Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒœ Rymdteknik kan ge torra lĂ€nder matöverskott

đŸŒœ Rymdteknik kan ge torra lĂ€nder matöverskott

Kan teknik för att odla grödor i rymden anvÀndas för att fÄ större skördar pÄ ogÀstvÀnliga platser pÄ jorden? Nanoracks och Förenade Arabemiraten menar att det Àr sÄ och inleder nu ett samarbete.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Eftersom permanenta mÄnbosÀttningar och uppdrag till Mars planeras i en inte alltför avlÀgsen framtid finns mÄnga praktiska aspekter att lösa. Bland dessa problem finns naturligtvis livsmedelsförsörjning för dessa lÄngvariga eller rentav permanenta uppdrag. En lösning som mÄnga efterstrÀvar Àr att odla grödor pÄ plats genom att utveckla solvÀxthus.

I ett pressmeddelande som publiecerats nyligen meddelade amerikanska Nanoracks att de inlett ett samarbete med Abu Dhabi Investment Office för att utveckla sin teknik, inte bara för anvÀndning i rymden utan pÄ jorden. För att göra detta har Nanoracks lanserat ett dotterbolag som heter StarLab Oasis.

Ökenlandet Förenade Arabemiraten importerar för nĂ€rvarande 90 procent av sin mat, vilket gör investeringar i denna typ av teknik mycket mer angelĂ€gna Ă€n för lĂ€nder som USA.

Det finns en stor likhet mellan rymden och öknar: bÄda Àr dÄligt lÀmpade för odling av grödor, men bÄda har gott om solenergi. Samtidigt kommer framtida klimatförÀndringar sannolikt att ha en negativ inverkan pÄ det befintliga jordbruket, antingen beroende pÄ öknar som breder ut sig eller oförutsÀgbart vÀder. SolvÀxthus har potential att omvandla lÀnder och regioner frÄn sÄdana som inte kan försörja sin befolkning med livsmedel till sÄdana med överskott att exportera.

– En stor del av vĂ€rldens hĂ„llbara och ekonomiskt effektiva livsmedelsproduktion kommer en dag att komma frĂ„n öknar, hĂ„rda miljöer och bortom jorden. Allt detta börjar nu, i Abu Dhabi, sĂ€ger Allen Herbert, chef för StarLab Oasis i pressmedelandet.

Detta samarbete förvÀntas leda till att det första experimentella vÀxthuset öppnas i Förenade Arabemiraten 2022.

Space Mutagenesis – frön som muteras i rymden

Bland satsningarna i detta samarbete finns nÄgot som kallas för "rymdmutagenes". Genom att skicka ut frön i rymden induceras mutationer, vilket i vissa fall resulterar i mer produktiva och motstÄndskraftiga grödor. Tekniken har anvÀnts av Kina i 30 Är vilket resulterat i 200 muterade grödor som har godkÀnts för odling.

Nanoracks har redan flugit vÀxtfrön till den internationella rymdstationen ISS. Bland dessa fanns palmtrÀdfrön utvalda av Förenta Arabemiraternas rymdmyndighet, UAESA, som för nÀrvarande studeras vid United Arab Emirates University.

Fakta: Vad Àr Nanoracks?

Nanoracks grundades 2009. Deras idé Àr att ge kommersiell tillgÄng till rymden, nÄgot de gör för nÀrvarande genom att skjuta upp satelliter. Men framtida planer inkluderar drift av egna kommersiella rymdstationer. En idé Àr att dessa stationer kan bestÄ av förbrukade raket-etapper.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.