Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Resultatet av granskningen: Sjätte massutdöendet

💡 Resultatet av granskningen: Sjätte massutdöendet

En journalistisk reflex är att tänka: "Det där låter för bra för att vara sant." Men sällan eller aldrig det omvända: "Det där låter för dåligt för att vara sant." Därför ville vi göra just en "för dåligt för att vara sant"-granskning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Här kommer resultatet av den granskning ni föreslog, röstade fram och finansierade.

🐯 Granskning: Det pågår inget sjätte massutdöende
”Vi är på väg in i ett sjätte massutdöende,” säger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han är inte ensam i att tro det. Men vår granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lärt oss att hantera dem.

Kort bakgrund för att fräscha upp minnet:

 • En journalistisk reflex är att tänka: "Det där låter för bra för att vara sant."
  Men sällan eller aldrig det omvända: "Det där låter för dåligt för att vara sant."
 • Därför ville vi göra just en "för dåligt för att vara sant"-granskning.
 • Ni i Warps community kom med förslag på ämnen, vi valde tre av dessa och lät er rösta. Vinnare, med 43 procent av rösterna, blev sjätte massutdöendet.
 • Därefter hjälpte ni även till med finansieringen. Vi fick in cirka 10 000 kronor från er och så gick The Progress Network in med andra halvan.
 • Som granskare valde vi Anders Bolling. Han är en rutinerad och aktad journalist, med över tjugo års erfarenhet som reporter och redaktör på Dagens Nyheter och kunnig i ämnet.

Tack så mycket för er medverkan och hjälp för att få till denna granskning!

Anders har gjort ett strålande jobb. Artikeln är en massiv pjäs på 6700 ord, lästid cirka en halvtimme. Han har intervjuat flera intressanta och kunniga personer, däribland världens kanske mest kände (och charmige) pessimist, Paul Ehrlich.

Artikeln är således för lång för att lägga in direkt i det här mejlet, men vi hade sex hypoteser i inledningen av arbetet. Så jag lägger in hypoteser och resultat här.

Hypoteser och resultat

De flesta av hypoteserna stämnde, men inte alla. Huvudresultatet är dock viktigt att peka ut: Det pågår inte något sjätte massutdöende.

Det betyder inte att problem saknas. För problem finns det verkligen med hur vi behandlar djur och med artutrotning, men möjligen har vi de värsta problemen bakom oss.

Hypotes: Sedan 50 år krymper inte längre artbestånden i de rika länderna. I många fall ökar de. Nyligen har bestånden slutat gå ner även i fattiga länder

 • Stämmer inte helt. Bestånden slutade krympa först för något decennium sedan i de flesta regioner, men inte i alla

Hypotes: Det som kallas artutrotningen handlar nästan helt om krympande bestånd

 • Stämmer i huvudsak. Medier, miljömyndigheter och även somliga forskare beskriver ofta minskade bestånd i termer av utrotning

Hypotes: Det extremt stora antal arter som sägs dö ut kontinuerligt kommer från teoretiska modeller av insekter och ännu mindre organismer som antas försvinna

 • Stämmer. Sedan Norman Myers bok The Sinking Ark från 1979 har spektakulära antaganden fått uppmärksamhet om att tiotusentals, kanske ännu fler, arter dör ut varje år. Siffrorna är omöjliga att verifiera

Hypotes: Bland större arter har få utdöenden i modern tid verkligen belagts

 • Stämmer i princip. Orden ”få” och ”modern tid” behöver definieras närmare. I geologisk mening är även det vi ser som ”få” (mindre än en procent av alla ryggradsdjur på 500 år) en hög takt

Hypotes: Människan var betydligt sämre för djur och natur förr än i dag

 • Stämmer. (Hypotesen gäller dock främst invånare i civilisationer, inte urfolk.) Detta är enligt vår mening ett huvudskäl till att ett sjätte massutdöende aldrig blir verklighet

Hypotes: Många arter frodas i urbana miljöer

 • Stämmer. Det finns en rad studier som visar att många djur och växter framgångsrikt gjort städer till sina livsmiljöer

Diskutera gärna resultatet i vår Facebookgrupp för Premium Supporters. Och dela gärna artikeln vitt och brett!

🐯 Granskning: Det pågår inget sjätte massutdöende
”Vi är på väg in i ett sjätte massutdöende,” säger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han är inte ensam i att tro det. Men vår granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lärt oss att hantera dem.

Jag har även skrivit en typ Q&A om varför vi gjort denna granskning.

🔎 Därför granskar vi det sjätte massutdöendet
Bryr vi oss inte om djur som utrotas? Riskerar inte denna granskning att leda till att folk slutar bry sig om utrotning av djur? Warp News chefredaktör svarar på varför vi granskar sjätte massutdöendet.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.