Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Robotarna som lagar din middag

🤖 Robotarna som lagar din middag

Ett specialbyggt robotkök och en robotbetjänt kan göra matlagning till en åskådarsport i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att komma hem och sätta sig vid ett dukat bord istället för att behöva slava i köket efter en lång arbetsdag – låter det intressant? I så fall kan hjälpen vara på väg i form av köksrobotar.

På Consumer Electronics Show-mässan, CES, fanns det åtminstone två robotar som visade hur framtiden för oss motvilliga kockar kan se ut. Den ena kommer från brittiska Moley Robotics och är egentligen ett helt specialbyggt robotkök.

Roboten här består av två armar som hänger ner från taket och som med hjälp av en mängd kameror och sensorer kan göra allt som en kock kan. Den kan hämta ingredienser ur kyl och skafferier, mäta upp rätt mängd, hälla ner allt i grytor och pannor, sätta på spis och ugn, laga maten efter konstens alla regler, lägga upp på tallrikar och plocka undan efter sig när maten är klar.

Faktum är att roboten lagar mat exakt som en kock skulle göra det. Närmare bestämt exakt som mästerkocken Tim Anderson lagar mat. Moley Robotics har spelat in hans rörelser i köket så att roboten rör sig på samma sätt när den utför olika moment.

En sak som Moleys robot inte klarar av är att servera maten till middagsbordet. Här kommer då Samsungs Bot Handy in i bilden. Den ser ut ungefär som en förvuxen robotdamsugare med en pelare med en robotarm ovanpå. Den kan rulla runt överallt i hemmet, plocka upp tallrikar, servera vin, ställa in och plocka ur disk i diskmaskinen och överhuvudtaget fungera som en betjänt.

Innan alla tar fram kreditkorten måste vi dessvärre säga att Bot Handy bara är en prototyp än. Moley Robotics robotkök ska precis börja säljas, men det blir inte billigt. Moley Robotics anger inget exakt pris utan säger bara att det kostar som ett lyxkök. Om du undrar hur mycket det kostar har du med andra ord förmodligen inte råd.

Men förhoppningsvis kommer priserna att gå ner snart och då kan alla vi matlagningsutmanade strunta i köksarbetet och avnjuta vår lyxmiddag vid ett robotdukat bord.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.