Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 PĂ„ bara 20 Ă„r kan artificiell intelligens dramatiskt förĂ€ndra vĂ„r vĂ€rld

🧠 PĂ„ bara 20 Ă„r kan artificiell intelligens dramatiskt förĂ€ndra vĂ„r vĂ€rld

Fantasin hos Kai-Fu Lee, tidigare chef för Google Kina, tar oss in i en futuristisk vÀrld som bestÄr av virtuella lÀrare, förbÀttrade stÀder, ökad livslÀngd, uppslukande virtuella vÀrldar, sÄvÀl som nya viktiga frÄgor att ta itu med.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Med varje framtid vi vill skapa mÄste vi först lÀra oss att förestÀlla oss den.

Fantasi Àr grunden för alla mÀnskliga kreativa processer, inklusive teknisk utveckling: innan man skapar nÄgon uppfinning Àr det först nödvÀndigt att förstÄ ett behov eller ett problem, sedan förestÀlla sig en framtida vÀrld dÀr mÀnniskor anvÀnder den pÄ ett fördelaktigt sÀtt.

Kai-fu Lee, tidigare chef för Google Kina och senior executive för Microsoft, SGI och Apple, försöker göra exakt det i romanen AI 2041: göra science fiction (eller snarare, scientific fiction) till ett anvÀndbart verktyg för att förestÀlla sig och identifiera utvecklingsmöjligheter, en plats för diskussion om problem och pÄgÄende transformationer.

AI 2041 försöker anta en effektiv utvecklingsvÀg för artificiell intelligens pÄ ett korrekt sÀtt baserat pÄ aktuella data och trender, genom att förestÀlla sig vad detta kan föra in i vÄra vanliga liv genom filtret frÄn flera kulturer under de kommande tjugo Ären.

MÄlet Àr att försöka göra sig av med omotiverade negativiteter, mardrömmar befolkade av mÀnniskoÀtande cyborgs och dominerande datorer samt överdrivna pÄstÄenden.

AI kan utan tvekan bli den största innovationen i mÀnsklighetens historia, en teknik som rör sig allt nÀrmare magi. Foto av Possessed Photography / Unsplash

AI: ett icke-mÀnskligt sinne

AI Àr en disciplin som försöker bygga mjukvara med liknande möjligheter som en mÀnsklig hjÀrna.

Den enda delen av AI som nyligen gav ett genombrott var Deep Learning. Tack vare den hÀr tekniken tillÄter nÄgot som liknar en gigantisk matematisk ekvation maskiner att lösa vissa problem genom att fullÀnda sig sjÀlva (nÀstan "lÀra sig").

För att Deep Learning ska fungera vÀl krÀvs tre egenskaper: enorma mÀngder relevant data, ett fokuserat omrÄde och en konkret objektiv funktion som ska optimeras.

Alla nuvarande AI-applikationer - och förmodligen alla inom en snar framtid - Àr baserade pÄ Deep Learning, sÄ de fungerar vÀldigt annorlunda Àn den mÀnskliga hjÀrnan.

AI Àr dÀrför perfekt för att utföra kvantitativ analys och rutinarbete, samtidigt som den inte kan utföra aktiviteter som krÀver kreativitet, kritiskt tÀnkande och passion.

Artificiell intelligens Àr inte en framtida frÄga, men den har redan uppnÄtt viktiga resultat: den kan slÄ mÀnniskor i vilket spel som helst, frÄn det enklaste till det mest komplexa som poker, Go och schack. Det löste ocksÄ ett femtio Är gammalt biologiskt problem som kallas proteinveckning, medan Googles GPT-3-programvara kan tala korrekt.

MÄnga internetapplikationer anvÀnder redan AI för att optimera innehÄllspresentationen för den enskilda anvÀndaren för att hÄlla dig klistrad vid skÀrmen i timmar.

Ett annat omrÄde dÀr AI snart kommer att göra entré Àr finans och försÀkring. En svit med appar baserade pÄ enorma mÀngder personuppgifter kommer att kunna optimera din livsstil, till exempel genom att ge dig rÄd om felfriheten av dina investeringar eller till och med din kost.

