Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 LIDAR – från en miljon styck till var mans dammsugarrobot

📉 LIDAR – från en miljon styck till var mans dammsugarrobot

En LIDAR använder laser för att skapa en 3d-karta över sin omgivning. De har minskat dramatiskt i pris på kort tid, så idag används de i allt från fordon till dammsugare.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

LIDAR står för Light Detection And Ranging och är en teknik som gör det möjligt för till exempel ett fordon att skapa en 3d-karta över sin omgivning så att den kan navigera.

För drygt 10 år sedan kostade en LIDAR motsvarande en miljon svenska kronor. När Google byggde sin första självkörande bil 2012, en Lexus, kostade hårdvaran på taket, LIDAR-systemet, över 700000 kronor.

När Google byggde sin självkörande Lexus 2012 kostade LIDAR-systemet på taket över 700000 kronor. Bild: Steve Jurvetson, Wikipedia. Lexus RX450h med Googles extrautrustning.

Det här gjorde naturligtvis bilen så dyr att enbart ett fåtal skulle ha råd att köpa en. Men precis som inom så många andra områden, som mikroprocessorer och kamerasensorer, så löste den tekniska utvecklingen problemet. Idag kan samma hårdvara köpas för runt 900 kronor. Det är en prisminskning med 99,99 procent på åtta år.

Priset på LIDAR har minskat med 99,99% sedan 2012. Bild: Tony Seba.

Priset har fallit så kraftigt att det är möjligt att bygga in LIDAR i allt fler saker vi vill automatisera. Ett exempel är svenska Einrides självkörande lastbilar, ett annat en robotdammsugare.

Xiaomi Roborock använder LIDAR för att navigera runt i ditt hem.

Bland annat är en av de mest populära robotdammsugarna, kinesiska Roborock S5 och S6, utrustad med en LIDAR. Systemet gör det möljigt för dammsugaren att skapa en karta av ditt hem och navigera runt på ett effektivt sätt. Precis som på Googles Lexus-bil sitter LIDAR-systemet på taket på dammsugaren, skillnaden är att kostnaden nu är 99,99 procent lägre.

Så här ser en del av nedervåningen ut i artikelskribentens hem, enligt Roborock S6.

Fortsätter prisfallet, vilket är rimligt, kommer vi att få se ännu billigare LIDAR-system. Vad vi kommer att se dem i kan nog bara fantasin sätta gränser för.

Artikelbild (högst upp): Ortografisk projektion av ett registrerat punktmoln som fångats över 18 sekunder med en Ouster OS1 LIDAR monterad på en rullande bil. Cirka 23 miljoner punkter skapas av denna LIDAR under dessa 18 sekunder. Punkterna registreras i realtid allt eftersom fordonets bana uppskattas med en samtidig lokaliserings- och kartläggningsalgoritm. Punkterna färgläggs av en funktion baserad på rå lidarintensitet multiplicerad med intervall, med orange för ljusare regioner och mörkblå för mörkare regioner. LIDAR är en populär sensor för självkörande bilar. Bilden visar korsningen av Folsom och Dore Street, San Francisco, USA.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.