Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX har fĂ„tt uppdraget att ta USA till mĂ„nen

🚀 SpaceX har fĂ„tt uppdraget att ta USA till mĂ„nen

SpaceX har vunnit ett historisk kontrakt frÄn NASA vÀrt 2,9 miljarder dollar. Det Àr SpaceX som ska bygga nÀsta generations rymdfarkoster som ska ta USA till mÄnen.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Nu Àr det klart, NASA har valt Elon Musks SpaceX att Äter ta mÀnniskan till mÄnen. Sist mÀnniskan var pÄ mÄnen var Är 1972.

NASA har meddelat att de har valt Elon Musks företag SpaceX att bygga nÀsta generations rymdraketer för att ta deras astronauter till mÄnen. Kontraktet som Àr vÀrt 2.9 miljarder dollar gör att Musk ytterligare stÀrker sitt grepp i den privata sektorn av rymdindustrin. SpaceX kommer dÀrmed ocksÄ ingÄ i NASAS program ARTEMIS med syfte att utforska mÄnen. Det Àr SpaceX modell Starship som kommer att anvÀndas.

Denna möjlighet gör ocksÄ att Elon Musks dröm att ta mÀnniskor till Mars kommer allt nÀrmare.
”Artemis mĂ„nlandnings-program Ă€r en avgörande del i NASAS projekt för att ta sig till Mars” sade Steve Jurczyk som Ă€r en talesperson pĂ„ NASA.

Idag Àr SpaceX det enda kommersiella företaget som har kapacitet att skicka ivÀg astronauter till rymden i USA, Àven om andra företag sÄ som Jeff Bezos Blue Origin och försvarsföretaget Dynetics tidigare varit med i budgivningen om uppdraget. Det var den förra administrationen i USA som Äterupptog planerna pÄ en bemannad mÄnlandning, efter de bemannade resorna varit nedlagda i nio Är.

LĂ€gre kostnader

Anledningen till att SpaceX gick vinnande ur kampen var för att de hade lÀgre kostnader och anses kunna leverera de dem lovat. Om SpaceX lyckas sÄ innebÀr det att kostnaderna för att ta mÀnniskan till mÄnen kommer bli 13 procent lÀgre Àn under Apolloprogrammet. Kostnaden dÄ, med dagens inflation, landade pÄ 283 miljarder dollar.

Rymdexpeditioner innebÀr inte bara att lÀgga massor av pengar pÄ att  vi ska lÀra oss mer om rymden. Vid utvecklingen av rymdteknik  blir resultatet ofta Àven nya tekniska lösningar som kan anvÀndas till produkter pÄ jorden.  Framsteg inom kemi och fysisk Àr starkt kopplade till rymdexpeditioner men ocksÄ uppfinningar sÄ som solceller och handdammsugaren. Det Àr dÀrför troligt att Àven framtida rymdresor ger upphov till innovationer som vi alla kan ha glÀdje och nytta av.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.