Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 LIDAR – frĂ„n en miljon styck till var mans dammsugarrobot

📉 LIDAR – frĂ„n en miljon styck till var mans dammsugarrobot

En LIDAR anvÀnder laser för att skapa en 3d-karta över sin omgivning. De har minskat dramatiskt i pris pÄ kort tid, sÄ idag anvÀnds de i allt frÄn fordon till dammsugare.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

LIDAR stÄr för Light Detection And Ranging och Àr en teknik som gör det möjligt för till exempel ett fordon att skapa en 3d-karta över sin omgivning sÄ att den kan navigera.

För drygt 10 Är sedan kostade en LIDAR motsvarande en miljon svenska kronor. NÀr Google byggde sin första sjÀlvkörande bil 2012, en Lexus, kostade hÄrdvaran pÄ taket, LIDAR-systemet, över 700000 kronor.

NÀr Google byggde sin sjÀlvkörande Lexus 2012 kostade LIDAR-systemet pÄ taket över 700000 kronor. Bild: Steve Jurvetson, Wikipedia. Lexus RX450h med Googles extrautrustning.

Det hÀr gjorde naturligtvis bilen sÄ dyr att enbart ett fÄtal skulle ha rÄd att köpa en. Men precis som inom sÄ mÄnga andra omrÄden, som mikroprocessorer och kamerasensorer, sÄ löste den tekniska utvecklingen problemet. Idag kan samma hÄrdvara köpas för runt 900 kronor. Det Àr en prisminskning med 99,99 procent pÄ Ätta Är.

Priset pÄ LIDAR har minskat med 99,99% sedan 2012. Bild: Tony Seba.

Priset har fallit sÄ kraftigt att det Àr möjligt att bygga in LIDAR i allt fler saker vi vill automatisera. Ett exempel Àr svenska Einrides sjÀlvkörande lastbilar, ett annat en robotdammsugare.

Xiaomi Roborock anvÀnder LIDAR för att navigera runt i ditt hem.

Bland annat Àr en av de mest populÀra robotdammsugarna, kinesiska Roborock S5 och S6, utrustad med en LIDAR. Systemet gör det möljigt för dammsugaren att skapa en karta av ditt hem och navigera runt pÄ ett effektivt sÀtt. Precis som pÄ Googles Lexus-bil sitter LIDAR-systemet pÄ taket pÄ dammsugaren, skillnaden Àr att kostnaden nu Àr 99,99 procent lÀgre.

SÄ hÀr ser en del av nedervÄningen ut i artikelskribentens hem, enligt Roborock S6.

FortsÀtter prisfallet, vilket Àr rimligt, kommer vi att fÄ se Ànnu billigare LIDAR-system. Vad vi kommer att se dem i kan nog bara fantasin sÀtta grÀnser för.

Artikelbild (högst upp): Ortografisk projektion av ett registrerat punktmoln som fÄngats över 18 sekunder med en Ouster OS1 LIDAR monterad pÄ en rullande bil. Cirka 23 miljoner punkter skapas av denna LIDAR under dessa 18 sekunder. Punkterna registreras i realtid allt eftersom fordonets bana uppskattas med en samtidig lokaliserings- och kartlÀggningsalgoritm. Punkterna fÀrglÀggs av en funktion baserad pÄ rÄ lidarintensitet multiplicerad med intervall, med orange för ljusare regioner och mörkblÄ för mörkare regioner. LIDAR Àr en populÀr sensor för sjÀlvkörande bilar. Bilden visar korsningen av Folsom och Dore Street, San Francisco, USA.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.