Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Robot bekĂ€mpar ogrĂ€s med laser

đŸ€– Robot bekĂ€mpar ogrĂ€s med laser

En sjÀlvgÄende robot kan identifiera ogrÀs med bildigenkÀnning och sedan brÀnna bort det med laser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

OgrÀsbekÀmpning Àr en stadig huvudvÀrk för lantbrukare. BekÀmpningsmedel Àr dÄliga bÄde för mÀnniskor och miljö medan mekanisk bekÀmpning Àr dyr och tar lÄng tid. Ett alternativ kan vara att lÄta en sjÀlvkörande robot ta hand om ogrÀset.

En artikel i AFN beskriver den senaste roboten frÄn Carbon Robotics som anvÀnder AI och laser för att eliminera allt ogrÀs pÄ en Äker. Roboten Àr stor som en traktor och har Ätta 150 watts lasrar som Àr tillrÀckligt kraftfulla för att skÀra genom metall. Lasrarna Àr samtidigt sÄ exakta att de kan trÀffa sitt mÄl med en felmarginal pÄ bara tre millimeter, sÄ all jord omkring ogrÀset blir orörd.

AI:n anvÀnder bildigenkÀnning för att skilja pÄ ogrÀs och gröda sÄ lasrarna brÀnner bara bort ogrÀset. Den traktorstora roboten kan rensa upp till 6,5 hektar per dag. Intresset för att slippa bekÀmpningsmedel verkar stort för Carbon Robotics har redan sÄlt alla robotar de kan tillverka under 2021 sÄ den som vill ha en robot (sÀljs bara i USA Àn) fÄr vÀnta till 2022.

– Det hĂ€r Ă€r en av de mest innovativa och vĂ€rdefulla tekniker jag sett som lantbrukare. Jag förvĂ€ntar mig att robotar kommer att bli vanliga med tanke pĂ„ hur effektivt de kan hantera nĂ„gra av lantbrukets stora utmaningar som överanvĂ€ndande av bekĂ€mpningsmedel och behov av arbetskraft, sĂ€ger lantbrukaren James Johnson, som anvĂ€nt roboten pĂ„ sina Ă„krar, i ett pressmeddelande.

Carbon Robotics har utvecklat olika modeller av roboten sedan 2018 och har testat den pÄ en mÀngd olika grödor som lök och broccoli. Företaget arbetar nu med att ge roboten möjlighet att göra mer Àn att bara rensa ogrÀs.

– Vi har mycket kvar att göra pĂ„ mjukvarusidan. Vi vill ge lantbrukarna mer data och realtidsinformation om vad som hĂ€nder pĂ„ deras Ă„krar, sĂ€ger Paul Mikesell, vd för Carbon Robotics i ett pressmeddelande.

Bild: Carbon Robotics


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.