Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Flytande robot kan bekĂ€mpa oljeutslĂ€pp

🚱 Flytande robot kan bekĂ€mpa oljeutslĂ€pp

En ”robotfilm” som kan navigera genom ett oljeutslĂ€pp och absorbera olja skulle kunna ge oss effektivare sĂ€tt att hantera utslĂ€pp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of California Riverside, UCR, har tagit fram ett nytt sĂ€tt att ta hand om oljeutslĂ€pp i havet. De har konstruerat en sorts film som flyter pĂ„ vattnet och som kan navigera – en flytande robot med andra ord.

– VĂ„rt mĂ„l var att skapa mjuka robotar som Ă€r hĂ„llbara och som kan anpassa sig till förĂ€ndringar i miljön. Genom att anvĂ€nda solenergi som kraftkĂ€lla fĂ„r vi en robot som Ă€r miljömĂ€ssigt hĂ„llbar. Dessutom gĂ„r det att Ă„tervinna filmen, sĂ€ger Zhiwei Li kemist pĂ„ UCR och en av forskarna bakom roboten, i ett pressmeddelande.

Roboten har fÄtt namnet Neusbot och den förflyttar sig pÄ vattnet genom att oscillera. Genom att röra pÄ olika delar av filmen kan roboten ta sig dit den vill. Rörelsen skapas pÄ ungefÀr samma sÀtt som i Änglok.

Ett lager i filmen innehĂ„ller jĂ€rnoxid och nanorör gjorda av koppar. Lagret slĂ€pper igenom vatten och nĂ€r solljus trĂ€ffar filmen hettas nanorören upp och vattnet förĂ„ngas. Ångan pressas ut i filmen och skapar en rörelse.

Solen kan anvÀndas för att fÄ roboten att röra sig framÄt. Genom att sedan anvÀnda an annan ljuskÀlla, till exempel starka strÄlkastare pÄ en bÄt, gÄr det att styra vilket hÄll roboten ska röra sig Ät.

Genom att förse roboten med absorberande filmlager skulle det gÄ att fÄ den att absorbera olja, eller alla möjliga kemikalier, i lager som sedan kan plockas upp pÄ bÄtar.

– Neusbot kan fungera som en dammsugare fast pĂ„ vatten, sĂ€ger Zhiwei Li.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/catmoz


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.