Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Soldrivna motorcyklar kan hjälpa till att skydda hotade djur i Afrika

☀️ Soldrivna motorcyklar kan hjälpa till att skydda hotade djur i Afrika

Denna elektriska motorcykel är soldriven och tyst - viktiga egenskaper i arbetet att skydda hotade djur i Afrika.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Parkvakterna som arbetar för att förhindra tjuvjakt i Afrika använder ofta motorcyklar för att patrullera i parkerna. Motorcyklarna drivs av bensin, som både är dyrt och svåråtkomligt, - och inte särskilt miljövänligt heller. Dessutom är motorerna högljudda, vilket gör det nästan omöjligt att smyga sig på tjuvjägare. Ett nytt samarbete mellan elmotorföretaget CAKE, Southern African Wildlife College och experter på förnybar energi hos Goal Zero kan vara en lösning på problemet.

Partnerskapet syftar till att bistå ansträngningarna för att stoppa tjuvjakt i Afrika genom att ersätta fordonen som för närvarande används av parkvakterna med alternativ som är både tysta och energieffektiva, det vill säga soldrivna motorcyklar.

Inhabitat rapporterade att den elektriska motorcykeln heter Kalk AP och väger bara runt 80 kilo och kommer upp i hastigheter runt 90 kilometer i timmen. När motorcykeln är fulladdad har den mer än tre timmars körtid.

– Solenergi, ny teknik och en ny kategori fordon som hjälper till att rädda hotade arter i Afrika. Detta är ett perfekt exempel på att syfte möter hållbarhet. Vi är mycket hedrade över att kunna arbeta med våra partners i detta initiativ och att bidra till att utveckla medlen för att begränsa tjuvjakt i regionen, säger Stefan Ytterborn, grundare av CAKE, till Inhabitat.

Detta projekt kommer att finansieras genom "köp-en-donera-en", en välgörenhetskampanj som innebär att för varje såld motorcykel kommer CAKE att donera en identisk till de bevarandeinsatser som behöver den mest. CAKE och Goal Zero kommer också att donera vinster från försäljningen direkt till Southern African Wildlife College. Inhabitat skriver att "inköp bidrar också till solpanel- och kraftstationskit som ansluter motorcyklarna till befintliga kraftnät."

Southern African Wildlife College kommer att börja testa motorcyklarna och “solkittet” som medföljer senare under 2021 och leveranser förväntas börja i september.

Bild: CAKE via Optimist Daily


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.