Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚢 Flytande robot kan bekämpa oljeutsläpp

🚢 Flytande robot kan bekämpa oljeutsläpp

En ”robotfilm” som kan navigera genom ett oljeutsläpp och absorbera olja skulle kunna ge oss effektivare sätt att hantera utsläpp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Forskare vid University of California Riverside, UCR, har tagit fram ett nytt sätt att ta hand om oljeutsläpp i havet. De har konstruerat en sorts film som flyter på vattnet och som kan navigera – en flytande robot med andra ord.

– Vårt mål var att skapa mjuka robotar som är hållbara och som kan anpassa sig till förändringar i miljön. Genom att använda solenergi som kraftkälla får vi en robot som är miljömässigt hållbar. Dessutom går det att återvinna filmen, säger Zhiwei Li kemist på UCR och en av forskarna bakom roboten, i ett pressmeddelande.

Roboten har fått namnet Neusbot och den förflyttar sig på vattnet genom att oscillera. Genom att röra på olika delar av filmen kan roboten ta sig dit den vill. Rörelsen skapas på ungefär samma sätt som i ånglok.

Ett lager i filmen innehåller järnoxid och nanorör gjorda av koppar. Lagret släpper igenom vatten och när solljus träffar filmen hettas nanorören upp och vattnet förångas. Ångan pressas ut i filmen och skapar en rörelse.

Solen kan användas för att få roboten att röra sig framåt. Genom att sedan använda an annan ljuskälla, till exempel starka strålkastare på en båt, går det att styra vilket håll roboten ska röra sig åt.

Genom att förse roboten med absorberande filmlager skulle det gå att få den att absorbera olja, eller alla möjliga kemikalier, i lager som sedan kan plockas upp på båtar.

– Neusbot kan fungera som en dammsugare fast på vatten, säger Zhiwei Li.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/catmoz


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter