Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Laser kan skicka "björndjur" till andra solsystem

🚀 Laser kan skicka "björndjur" till andra solsystem

Medan mÄnen och Mars Àr de stora nÀsta rymdkliven pÄ allas lÀppar, siktar vissa forskare Ànnu lÀngre.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Det Ă€r en spĂ€nnande tid att vara rymdfantast. Rymdturismen vĂ€xer fram, vi Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka till mĂ„nen och kommer att besöka mars inte alltför lĂ€nge dĂ€r efter. ÄndĂ„ funderar forskare redan pĂ„ problem i samband med Ă€nnu lĂ€ngre resor.

Även om resor till vĂ„ra nĂ€rmaste grannar redan Ă€r lĂ„nga, pĂ„frestande och farliga, sĂ„ befinner sig resor till andra solsystem pĂ„ en helt annan nivĂ„. För att mĂ€nniskor ska kunna resa sĂ„ lĂ„ngt inom en rimlig tidsram mĂ„ste fĂ€rden ske med hastigheter som ligger nĂ€ra ljusets hastighet. Och Ă€ven dĂ„ Ă€r den "rimliga tidsramen" tjugo Ă„r för det nĂ€rmaste solsystemet.

Detta vÀcker tvÄ frÄgor: hur gÄr man tillvÀga för att fÄ upp en rymdfarkost till sÄdana hastigheter och hur skulle en levande organism reagera pÄ dessa hastigheter. TvÄ forskare vid University of California i Santa Barbara, Joel Rothman och Philip Lubin vill utföra ett experiment som kommer att ge viss klarhet i dessa frÄgor.

De vill anvÀnda lasrar, antingen baserade pÄ jorden eller pÄ mÄnen, för att skjuta fram rymdfarkoster som storleksmÀssigt kan jÀmföras med en mÀnsklig hand i 20-30 procent av ljusets hastighet.

Rymdfarkostens passagerare Àr tÀnkta att bli riktiga rymdveteraner: rundmaskar av rasen Caenorhabditis elegans och björndjur. Dessa varelser kommer försÀttas i ett skendött tillstÄnd under resan och vÀckas nÀr de nÄr sitt slutmÄl, stjÀrnan Proxima Centauri.

-Vi kan undersöka hur vÀl de minns intrÀnat beteende nÀr de flyger bort frÄn sitt jordiska ursprung med nÀra ljusets hastighet, och undersöka deras ÀmnesomsÀttning, fysiologi, neurologiska funktion, reproduktion och Äldrande, förklarar professor Joel Rothman.

Naturligtvis förblir mÀnniskors resor till andra solsystem ett avlÀgset mÄl. Ingen av de tvÄ professorerna tror att det kommer att hÀnda under deras livstid. Men sÄdana hÀr lÄngsiktiga investeringar Àr en stark symbol för optimismen som finns i rymdprojekt.

đŸ€ŽđŸ» Rymden Ă€r för alla – Ă€ven prinsar
Är utforskning av rymden slöseri med energi? Vissa hĂ€vdar att det Ă€r det och att mer fokus borde ligga pĂ„ att ta hand om vĂ„r egen planet. Men tĂ€nk om rymden Ă€r en nyckel för att lösa lösa viktiga frĂ„gor om jorden, skriver Anna RennĂ©us Guthrie.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.