Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 MOXIE producerar syre pĂ„ Mars inför mĂ€nsklig nĂ€rvaro

🚀 MOXIE producerar syre pĂ„ Mars inför mĂ€nsklig nĂ€rvaro

MOXIE Àr en lÄda i storleken av ett bilbatteri som NASA designat för att omvandla koldioxid till syre, likt vÀxter gör genom fotosyntes. MOXIE finns just nu pÄ Mars yta tillsammans med rovern Perserverance och kommer testas under flera experiment framöver.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

För att förbereda inför en mÀnsklig nÀrvaro pÄ Mars behövs syre, bÄde för att förse astronauter men ocksÄ för att tillverka raketbrÀnsle. MOXIE Àr en förkortning för Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment och Àr ett av NASAs experiment för att utveckla en hÄllbar metod för syreproduktion. Boxen vÀger ungefÀr 17.1 kg och berÀknas kunna producera upp till 10 gram syre per timme, enligt NASA.

Michael Hecht, huvudutredare vid MOXIE-teamet berÀttar om tanken inför framtida missioner:

NÀr vi skickar mÀnniskor till Mars vill vi att de kan ÄtervÀnda sÀkert, och för att möjliggöra detta behövs en raket som kan lyfta frÄn planeten. Flytande syre behövs som brÀnsle och skulle kunna skapas pÄ plats. En idé Àr att ta med en tom syretank som kan fyllas upp pÄ planeten.
Tekniker sÀnker ner MOXIE i Perserverance i ett sterilt rum för att förebygga att exempelvis damm eller andra partiklar följer med. Bild: NASA/JPL-Caltech

Mars atmosfÀr bestÄr av 96 % koldioxid med endast 0.13 % syre, vilket kan jÀmföras med jordens atmosfÀr som bestÄr av ungefÀr 21% syre. Med andra ord Àr det omöjligt att andas pÄ Mars och endast en begrÀnsad mÀngd syre kan tas med frÄn jorden. Detta Àr problematiskt. Men MOXIE kanske kan erbjuda en framtida lösning för att omvandla koldioxid till syre effektivt. Dock skulle boxen behöva vara Ätminstone 100 gÄnger större för att stödja en bemannad mission.

MOXIE befinner sig just nu pÄ Mars yta och Àr redo att testas under kommande experiment. I avsnittet av Crazy Engineering nedan kan du lÀra dig mer om denna syregenererande lÄdan och fördelarna med att omvandla koldioxid till syre pÄ Mars, istÀllet för att ta med syre frÄn jorden.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.