Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 MOXIE producerar syre på Mars inför mänsklig närvaro

🚀 MOXIE producerar syre på Mars inför mänsklig närvaro

MOXIE är en låda i storleken av ett bilbatteri som NASA designat för att omvandla koldioxid till syre, likt växter gör genom fotosyntes. MOXIE finns just nu på Mars yta tillsammans med rovern Perserverance och kommer testas under flera experiment framöver.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

För att förbereda inför en mänsklig närvaro på Mars behövs syre, både för att förse astronauter men också för att tillverka raketbränsle. MOXIE är en förkortning för Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment och är ett av NASAs experiment för att utveckla en hållbar metod för syreproduktion. Boxen väger ungefär 17.1 kg och beräknas kunna producera upp till 10 gram syre per timme, enligt NASA.

Michael Hecht, huvudutredare vid MOXIE-teamet berättar om tanken inför framtida missioner:

När vi skickar människor till Mars vill vi att de kan återvända säkert, och för att möjliggöra detta behövs en raket som kan lyfta från planeten. Flytande syre behövs som bränsle och skulle kunna skapas på plats. En idé är att ta med en tom syretank som kan fyllas upp på planeten.
Tekniker sänker ner MOXIE i Perserverance i ett sterilt rum för att förebygga att exempelvis damm eller andra partiklar följer med. Bild: NASA/JPL-Caltech

Mars atmosfär består av 96 % koldioxid med endast 0.13 % syre, vilket kan jämföras med jordens atmosfär som består av ungefär 21% syre. Med andra ord är det omöjligt att andas på Mars och endast en begränsad mängd syre kan tas med från jorden. Detta är problematiskt. Men MOXIE kanske kan erbjuda en framtida lösning för att omvandla koldioxid till syre effektivt. Dock skulle boxen behöva vara åtminstone 100 gånger större för att stödja en bemannad mission.

MOXIE befinner sig just nu på Mars yta och är redo att testas under kommande experiment. I avsnittet av Crazy Engineering nedan kan du lära dig mer om denna syregenererande lådan och fördelarna med att omvandla koldioxid till syre på Mars, istället för att ta med syre från jorden.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.