Augmented reality (AR) och XR-glasögon kommer tack vare AI att revolutionera underhÄllningsvÀrlden. Genom en smartstream bestÄende av röst, gester och textskrivande kan vi styra hyperrealistiska spel dÀr vÄra digitala tvillingar kan leka och tÀvla. Foto Minh Pham / Unsplash

Kommer vi att leva i en robotvÀrld Är 2041?

Robotapplikationer Àr mycket svÄrare att utveckla Àn internet och finansiering eftersom de krÀver att robotar inte bara Àr automatiserade utan ocksÄ autonoma. Perfekt mÀnsklig syn, beröring, rörelse och koordination Àr svÄra att fullÀnda pÄ tjugo Är.

SÄ om bara tjugo Är kommer vÀrlden Ànnu inte att vara hundra procent automatiserad och robotiserad, men det Àr troligt att lagerhÄllning i princip kommer att vara virtuellt automatiserat, medan fabriker mestadels kommer att vara automatiserade.

Drönare och robotar för hemleverans kommer dÄ att ha blivit normen, precis som det inte lÀngre kommer att vara förvÄnande att se robotar pÄ restauranger som agerar som servitörer, diskare och kanske till och med kockar.

Ett Ànnu mer komplext problem gÀller smarta bilar. MÀnniskokörning involverar iakttagelseförmÄga, navigering, beslutsfattande och kontroll av fordonet. Om vissa körfunktioner Àr automatiserade redan nu, Àr att uppnÄ L5-nivÄn (ingen mÀnsklig insats krÀvs) ett mycket utmanande mÄl pÄ bara 20 Är.

För att pÄskynda denna process skulle det vara nödvÀndigt att bygga förbÀttrade vÀgar och stÀder, dÀr sensorer och trÄdlös kommunikation Àr inbyggd i vÀgen för att tillÄta bilar och infrastruktur att utbyta information om faror och trafik.

PÄ sÄ sÀtt kunde vi redan om 20 Är sitta tysta i passagerarsÀtet och njuta av utsikten medan en automatisk bil eller buss transporterar oss, kanske guidad av en app som stÀndigt optimerar rutterna.

DÀrför skulle behovet av att Àga en bil minska, vilket skulle leda till en preferens för att dela tjÀnster. TrafiksÀkerhet, trafik och föroreningar skulle förbÀttras avsevÀrt.

Toyota displays its new car concept at an exhibition about future mobility, electric and fuell cell cars
Delning, effektivitet, sÀkerhet och komfort skulle kunna bidra till spridningen av smarta minibilar med endast en eller tvÄ personer utrustade med ett fÀllbart sÀte, ett kylskÄp med drinkar och snacks och en stor skÀrm, för att bÀttre kunna njuta av vÀgen. Foto Maximalfocus / Unsplash

Men det finns en frÄga att lösa sÄ snart som möjligt, trots dessa magnifika utsikter:

Ska vi nÄgonsin lÄta en maskin fatta beslut som kan skada mÀnniskoliv? Om svaret Àr nej, skulle det sÀtta stopp för autonoma fordon.

Samarbete mellan mÀnniska och maskin för allas vÀlmÄende

SjukvÄrden kommer att vara den bransch som förÀndras mest av AI.

AI kommer att ha mÄnga verktyg för att utnyttja dess nyckelfunktioner: digitaliseringen av sjukvÄrdsdatabaser, den omfattande anvÀndningen av bÀrbara enheter för att fÄ mycket mer exakt hÀlsostatistik och DNA-sekvensering för att producera digital personlig information.

Genom att lÀra av dessa massor av data kommer AI att kunna utveckla bÀttre diagnoser och behandlingar pÄ kortare tid. En ny, otrolig möjlighet för alla kommer att vara "precisionsmedicin": skrÀddarsydd behandling för varje individuell patient, snarare Àn att producera ett lÀkemedel som ska anvÀndas till miljarder olika mÀnniskor.

