Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚘 Mer hållbart körande när molnet får styra

🚘 Mer hållbart körande när molnet får styra

Det är dags att lyssna på vad din bil säger dig så slipper du vänta tills den går sönder innan du tar den till verkstaden. Molntekniken är helt avgörande för självkörande fordon, knyter tillverkare och användare närmare varandra – och gör vårt resande mer miljö- och klimatsmart.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Presenteras av Amazon Web Services

Är du osäker på när det är dags att byta däck på bilen? Inte för säsongen, men för att däcken gjort sitt och är slutkörda? Eller vill du kunna ta elbilen för en längre resa men blir svettig vid bara tanken på att behöva fundera var närmaste laddstation finns?

Dessa bryderier tillhör egentligen det förflutna. Eller borde göra, om man tolkar Jon Allen rätt. Allen har nyss axlat rollen som affärsområdesansvarig för det nystartade “Automotive”-paketet som Amazon Web Services, AWS, erbjuder sina kunder.

Aurora + AWS = sant

På AWS-konferensen re:Invent som nyligen hölls, har innovationer inom en mängd områden stått i fokus, inte minst på fordonssidan händer det mycket. Den stora nyheten är att Aurora, verksamma inom självkörande teknologin, samarbetar med AWS för att utveckla sin “Aurora Driver” med hjälp av AWS moln.

Aurora Driver består av sensorer som uppfattar världen, mjukvara som planerar en trygg rutt och dator som kopplar samman allt med själva fordonet. Aurora Driver är framtagen för att kunna användas för alla slags fordonstyper.

AWS-molnet kommer bidra till att Aurora Driver kan testas och vidareutvecklas på olika sätt, liksom för att kunna lagra de stora informationsmängder som skarpa körtester utgör. Utöver det planeras uppemot 12 miljoner körsimulationer om dagen med stöd av AWS virtuella testcenter före årets slut.

En fördel med att allt mer kretsar och utgår från molnet är bland annat att det är möjligt att utveckla och uppdatera självkörande fordon allt snabbare. AWS IoT FleetWise samlar in data från tillverkare som ligger till grund för applikationer som sedan kan bistå med att på distans diagnostisera och felsöka individuella fordon liksom analysera hela fordonsflottor för att förebygga att fordon behöver återkallas.

Självkörande fordon omöjligt utan molnet

Jon Allen beskriver hur molnteknologin är en förutsättning för det språng som nu tas inom det autonoma fältet.

– Autonom teknik är extremt komplex. Det vore inte möjligt utan molnet.

Även så långt ned som på den enskilda privata användarens nivå betyder den stora datainsamlingen att det blir enklare att vara bilägare. Och samtidigt få mer av en direkt relation med biltillverkarna.

– Jag får numera meddelanden direkt i telefonen som säger att det är dags att komma in till verkstaden, ditt högra däck behöver åtgärdas och sådant.

Farhågor om att det skulle bli allt svårare att hantera ännu mer teknik i bilarna, i takt med att de blir mer datorlika, kommer fort på skam om man får tro Jon Allen.

– Det blir tvärtom allt lättare för förarna. Min far, till exempel, kopplar på sin mobil i bilen och sedan är det klart. Faktum är att man behöver inte kunna lika mycket längre för att kunna köra när molnet finns där som stöd.

Mer miljövänligt resande

Molnet innebär också att det blir lättare att planera sitt körande, vilket i sin tur gör resandet mer miljövänligt, säger Jon Allen.

– Nu går det att göra en hel färdplan utifrån var det finns laddstationer, så man slipper snurra runt och leta efter laddning säger Jon Allen som ser framför sig hur fler olika behov och erbjudanden kan komma att integreras i detta.

När man tankar behöver man kanske också fylla på med kaffe, det här blir en utveckling för företagen att samla sig och erbjuda fler saker på samma gång. Kanske en Starbucks behövs vid laddstolpen, exemplifierar Allen.

Det är bara fantasin som begränsar hur framtidens körande kan komma att se ut.

Presenteras av Amazon Web Services

👆️ Den här artikeln är producerad av Warp News i partnerskap med Amazon Web Services.

❤️ Våra partners gör att Warp News kan sprida faktabaserade optimistiska nyheter till tusentals nya läsare. I gengäld har de möjlighet att sprida sitt budskap och marknadsföra sig till dig som läsare i form av partnerinnehåll – som den här artikeln.

✅ Artikeln är uppmärkt enligt de riktlinjer som TU tagit fram för branded content.

❓ Vill du veta mer? Skicka ett mail.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.