Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔎 Forskare har tagit reda på innehållet i Mars kärna

🔎 Forskare har tagit reda på innehållet i Mars kärna

Ryndsonden InSight lander har mätt "marsbävningar" sedan 2018, och nu har forskare kunnat dra slutsatser om vad planeten egentligen är gjord av.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

År 2018 landade NASA:s InSight lander på Mars för att samla in data. Sonden bär en seismometer som kan mäta mycket små vibrationer och "Marsbävningar". Hittills har den registrerat 733 Marsbävningar. Tack vare denna data har forskare nu kunnat bestämma vad planeten är gjord av. I tre artiklar publicerade i tidskriften Science presenterar forskare från Cambridge University de nya fynden.

Med hjälp av sonden har forskarna bland annat kunnat bestämma vad Mars kärna innehåller, och den består till stora delar av svavel och andra lättare material. Radien på Mars kärna beräknas vara 1 830 km, ungefär hälften av planetens totala radie; detta är mycket större än vad forskare trodde.

På grund av kärnans storlek och kärnans sammansättning kunde de också dra slutsatsen att det är osannolikt att Mars har samma solida, järntäta, kärna som jorden har. Detta kan förklara andra karaktärsdrag som Mars uppvisat, så som att den saknar ett starkt omgivande magnetfält.

Planeter är gjorda av lager: skorpan, manteln och kärnan. Källa: NASA


Planeter är gjorda av lager. Jordskorpan, tillsammans med manteln direkt under skorpan, kallas litosfäriska plattor. Dessa plattor är styva och kan röra sig. Under detta lager av plattor finns ett flytande lager. Men Mars, som det verkar, har inget sådant. Forskarna kunde med data från Marssonden beräkna att Mars litosfäriska plattor är mellan 400 km och 600 km tjocka – det betyder att de är mycket tjockare än det litosfäriska lagret på jorden. Detta kan förklara varför Mars tappade sin värme, enligt en artikel i Scientific American.

De flesta "marsbävningar" kommer från ett område som kallas Cerberus Fossae, och de största skalven som har mätts är en fyra på "momentum magnitude"-skalan. Forskarna hoppas nu på att få höra större skalv, då större skalv ger mer data.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.