Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Laser kan skicka "björndjur" till andra solsystem

🚀 Laser kan skicka "björndjur" till andra solsystem

Medan månen och Mars är de stora nästa rymdkliven på allas läppar, siktar vissa forskare ännu längre.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Det är en spännande tid att vara rymdfantast. Rymdturismen växer fram, vi är på väg tillbaka till månen och kommer att besöka mars inte alltför länge där efter. Ändå funderar forskare redan på problem i samband med ännu längre resor.

Även om resor till våra närmaste grannar redan är långa, påfrestande och farliga, så befinner sig resor till andra solsystem på en helt annan nivå. För att människor ska kunna resa så långt inom en rimlig tidsram måste färden ske med hastigheter som ligger nära ljusets hastighet. Och även då är den "rimliga tidsramen" tjugo år för det närmaste solsystemet.

Detta väcker två frågor: hur går man tillväga för att få upp en rymdfarkost till sådana hastigheter och hur skulle en levande organism reagera på dessa hastigheter. Två forskare vid University of California i Santa Barbara, Joel Rothman och Philip Lubin vill utföra ett experiment som kommer att ge viss klarhet i dessa frågor.

De vill använda lasrar, antingen baserade på jorden eller på månen, för att skjuta fram rymdfarkoster som storleksmässigt kan jämföras med en mänsklig hand i 20-30 procent av ljusets hastighet.

Rymdfarkostens passagerare är tänkta att bli riktiga rymdveteraner: rundmaskar av rasen Caenorhabditis elegans och björndjur. Dessa varelser kommer försättas i ett skendött tillstånd under resan och väckas när de når sitt slutmål, stjärnan Proxima Centauri.

-Vi kan undersöka hur väl de minns intränat beteende när de flyger bort från sitt jordiska ursprung med nära ljusets hastighet, och undersöka deras ämnesomsättning, fysiologi, neurologiska funktion, reproduktion och åldrande, förklarar professor Joel Rothman.

Naturligtvis förblir människors resor till andra solsystem ett avlägset mål. Ingen av de två professorerna tror att det kommer att hända under deras livstid. Men sådana här långsiktiga investeringar är en stark symbol för optimismen som finns i rymdprojekt.

🤴🏻 Rymden är för alla – även prinsar
Är utforskning av rymden slöseri med energi? Vissa hävdar att det är det och att mer fokus borde ligga på att ta hand om vår egen planet. Men tänk om rymden är en nyckel för att lösa lösa viktiga frågor om jorden, skriver Anna Rennéus Guthrie.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.