Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Resultatet av granskningen: SjĂ€tte massutdöendet

💡 Resultatet av granskningen: SjĂ€tte massutdöendet

En journalistisk reflex Àr att tÀnka: "Det dÀr lÄter för bra för att vara sant." Men sÀllan eller aldrig det omvÀnda: "Det dÀr lÄter för dÄligt för att vara sant." DÀrför ville vi göra just en "för dÄligt för att vara sant"-granskning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

HÀr kommer resultatet av den granskning ni föreslog, röstade fram och finansierade.

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

Kort bakgrund för att frÀscha upp minnet:

  • En journalistisk reflex Ă€r att tĂ€nka: "Det dĂ€r lĂ„ter för bra för att vara sant."
    Men sÀllan eller aldrig det omvÀnda: "Det dÀr lÄter för dÄligt för att vara sant."
  • DĂ€rför ville vi göra just en "för dĂ„ligt för att vara sant"-granskning.
  • Ni i Warps community kom med förslag pĂ„ Ă€mnen, vi valde tre av dessa och lĂ€t er rösta. Vinnare, med 43 procent av rösterna, blev sjĂ€tte massutdöendet.
  • DĂ€refter hjĂ€lpte ni Ă€ven till med finansieringen. Vi fick in cirka 10 000 kronor frĂ„n er och sĂ„ gick The Progress Network in med andra halvan.
  • Som granskare valde vi Anders Bolling. Han Ă€r en rutinerad och aktad journalist, med över tjugo Ă„rs erfarenhet som reporter och redaktör pĂ„ Dagens Nyheter och kunnig i Ă€mnet.

Tack sÄ mycket för er medverkan och hjÀlp för att fÄ till denna granskning!

Anders har gjort ett strÄlande jobb. Artikeln Àr en massiv pjÀs pÄ 6700 ord, lÀstid cirka en halvtimme. Han har intervjuat flera intressanta och kunniga personer, dÀribland vÀrldens kanske mest kÀnde (och charmige) pessimist, Paul Ehrlich.

Artikeln Àr sÄledes för lÄng för att lÀgga in direkt i det hÀr mejlet, men vi hade sex hypoteser i inledningen av arbetet. SÄ jag lÀgger in hypoteser och resultat hÀr.

Hypoteser och resultat

De flesta av hypoteserna stÀmnde, men inte alla. Huvudresultatet Àr dock viktigt att peka ut: Det pÄgÄr inte nÄgot sjÀtte massutdöende.

Det betyder inte att problem saknas. För problem finns det verkligen med hur vi behandlar djur och med artutrotning, men möjligen har vi de vÀrsta problemen bakom oss.

Hypotes: Sedan 50 Är krymper inte lÀngre artbestÄnden i de rika lÀnderna. I mÄnga fall ökar de. Nyligen har bestÄnden slutat gÄ ner Àven i fattiga lÀnder

  • StĂ€mmer inte helt. BestĂ„nden slutade krympa först för nĂ„got decennium sedan i de flesta regioner, men inte i alla

Hypotes: Det som kallas artutrotningen handlar nÀstan helt om krympande bestÄnd

  • StĂ€mmer i huvudsak. Medier, miljömyndigheter och Ă€ven somliga forskare beskriver ofta minskade bestĂ„nd i termer av utrotning

Hypotes: Det extremt stora antal arter som sÀgs dö ut kontinuerligt kommer frÄn teoretiska modeller av insekter och Ànnu mindre organismer som antas försvinna

  • StĂ€mmer. Sedan Norman Myers bok The Sinking Ark frĂ„n 1979 har spektakulĂ€ra antaganden fĂ„tt uppmĂ€rksamhet om att tiotusentals, kanske Ă€nnu fler, arter dör ut varje Ă„r. Siffrorna Ă€r omöjliga att verifiera

Hypotes: Bland större arter har fÄ utdöenden i modern tid verkligen belagts

  • StĂ€mmer i princip. Orden ”fĂ„â€ och ”modern tid” behöver definieras nĂ€rmare. I geologisk mening Ă€r Ă€ven det vi ser som ”fĂ„â€ (mindre Ă€n en procent av alla ryggradsdjur pĂ„ 500 Ă„r) en hög takt

Hypotes: MÀnniskan var betydligt sÀmre för djur och natur förr Àn i dag

  • StĂ€mmer. (Hypotesen gĂ€ller dock frĂ€mst invĂ„nare i civilisationer, inte urfolk.) Detta Ă€r enligt vĂ„r mening ett huvudskĂ€l till att ett sjĂ€tte massutdöende aldrig blir verklighet

Hypotes: MÄnga arter frodas i urbana miljöer

  • StĂ€mmer. Det finns en rad studier som visar att mĂ„nga djur och vĂ€xter framgĂ„ngsrikt gjort stĂ€der till sina livsmiljöer

Diskutera gÀrna resultatet i vÄr Facebookgrupp för Premium Supporters. Och dela gÀrna artikeln vitt och brett!

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

Jag har Àven skrivit en typ Q&A om varför vi gjort denna granskning.

🔎 DĂ€rför granskar vi det sjĂ€tte massutdöendet
Bryr vi oss inte om djur som utrotas? Riskerar inte denna granskning att leda till att folk slutar bry sig om utrotning av djur? Warp News chefredaktör svarar pÄ varför vi granskar sjÀtte massutdöendet.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.