vi pĂ„ Warp valt ut tre huvudkandidater dĂ€r vi slutligen utsĂ„g en vinnare i omröstningen Årets faktabaserade optimist.

De som nominerades var:

Svante Axelsson – nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Emma Frans – medicinsk forskare, programledare, folkbildare och författare, dĂ€r den senaste boken Ă€r "Alla tvĂ€ttar hĂ€nderna".

Och givetvis Ă„rets vinnare Johan Kuylenstierna – ordförande för Klimatpolitiska rĂ„det, före detta vd för Stockholm Environment Institute, adjungerade professor vid Stockholms universitet och klimatexpert pĂ„ TV4.

Juryns motivering lyder:

”Johan Kuylenstierna besitter den sĂ€llsynta egenskapen att pĂ„ ett pedagogiskt sĂ€tt belysa viktiga, och inte sĂ€llan graverande, fakta och samtidigt ha en i grunden optimistisk syn dĂ€r möjligheter och lösningar lyfts fram. Hans insats inom klimatomrĂ„det Ă€r mycket betydande och hans unika röst behövs nu mer Ă€n nĂ„gonsin.”
Johan Kuylenstierna ser du i TV4:s Klimatkollen och var vÀrd för Sommar i P1 2017.

PÄ grund av pandemin kunde vi inte ha nÄgon fysisk ceremoni, som vi hade för fjolÄrets vinnare Dr. Mouna Esmaeilzadeh, detta Är.

IstÀllet hade vi en digital ceremoni dÀr vi gratulerade vinnaren och passade pÄ att stÀlla nÄgra frÄgor:

Det Ă€r med stor glĂ€dje vi meddelar att du Ă€r vinnare av utmĂ€rkelsen Årets faktabaserade optimist 2020. Stort grattis Johan!

– Wow! Det Ă€r en helt, helt fantastisk nyhet mĂ„ste jag sĂ€ga. Jag blir sĂ„ jĂ€kla glad över denna utmĂ€rkelse. Jag vill verkligen framföra mitt varmaste tack till er och Warp Institute community. ÖvervĂ€ldigande och i högsta grad ovĂ€ntat med tanke pĂ„ de fantastiska kandidater ni har haft med pĂ„ listan. Och en sĂ„ fin motivering!

Vi mÄste ju stÀlla sportfrÄgan: hur kÀnns det?

– Det kĂ€nns otroligt bra. Min erfarenhet efter 30 Ă„r i yrkeslivet Ă€r att optimism skapar engagemang. År efter Ă„r nĂ€r jag har jobbat med frĂ„gor inom miljö och klimat sĂ„ har jag sett hur viktigt det Ă€r att utgĂ„ frĂ„n ett lösningsfokuserat optimistiskt synsĂ€tt. För mig personligen Ă€r det ocksĂ„ viktigt, jag drivs av den hĂ€r instĂ€llningen.

Hur Àr det att ha den hÀr instÀllningen inom just klimatfrÄgan?

– Jag ser otroliga utmaningar och Ă€r vĂ€ldigt orolig men dĂ„ Ă€r det Ă€nnu viktigare att kunna balansera pĂ„ ett sĂ€tt som skapar engagemang, vilja och ork. Det handlar om att bestĂ€mma sig och ha ett personligt förhĂ„llningssĂ€tt som ger energi och driv. Sen finns det sĂ„ mĂ„nga skĂ€l till optimism i den verkliga utvecklingen. Tittar vi pĂ„ data och statistik ser vi att det finns mĂ„nga kurvor som pekar Ă„t rĂ€tt hĂ„ll.

Vad inspireras du av?

– Det Ă€r mĂ„nga olika, inte minst ni pĂ„ Warp. Hela idĂ©en med Warp Institute, sĂ€ttet att arbeta och kommunicera Ă€r vĂ€ldigt viktigt, att lyfta fram utveckling som gĂ„r i rĂ€tt riktning, att skapa engagemang och en vilja att förbĂ€ttra. Sen inspireras jag alltmer av mĂ„nga företagsledare, som till exempel Henrik Henriksson som mitt under pandemin Ă€ndĂ„ fortsĂ€tter att driva pĂ„ för att Scania ska hĂ„lla fast vid ambitionen att minska utslĂ€ppen i linje med science based targets.

Finns fler exempel?

– PĂ„ politisk nivĂ„ Ă€r jag fascinerad av Angela Merkel. DĂ„ tĂ€nker jag inte specifikt pĂ„ klimatfrĂ„gan, utan hela utvecklingen frĂ„n det att muren föll. Vilken enorm politisk genialitet denna mĂ€nniska har, att kunna navigera detta stora land i Europa. Hon Ă€r en sĂ„dan person som hela tiden försöker brygga, som med de gröna och socialdemokraterna. Hon, liksom jag, tror inte pĂ„ polarisering, hon tror pĂ„ samarbete, och det gör henne till en stor förebild för mig.

Slutligen, vad gör dig optimistisk inom klimatomrÄdet?

– Det har hĂ€nt otroligt mycket pĂ„ 10-12 Ă„r i hur diskussionerna förs och vilka som engagerar sig. I jĂ€mförelse med klimattoppmötet i Köpenhamn sĂ„ Ă€r det vi nu ser en fullstĂ€ndig revolution. DĂ„ var det möjligen hĂ„llbarhetschefen som engagerade sig och det fanns knappt en VD som pratade om det hĂ€r. Idag Ă€r det en frĂ„ga högst upp i organisationen.

– Det andra, vilket jag försöker lyfta fram pĂ„ TV4, Ă€r alla positiva utvecklingsparameterar. Vi har enorma utmaningar, men vi har aldrig haft sĂ„ hög utbildningsnivĂ„, sĂ„ bra sjukvĂ„rd, lite svĂ€lt och fĂ„ som dör i naturkatastrofer. Det hĂ€r och mycket annan statistik kan man hitta pĂ„ en av mina favoritsajter Our World in Data. Det finns fortfarande miljarder mĂ€nniskor som lider av stora utvecklings- och miljöproblem, men vi kan inte kasta bort betydelsen av de framsteg vi gjort. Vi mĂ„ste lĂ€ra av och bygga pĂ„ dem!

Tack för en intressant intervju och Äterigen stort grattis Johan Kuylenstierna!

Fotograf artikelbild: Mats Linde


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.