Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€„ Vi lever i en lögn

đŸ€„ Vi lever i en lögn

Hur kan vi acceptera detta, tÀnkte jag efter första dagen av Copenhagen Democracy Summit. Hur kan det vara sÄ att vi Är 2024 fortfarande har diktatur i vÀrlden? Hur kan det fÄ finnas? För att vi lever i en lögn.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

NÀr jag pÄ kvÀllen efter första dagen av Copenhagen Democracy Summit promenerade hem insÄg jag det: Vi lever i en lögn.

Hela dagen hade jag lyssnat till modiga och inspirerande mÀnniskor som stod upp mot de brutala diktaturerna. Som spenderat Äratal i isoleringscell, men ÀndÄ fortsatte kampen. De mÀnniskorna ger mig massor av positiv energi.

Richard Walakira, rappare frÄn Uganda, vÀn och supporter till Bobi Wine och program manager vid Alliance of Democracies.

Samtidigt tÀnker jag under en sÄn dag mer pÄ diktatur och förtryck Àn under nÄgon annan dag pÄ Äret. PÄ kvÀllen hade jag dessutom sett en dokumentÀr om Bobi Wine. En rappare och artist frÄn Uganda, som i sina lÄtar började protestera mot diktatorn Yoweri Museveni. Folket gillade det, Bobi Wine valdes till parlamentet och bestÀmde sig för att utmana Museveni i president"valet". Det kunde diktatorn sÄklart inte tolerera, utan misshandlade och fÀngslade Wine och dödade mÄnga av hans anhÀngare.

Bobi Wine skulle ha varit i Köpenhamn, men han kunde inte Äka. Museveni hade dagen innan lÄtit militÀren storma Wines partihögkvarter.

Varför accepterar vi diktatur?

Hur kan vi acceptera detta, tÀnkte jag gÄng pÄ gÄng pÄ vÀg till hotellet. Hur kan det vara sÄ att vi Är 2024 fortfarande har diktatur i vÀrlden? Hur kan det fÄ finnas? Hur kan vi acceptera detta?

Det var dÄ det slog mig. Vi lever i en lögn.

I Grönsakshandlarens revolution skrev jag om att han genom att ha en kommunistskylt i fönstret till sin butik, bidrog till lögnen som bar upp systemet. Hela systemet bygger pÄ en lögn, och nÀr ingen plockar ner skylten, bidrar alla till att upprÀtthÄlla det. Att acceptera det.

✊ Grönsakshandlarens revolution
Inget har gjort mer för att skapa mÀnskliga framsteg Àn demokrati. Det finns ingenting viktigare Àn att sÄ snabbt som möjligt nÄ en fullt demokratisk vÀrld. DÄ kan Àven en grönsakshandlare göra skillnad.

Om grönsakshandlaren tar ner skylten slutar han leva i en lögn och börjar istÀllet leva i sanningen, som Vaclav Havel skrev. I ett system byggt pÄ lögn Àr en sanning en spricka i systemet. Det Àr dÀr ljuset kommer in.

There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in
Leonard Cohen

Vi har en vÀrldsordning som accepterar diktatur. Vi gillar det inte, vi kritiserar, men samtidigt har dessa diktatorer röstrÀtt i FN, sitter i FN:s Human Rights Council och Àr medlemmar i ett otal internationella organisationer. Vi tar emot dem pÄ statsbesök. Vi kallar dem president, trots att de stulit titeln.

Diktatorerna Àr de absolut vÀrsta mÀnniskorna pÄ planeten. De förtrycker miljarder mÀnniskor, mördar, lemlÀstar och förföljer.

Till vÀnster: Presidenten dödar politiska motstÄndare. Till höger: FN visar hur presidenten lÄtsas bry sig om hÄllbarhetsmÄlen.

Den starkaste kraften för framsteg

Demokrati Àr den starkaste kraften för framsteg, utveckling och vÀlstÄnd som vi har kommit pÄ. Det finns inget viktigare Àn att alla mÀnniskor fÄr leva i demokrati. I en vÀrld med bara demokrati kommer vi ha löst mÀnsklighetens alla stora problem. En sÄdan vÀrld kommer vara dramatiskt annorlunda.

Genom att acceptera diktaturerna pÄ det sÀtt vi gör, lever vi i den lögn som upprÀtthÄller systemet. Som bidrar till att de finns kvar, som gör det svÄrare för demokratiaktivisterna att vinna.

Vi borde sluta acceptera dem. Inte bara sÀga att vi ogillar, men samtidigt behandla diktatorerna som vÄr likar.

Att sluta acceptera dem kommer inte Ă€ndra nĂ„got över en natt. Men precis som nĂ€r nĂ„gon ropar "Kejsaren Ă€r naken!" och precis som nĂ€r grönsakshandlaren plockar ner skylten, sĂ„ gör det att vi slutar leva i en lögn och börjar leva i sanningen. Det blir en spricka i systemet – och det Ă€r dĂ€r ljuset kommer in.

Bobi Wine: Freedom

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.