Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚁 Drönare testas för kritiska samhĂ€llsfunktioner i glesbygden

🚁 Drönare testas för kritiska samhĂ€llsfunktioner i glesbygden

EDIS Àr projektet som frÀmst jobbar för att förbÀttra förutsÀttningarna för samhÀllsservice och transporter i omrÄden med stora avstÄnd och begrÀnsad tillgÄng till kritiska samhÀllsfunktioner.

Eva Sporrner
Eva Sporrner

Dela artikeln

Projektet EDIS, Elflyg och Drönare i SamhÀllets tjÀnst, har samlat spetskompetens inom flera omrÄden för test och utveckling inom drönarteknik och elflyg. FrÀmst handlar det om att förbÀttra förutsÀttningarna för samhÀllsservice och transporter i omrÄden med stora avstÄnd och begrÀnsad tillgÄng till kritiska samhÀllsfunktioner.

Ett fokusomrÄde inom EDIS-projektet Àr att anvÀnda drönare för funktioner i akuta insatser vid olyckor eller vid fara vid sÄ kallade blÄljusfunktioner. Exempel kan vara bilolyckor, fjÀllrÀddning och lavinsökning. Fokus inom detta omrÄde Àr flyghastigheten.

Det andra fokusomrÄdet Àr att ersÀtta helikopter med elflyg och dÀr rÀckvidd, miljöaspekter och kostnader Àr vinsten. Exempel pÄ sÄdana uppdrag kan vara översyn av skogsbestÄnd, bedömning av lavinfara och sjöförhÄllanden, stormskador som pÄverkar infrastrukturen och skogsbrÀnder.

I projektet ingÄr flera intressanta initiativ.

Luftfartsverket, LFV, som har byggt upp en testarena, LARC, som ska vara klar 2021 pĂ„ Örnsköldsvik Airport. LARC, LFV Aviation Research Center, ska erbjuda testmöjligheter för samverkan mellan industri, akademi och samhĂ€lle inom omrĂ„dena flygplatsverksamhet, elflyg och luftrumsfrĂ„gor. LFV Ă€r idag ledande inom flygtrafikledning för civil och militĂ€r luftfart i Sverige. LFV var först i vĂ€rlden med flygtrafikledning pĂ„ distans och driver digitaliseringen inom flera omrĂ„den.

Katla Aero, som utvecklar och levererar projektets drönarplattform, framtagen för hög marschhastighet och lÄng rÀckvidd. Katla Aero hÄller Àven pÄ att utveckla ett el-plan som kan starta och landa vertikalt men flyger sedan som vanligt, med tvÄ propellrar.

Katla utvecklar en drönarplattform. Bilderna Àr 3d-renderingar.

Flypulse, som utvecklar och sÀljer en molnbaserad plattform för koordinering, kontroll och hantering av en UAV-flotta.

Flypulse bygger system för koordinering av drönar-flottor.

Guideline Geo, som levererar ett luftburet markradarsystem (GPR) för insamling och tolkning av geofysisk data.

Guideline Geo bygger ett luftburet markradarsystem.

LTU, LuleÄ tekniska universitet, tillför genom forskningsÀmnet Robotik och artificiell intelligens vid Institutionen för System- och Rymdteknik expertis inom modellering, simulering samt design av reglersystem för autonoma flygande farkoster.

Åsele NĂ€ringslivsstiftelse och Åsele Kommun, vill bidra till utveckling som ska leda till ett mer hĂ„llbart samhĂ€lle. MĂ„let med för Åsele kommun Ă€r att projektet ska stimulera, stödja och driva utveckling och samarbete kring elektrifiering av flyg och drönare och öka sysselsĂ€ttningen och tillvĂ€xten pĂ„ orten och regionalt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.