Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX har fått uppdraget att ta USA till månen

🚀 SpaceX har fått uppdraget att ta USA till månen

SpaceX har vunnit ett historisk kontrakt från NASA värt 2,9 miljarder dollar. Det är SpaceX som ska bygga nästa generations rymdfarkoster som ska ta USA till månen.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Nu är det klart, NASA har valt Elon Musks SpaceX att åter ta människan till månen. Sist människan var på månen var år 1972.

NASA har meddelat att de har valt Elon Musks företag SpaceX att bygga nästa generations rymdraketer för att ta deras astronauter till månen. Kontraktet som är värt 2.9 miljarder dollar gör att Musk ytterligare stärker sitt grepp i den privata sektorn av rymdindustrin. SpaceX kommer därmed också ingå i NASAS program ARTEMIS med syfte att utforska månen. Det är SpaceX modell Starship som kommer att användas.

Denna möjlighet gör också att Elon Musks dröm att ta människor till Mars kommer allt närmare.
”Artemis månlandnings-program är en avgörande del i NASAS projekt för att ta sig till Mars” sade Steve Jurczyk som är en talesperson på NASA.

Idag är SpaceX det enda kommersiella företaget som har kapacitet att skicka iväg astronauter till rymden i USA, även om andra företag så som Jeff Bezos Blue Origin och försvarsföretaget Dynetics tidigare varit med i budgivningen om uppdraget. Det var den förra administrationen i USA som återupptog planerna på en bemannad månlandning, efter de bemannade resorna varit nedlagda i nio år.

Lägre kostnader

Anledningen till att SpaceX gick vinnande ur kampen var för att de hade lägre kostnader och anses kunna leverera de dem lovat. Om SpaceX lyckas så innebär det att kostnaderna för att ta människan till månen kommer bli 13 procent lägre än under Apolloprogrammet. Kostnaden då, med dagens inflation, landade på 283 miljarder dollar.

Rymdexpeditioner innebär inte bara att lägga massor av pengar på att  vi ska lära oss mer om rymden. Vid utvecklingen av rymdteknik  blir resultatet ofta även nya tekniska lösningar som kan användas till produkter på jorden.  Framsteg inom kemi och fysisk är starkt kopplade till rymdexpeditioner men också uppfinningar så som solceller och handdammsugaren. Det är därför troligt att även framtida rymdresor ger upphov till innovationer som vi alla kan ha glädje och nytta av.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.