Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Kina utmanar med ny rymdstation

🚀 Kina utmanar med ny rymdstation

Kina har skickat upp den första modulen av tio som ska bli till Kinas nya rymdstation, Tiangong. Inom några år är det möjligt att Kinas rymdstation är den enda på plats i omloppsbana runt jorden.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Kina har nyligt skickat upp en nyckelmodul som ska bli en del av en framtida rymdstation. Modulen går under namnet Tianhe och den skickades upp i en Long March-5B raket från Wenchang Space Launch Center.

Modulen ska fungera som en bo-del för framtida astronauter.  Uppskjutningen var ett stort framsteg för Beijings växande rymdprogram. Kina hoppas på att den nya rymdstationen ska vara i drift 2022, rapporterar BBC.

Idag finns det endast en fungerande rymdstation i omloppsbana kring jorden, den Internationella rymdstationen ISS, i vilken Kina inte är en del av.

Den Internationella rymdstationen fotograferad från rymden. Rymdstationen planeras att pensioneras 2024. Bild: NASA

Kina har länge legat steget efter resten av världen när det kommer till rymdutforskning, och det var inte förrän 2003 som landet skickade upp sin första astronaut i omloppsbana- en bedrift som gav dem en tredjeplats efter Sovjetunionen och USA. Men den senaste tiden har landet höjt rymd-ribban och  
med en ny rymdstation visar Kina framfötterna.

Tidigare har Kina skickat upp två rymdstationer, Tiangong-1 och Tiangong-2, båda enkla och relativt små. Den nya planerade stationen är betydligt mer storslagen och förväntas vara i drift i minst 10 år. Med en längd på 16.6 meter och en bredd på 4.2 kommer den flermoduliga rymdstationen att väga 66 ton. Denna uppskjutning var den första av ungefär 10 för att bygga stationen del för del i rymden. Väl färdig kommer den att kretsa runt jorden på en höjd mellan 340 och 450 km.

Med en ny rymdstation utmanar Kina dagens rymdindustri, och då ISS planeras att gå i pension 2024 är det möjligt att Kina kommer att ha monopol inom snar framtid med den enda rymdstationen i jordens omloppsbana.

Bild: Tianhe, Wikimedia commons.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.