Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Kina utmanar med ny rymdstation

🚀 Kina utmanar med ny rymdstation

Kina har skickat upp den första modulen av tio som ska bli till Kinas nya rymdstation, Tiangong. Inom nÄgra Är Àr det möjligt att Kinas rymdstation Àr den enda pÄ plats i omloppsbana runt jorden.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Kina har nyligt skickat upp en nyckelmodul som ska bli en del av en framtida rymdstation. Modulen gÄr under namnet Tianhe och den skickades upp i en Long March-5B raket frÄn Wenchang Space Launch Center.

Modulen ska fungera som en bo-del för framtida astronauter.  Uppskjutningen var ett stort framsteg för Beijings vÀxande rymdprogram. Kina hoppas pÄ att den nya rymdstationen ska vara i drift 2022, rapporterar BBC.

Idag finns det endast en fungerande rymdstation i omloppsbana kring jorden, den Internationella rymdstationen ISS, i vilken Kina inte Àr en del av.

Den Internationella rymdstationen fotograferad frÄn rymden. Rymdstationen planeras att pensioneras 2024. Bild: NASA

Kina har lÀnge legat steget efter resten av vÀrlden nÀr det kommer till rymdutforskning, och det var inte förrÀn 2003 som landet skickade upp sin första astronaut i omloppsbana- en bedrift som gav dem en tredjeplats efter Sovjetunionen och USA. Men den senaste tiden har landet höjt rymd-ribban och  
med en ny rymdstation visar Kina framfötterna.

Tidigare har Kina skickat upp tvÄ rymdstationer, Tiangong-1 och Tiangong-2, bÄda enkla och relativt smÄ. Den nya planerade stationen Àr betydligt mer storslagen och förvÀntas vara i drift i minst 10 Är. Med en lÀngd pÄ 16.6 meter och en bredd pÄ 4.2 kommer den flermoduliga rymdstationen att vÀga 66 ton. Denna uppskjutning var den första av ungefÀr 10 för att bygga stationen del för del i rymden. VÀl fÀrdig kommer den att kretsa runt jorden pÄ en höjd mellan 340 och 450 km.

Med en ny rymdstation utmanar Kina dagens rymdindustri, och dÄ ISS planeras att gÄ i pension 2024 Àr det möjligt att Kina kommer att ha monopol inom snar framtid med den enda rymdstationen i jordens omloppsbana.

Bild: Tianhe, Wikimedia commons.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.