Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– En ny processor ska ge oss sĂ€krare och smidigare robotar

đŸ€– En ny processor ska ge oss sĂ€krare och smidigare robotar

En skrÀddarsydd processor gör att robotar snabbare kan analysera sin omgivning och röra sig bland oss mÀnniskor pÄ ett sÀkert sÀtt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Robotar Àr som gjorda för att ta över farliga och slitsamma arbeten, men det finns ett problem. Dagens processorer Àr inte tillrÀckligt kraftfulla för att stora tunga robotar ska kunna manövrera sÀkert bland oss mÀnniskor.

Men nu har ett forskarlag frÄn MIT hittat en möjlig lösning pÄ problemet De har utvecklat en ny typ av processor som Àr 8 gÄnger snabbare Àn en CPU och 86 gÄnger snabbare Àn en GPU pÄ de berÀkningar som en robot behöver göra för att kunna röra sig fritt utan att riskera att skada mÀnniskor i nÀrheten.

Robotar med den nya processorn skulle kunna hjÀlpa till att flytta tunga eller farliga saker pÄ ett sÀkert sÀtt. De skulle ocksÄ kunna vara de första att ta emot patienter med smittsamma sjukdomar sÄ att vÄrdpersonalen inte riskerar att bli smittade.

Och i förlÀngningen skulle dessa robotar förstÄs kunna hjÀlpa till i hushÄllet med allt som vi inte har lust att göra. Skura toaletten och hacka lök kan bli ett minne blott.

SkrÀddarsydd för robotens behov

Det nya med processorn Àr att den Àr skrÀddarsydd för att hantera berÀkningar som Àr för tunga för dagens processorer. I praktiken handlar det om tre steg.

Roboten mÄste först samla in data frÄn kameror och sensorer. Sedan ska den skapa en karta över omgivningen utifrÄn dessa data. Slutligen ska den pÄ ett sÀkert sÀtt kunna röra sig i den omgivningen. De hÀr berÀkningarna mÄste göras om hela tiden och det tar tid.

Dagens processorer Àr inte tillrÀckligt kraftfulla för att kunna göra berÀkningarna tillrÀckligt snabbt för att garantera att roboten inte ska skada mÀnniskor eller material.

Men den nya processorn kan skrÀddarsys för varje robottyp. Den som bygger en robot kan dÄ mata in parametrar för hur en ny robot ska kunna röra sig och fÄr sedan en design pÄ en processor som Àr optimerad för de berÀkningarna och inget annat.

För att testa teorin anvÀnde forskare en programmerbar FPGA-krets. Trots att den hade lÀgre klockfrekvens Àn de moderna CPU:er och GPU:er som forskarna jÀmförde den med var den alltsÄ mycket snabbare pÄ de berÀkningar robotar behöver.

Bild: Jose-Luis Olivares, MIT


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.