Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☘ Trädgårdsroboten som håller din trädgård fri från ogräs

☘ Trädgårdsroboten som håller din trädgård fri från ogräs

En liten solcellsdriven robot kan navigera runt i en trädgård och rensa bort ogräs utan att röra de plantor som ska vara kvar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sybil är namnet på en liten robot som kan åka runt i din trädgård, plantera frön, klippa bort ogräs och visa var du behöver vattna.

Konstruktörerna av Sybil har använt maskininlärning för att lära roboten skilja på ogräs och plantor så jordgubbar och tagetesen går säkra medan maskrosorna klipps ner.

Sybil är ett Kickstarter-projekt så den som vill ha en egen trädgårdsrobot kan få en genom att stöda projektet med 417 dollar.

Roboten använder Lidar och två kameror för att navigera i trädgården och undvika att köra in i hinder. För att markera vilket område som roboten ska hålla sig inom behöver du bara sätta ner de medföljande plastmarkörerna som då sätter gränsen för det område som Sybil kan röra sig inom.

Sybil drivs av ett batteri som laddas upp av solpanelerna som sitter på ovansidan. Roboten bygger upp en karta över trädgården för att optimera sin färdväg så att den ska klara sig på energin från solpanelerna.

Kartan används också för att Sybil ska komma ihåg var den har rensat bort ogräs. Med tiden kommer roboten att lära sig var det brukar dyka upp ogräs, vilket hjälper den att ytterligare optimera sin vanliga färdväg.

Kickstarter-projektet är redan fullfinansierat och teamet bakom roboten, Sterling Robotics, räknar med att leverera de första exemplaren i december i år. Som alltid finns det en risk att projektet inte lyckas uppfylla allt det lovar, men för den som är redo att ta en liten finansiell risk så finns nu möjligheten att slippa ogräsrensningen.

Bild: Sterling Robotics


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.