Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Satellituppskjutningar från Esrange ett steg närmare - intervju med Anna Kinberg Batra

🚀 Satellituppskjutningar från Esrange ett steg närmare - intervju med Anna Kinberg Batra

Raketbasen Esrange utanför Kiruna kan få kapacitet att skjuta upp satelliter till omloppsbana. Rymdstyrelsen är positiv till en utveckling och nu ligger bollen hos regeringen. Vi har pratat med Anna Kinberg Batra, som sitter i styrelsen för Swedish Space Corporation.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

De raketer som skjuts upp från Esrange idag trillar ner på jorden igen (och kan till skillnad från SpaceX raketer inte användas igen.) Dessa raketer gör nytta ändå och används i forsknings- och utvecklingssyfte. För att kunna skjuta upp satelliter till omloppsbana behöver raketbasen byggas ut, vilket nu Rymdstyrelsen ställer sig positiva till i en rapport till regeringen.

– Vi säger att vi i grunden är positiva, och att vi tror att det är väldigt mycket bra effekter som Sverige får genom att börja skjuta upp satelliter från Esrange, men att göra det är naturligtvis regeringens beslut, det här är en rapport vi lämnar till regeringen, säger Anna Rathsman, Rymdstyrelsens generaldirektör till Ekot.

Warp News har pratat med Anna Kinberg Batra, som sitter i styrelsen för Swedish Space Corporation, tidigare Rymdbolaget. Det är SSC som driver Esrange.

Fotograf: Per Pettersson.

Du sitter i styrelsen för SSC, vad ser du för potential med att kunna skjuta upp satelliter från Esrange?

Stor! Sverige ligger mycket bra till och kan bli först i Europa med denna möjlighet, då får vi också möjlighet till affärsutveckling, internationella affärer och högkvalificerade jobb i norr.
Inte bara på grund av uppskjutningen i sig, utan också för att det är just via små satelliter i omloppsbanor som möjligheterna inom tex big data och AI öppnar sig, säger Anna Kinberg Batra.

Varför är det viktigt för Sverige att utveckla Esrange?

Esrange har bättre förutsättningar än de flesta i hela världen! Stora, pol-nära och landområden i glesbygd, där det finns kunskap i världsklass och decennier av erfarenhet.
Det, i kombination med Sveriges position inom tech och ny teknik, gör oss bättre rustade och positionerade än de flesta för att göra detta. Det har jag märkt även i kontakter med investerare både i Sverige och utomlands.
Från Esrange kan också enorma ballonger lyfta.

Det pågår en kapplöpning mellan Sverige, Norge, Storbritannien och Portugal om att blir först med satellituppskjutning från Västeuropeisk mark, rapporterar Ekot.

Norska regeringen har föreslagit Stortinget att satsa 360 miljoner norska kronor på utveckling av rymdbas vid Andöya. Vi får se vad den svenska regeringen gör.

Missa inte Warp Space Program som stödjer världens första privata mission till en asteroid.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.