Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Robotarna som lagar din middag

đŸ€– Robotarna som lagar din middag

Ett specialbyggt robotkök och en robotbetjÀnt kan göra matlagning till en ÄskÄdarsport i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att komma hem och sĂ€tta sig vid ett dukat bord istĂ€llet för att behöva slava i köket efter en lĂ„ng arbetsdag – lĂ„ter det intressant? I sĂ„ fall kan hjĂ€lpen vara pĂ„ vĂ€g i form av köksrobotar.

PÄ Consumer Electronics Show-mÀssan, CES, fanns det Ätminstone tvÄ robotar som visade hur framtiden för oss motvilliga kockar kan se ut. Den ena kommer frÄn brittiska Moley Robotics och Àr egentligen ett helt specialbyggt robotkök.

Roboten hÀr bestÄr av tvÄ armar som hÀnger ner frÄn taket och som med hjÀlp av en mÀngd kameror och sensorer kan göra allt som en kock kan. Den kan hÀmta ingredienser ur kyl och skafferier, mÀta upp rÀtt mÀngd, hÀlla ner allt i grytor och pannor, sÀtta pÄ spis och ugn, laga maten efter konstens alla regler, lÀgga upp pÄ tallrikar och plocka undan efter sig nÀr maten Àr klar.

Faktum Àr att roboten lagar mat exakt som en kock skulle göra det. NÀrmare bestÀmt exakt som mÀsterkocken Tim Anderson lagar mat. Moley Robotics har spelat in hans rörelser i köket sÄ att roboten rör sig pÄ samma sÀtt nÀr den utför olika moment.

En sak som Moleys robot inte klarar av Àr att servera maten till middagsbordet. HÀr kommer dÄ Samsungs Bot Handy in i bilden. Den ser ut ungefÀr som en förvuxen robotdamsugare med en pelare med en robotarm ovanpÄ. Den kan rulla runt överallt i hemmet, plocka upp tallrikar, servera vin, stÀlla in och plocka ur disk i diskmaskinen och överhuvudtaget fungera som en betjÀnt.

Innan alla tar fram kreditkorten mÄste vi dessvÀrre sÀga att Bot Handy bara Àr en prototyp Àn. Moley Robotics robotkök ska precis börja sÀljas, men det blir inte billigt. Moley Robotics anger inget exakt pris utan sÀger bara att det kostar som ett lyxkök. Om du undrar hur mycket det kostar har du med andra ord förmodligen inte rÄd.

Men förhoppningsvis kommer priserna att gÄ ner snart och dÄ kan alla vi matlagningsutmanade strunta i köksarbetet och avnjuta vÄr lyxmiddag vid ett robotdukat bord.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.