Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’Ș Rymdexperiment pĂ„ muskler kan ge oss lĂ€ngre liv

đŸ’Ș Rymdexperiment pĂ„ muskler kan ge oss lĂ€ngre liv

Genom att studera muskelvÀvnad i mikrogravitation hoppas MicroAge-projektet kunna göra det möjligt för Àldre att behÄlla mer muskelmassa. Detta skulle kunna innebÀra friskare, mer sjÀlvstÀndiga och lÀngre liv.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

De som motsĂ€tter sig rymdsatsningar hĂ€vdar ofta att dessa investeringar inte gagnar gemene man. Resultaten tenderar trots allt att vara abstrakta, i bĂ€sta fall med lĂ„ngsökta kopplingar till vĂ„r vardag. ÄndĂ„ finns det projekt dĂ€r de praktiska fördelarna stĂ„r i centrum.

University of Liverpool genomför, med stöd frÄn den brittiska rymdfartsmyndigheten, experimentet MicroAge. NÀr astronauter tillbringar tid i rymden blir de svagare och skörare pÄ ett sÀtt som liknar Àldre mÀnniskor och efter Äterkomsten ÄterhÀmtar sig vÀvnaden gradvis.

Projektet bygger pÄ teorin att det gÄr att lÀra sig mycket om musklers Äldrande genom att studera deras sammandragningar i mikrogravitation. Och hur de med Äldern blir mindre benÀgna att reagera pÄ trÀning. Att göra det möjligt för Àldre att bibehÄlla sin muskelmassa kan avsevÀrt förbÀttra deras förutsÀttningar till ett sjÀlvstÀndigt liv, bibehÄllen livskvalitet och till och med ge en ökad livslÀngd.

"VÄr hypotes Àr att ett analogt misslyckande av muskelanpassningar till kontraktil aktivitet intrÀffar i bÄde Äldrande och i muskler som utsÀtts för mikrogravitation och att vi genom att studera hur muskler reagerar pÄ upprepade sammandragningar i mikrogravitation kommer att fÄ ytterligare förstÄelse för hur muskler misslyckas med att svara pÄ trÀning hos Àldre mÀnniskor och hos astronauter i rymden", förklarar en artikel pÄ University of Liverpools hemsida.

Vad man har gjort Àr att fÀsta labbodlade mÀnskliga muskelceller pÄ 3D-printade stÀllningar. VÀvnaden placeras sedan i en behÄllare fylld med kollagenbaserad gel. Vid ankomsten till ISS kommer behÄllarna att installeras i inkubatorn KUBIK, en maskin som Àr ett permanent inslag pÄ den berömda rymdstationen. DÀr stimuleras cellerna med elektricitet för att framkalla sammandragningar. Forskare kommer noggrant att studera vad som hÀnder.

Experimentet sköts upp till den internationella rymdstationen den 21 december 2021 och proverna kommer att ÄtervÀnda till jorden senare denna mÄnad för vidare analys. Om du vill följa detta projekt gör du det enklast genom att ladda ner MicroAge-appen till iOS och Android.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.