Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Robot bekämpar ogräs med laser

🤖 Robot bekämpar ogräs med laser

En självgående robot kan identifiera ogräs med bildigenkänning och sedan bränna bort det med laser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ogräsbekämpning är en stadig huvudvärk för lantbrukare. Bekämpningsmedel är dåliga både för människor och miljö medan mekanisk bekämpning är dyr och tar lång tid. Ett alternativ kan vara att låta en självkörande robot ta hand om ogräset.

En artikel i AFN beskriver den senaste roboten från Carbon Robotics som använder AI och laser för att eliminera allt ogräs på en åker. Roboten är stor som en traktor och har åtta 150 watts lasrar som är tillräckligt kraftfulla för att skära genom metall. Lasrarna är samtidigt så exakta att de kan träffa sitt mål med en felmarginal på bara tre millimeter, så all jord omkring ogräset blir orörd.

AI:n använder bildigenkänning för att skilja på ogräs och gröda så lasrarna bränner bara bort ogräset. Den traktorstora roboten kan rensa upp till 6,5 hektar per dag. Intresset för att slippa bekämpningsmedel verkar stort för Carbon Robotics har redan sålt alla robotar de kan tillverka under 2021 så den som vill ha en robot (säljs bara i USA än) får vänta till 2022.

– Det här är en av de mest innovativa och värdefulla tekniker jag sett som lantbrukare. Jag förväntar mig att robotar kommer att bli vanliga med tanke på hur effektivt de kan hantera några av lantbrukets stora utmaningar som överanvändande av bekämpningsmedel och behov av arbetskraft, säger lantbrukaren James Johnson, som använt roboten på sina åkrar, i ett pressmeddelande.

Carbon Robotics har utvecklat olika modeller av roboten sedan 2018 och har testat den på en mängd olika grödor som lök och broccoli. Företaget arbetar nu med att ge roboten möjlighet att göra mer än att bara rensa ogräs.

– Vi har mycket kvar att göra på mjukvarusidan. Vi vill ge lantbrukarna mer data och realtidsinformation om vad som händer på deras åkrar, säger Paul Mikesell, vd för Carbon Robotics i ett pressmeddelande.

Bild: Carbon Robotics


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.