Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚘 Mer hĂ„llbart körande nĂ€r molnet fĂ„r styra

🚘 Mer hĂ„llbart körande nĂ€r molnet fĂ„r styra

Det Ă€r dags att lyssna pĂ„ vad din bil sĂ€ger dig sĂ„ slipper du vĂ€nta tills den gĂ„r sönder innan du tar den till verkstaden. Molntekniken Ă€r helt avgörande för sjĂ€lvkörande fordon, knyter tillverkare och anvĂ€ndare nĂ€rmare varandra – och gör vĂ„rt resande mer miljö- och klimatsmart.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Presenteras av Amazon Web Services

Är du osĂ€ker pĂ„ nĂ€r det Ă€r dags att byta dĂ€ck pĂ„ bilen? Inte för sĂ€songen, men för att dĂ€cken gjort sitt och Ă€r slutkörda? Eller vill du kunna ta elbilen för en lĂ€ngre resa men blir svettig vid bara tanken pĂ„ att behöva fundera var nĂ€rmaste laddstation finns?

Dessa bryderier tillhör egentligen det förflutna. Eller borde göra, om man tolkar Jon Allen rĂ€tt. Allen har nyss axlat rollen som affĂ€rsomrĂ„desansvarig för det nystartade “Automotive”-paketet som Amazon Web Services, AWS, erbjuder sina kunder.

Aurora + AWS = sant

PĂ„ AWS-konferensen re:Invent som nyligen hölls, har innovationer inom en mĂ€ngd omrĂ„den stĂ„tt i fokus, inte minst pĂ„ fordonssidan hĂ€nder det mycket. Den stora nyheten Ă€r att Aurora, verksamma inom sjĂ€lvkörande teknologin, samarbetar med AWS för att utveckla sin “Aurora Driver” med hjĂ€lp av AWS moln.

Aurora Driver bestÄr av sensorer som uppfattar vÀrlden, mjukvara som planerar en trygg rutt och dator som kopplar samman allt med sjÀlva fordonet. Aurora Driver Àr framtagen för att kunna anvÀndas för alla slags fordonstyper.

AWS-molnet kommer bidra till att Aurora Driver kan testas och vidareutvecklas pÄ olika sÀtt, liksom för att kunna lagra de stora informationsmÀngder som skarpa körtester utgör. Utöver det planeras uppemot 12 miljoner körsimulationer om dagen med stöd av AWS virtuella testcenter före Ärets slut.

En fördel med att allt mer kretsar och utgÄr frÄn molnet Àr bland annat att det Àr möjligt att utveckla och uppdatera sjÀlvkörande fordon allt snabbare. AWS IoT FleetWise samlar in data frÄn tillverkare som ligger till grund för applikationer som sedan kan bistÄ med att pÄ distans diagnostisera och felsöka individuella fordon liksom analysera hela fordonsflottor för att förebygga att fordon behöver Äterkallas.

SjÀlvkörande fordon omöjligt utan molnet

Jon Allen beskriver hur molnteknologin Àr en förutsÀttning för det sprÄng som nu tas inom det autonoma fÀltet.

– Autonom teknik Ă€r extremt komplex. Det vore inte möjligt utan molnet.

Även sĂ„ lĂ„ngt ned som pĂ„ den enskilda privata anvĂ€ndarens nivĂ„ betyder den stora datainsamlingen att det blir enklare att vara bilĂ€gare. Och samtidigt fĂ„ mer av en direkt relation med biltillverkarna.

– Jag fĂ„r numera meddelanden direkt i telefonen som sĂ€ger att det Ă€r dags att komma in till verkstaden, ditt högra dĂ€ck behöver Ă„tgĂ€rdas och sĂ„dant.

FarhÄgor om att det skulle bli allt svÄrare att hantera Ànnu mer teknik i bilarna, i takt med att de blir mer datorlika, kommer fort pÄ skam om man fÄr tro Jon Allen.

– Det blir tvĂ€rtom allt lĂ€ttare för förarna. Min far, till exempel, kopplar pĂ„ sin mobil i bilen och sedan Ă€r det klart. Faktum Ă€r att man behöver inte kunna lika mycket lĂ€ngre för att kunna köra nĂ€r molnet finns dĂ€r som stöd.

Mer miljövÀnligt resande

Molnet innebÀr ocksÄ att det blir lÀttare att planera sitt körande, vilket i sin tur gör resandet mer miljövÀnligt, sÀger Jon Allen.

– Nu gĂ„r det att göra en hel fĂ€rdplan utifrĂ„n var det finns laddstationer, sĂ„ man slipper snurra runt och leta efter laddning sĂ€ger Jon Allen som ser framför sig hur fler olika behov och erbjudanden kan komma att integreras i detta.

NÀr man tankar behöver man kanske ocksÄ fylla pÄ med kaffe, det hÀr blir en utveckling för företagen att samla sig och erbjuda fler saker pÄ samma gÄng. Kanske en Starbucks behövs vid laddstolpen, exemplifierar Allen.

Det Àr bara fantasin som begrÀnsar hur framtidens körande kan komma att se ut.

Presenteras av Amazon Web Services

đŸ‘†ïž Den hĂ€r artikeln Ă€r producerad av Warp News i partnerskap med Amazon Web Services.

❀ VĂ„ra partners gör att Warp News kan sprida faktabaserade optimistiska nyheter till tusentals nya lĂ€sare. I gengĂ€ld har de möjlighet att sprida sitt budskap och marknadsföra sig till dig som lĂ€sare i form av partnerinnehĂ„ll – som den hĂ€r artikeln.

✅ Artikeln Ă€r uppmĂ€rkt enligt de riktlinjer som TU tagit fram för branded content.

❓ Vill du veta mer? Skicka ett mail.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.