Genredigering och möjligheten att pÄskynda sekvenseringen i felsökningsprocesser kommer att leda till snabbare utveckling av lÀkemedel och vacciner, vilket var fallet för anti-covid-vaccinet.

Även hĂ€r kommer robotik att ha en stark inverkan eftersom att Ă€ven komplexa operationer kommer att bli allt mer automatiserade.

Om den allmÀnna bilden tycks peka mot en helautomatiserad sjukvÄrd blir det inte alls sÄ. SjÀlvklart kommer medicinska och vÄrdande jobb förbli mÀnniskobaserade, eftersom AI inte inkluderar empati och kreativitet.

Det kommer snarare att vara verktyg som vÄrdpersonal kan anvÀnda efter behag för att förlÀnga liv och förbÀttra dess kvalitet.

3D visualization
Konceptuell forskning som att hitta ett botemedel mot cancer Àr gigantiska och olÀmpliga Ätaganden för AI som istÀllet Àr bÀst lÀmpade för rutinuppgifter med stora datamÀngder. Foto Braƈo / Unsplash


Ännu mer överraskande kan Ă€ven utbildningen förĂ€ndras.

TillvÀxten av AI-grenen som kallas naturlig sprÄkbehandling (NLP) kommer att leda till system som kan konversera flytande i mÀnskligt sprÄk, höra och förstÄ som mÀnniskor, samt lÀra sig sjÀlva sprÄk.

Detta kan göra en dramatisk skillnad i ett barns utveckling, eftersom AI kan fungera som ett anpassat verktyg för en elev och dess rutinuppgifter, som att rÀtta fel, svara pÄ vanliga frÄgor och tilldela lÀxor. Detta skulle leda till spridningen av individualiserat lÀrande dÀr en virtuell lÀrare kan Àgna sÀrskild uppmÀrksamhet Ät varje elev.

Men mÀnskliga lÀrare kommer att samarbeta med AI som mentorer för att stimulera elevernas kritiska tÀnkande, kreativitet och lagarbete, inklusive genom att programmera AI pÄ ett sÀtt som bÀst möter elevernas behov.

Revolution och pÄnyttfödelse

Om 20 Är förvÀntas förnybar teknik som solceller, vindkraft och batterier spridas brett, vilket gör alla former av energi 100 procent gratis och ren.

Syntetisk biologi kommer att göra det extremt enkelt att producera vilket material som helst i ett laboratorium. PÄ sÄ sÀtt kommer produktionen att gÄ frÄn att anvÀnda naturligt begrÀnsade material till oÀndliga och billiga komponenter som fotoner och molekyler.

Robotar och artificiell intelligens kommer gradvis att ta över produktion, leverans och design av de flesta varor.

Förnybar energi, syntetisk biologi och automation: tre kontextuella AI-relaterade revolutioner som kommer att leda till en drastisk minskning av kostnaden för varje vara, vilket gör all produktion extremt enkel och snabb.

Vad kommer mÀnniskor ha kvar att göra?

Liksom alla revolutioner kommer AI ocksĂ„ att föra med sig problem som mĂ„ste Ă„tgĂ€rdas noggrant, sĂ„som den omfattande förlusten av rutiner och nybörjarjobb eftersom maskinerna kommer att kunna utföra dem mer effektivt, snabbt, billigt och dygnet runt. Ännu mer problematiskt Ă€n förlusten av jobb blir förlusten av mening för arbetslösa.

En frÄga som döljer grunden för en stor omvandling, en renÀssans av det som gör oss rent mÀnskliga, eftersom AI inte kan skapa eller planera strategiskt, och inte heller interagera med empati och medkÀnsla.

TillvÀxten av AI kommer dÀrför att leda till att mÀnniskor lÀr sig nya fÀrdigheter och fokuserar pÄ hantverk baserat pÄ kreativitet och mÀnsklighet.

Betydelsen och antalet mÀnniskocentrerade tjÀnstejobb, som vÄrd, omsorg, lÀrare och socialarbetare kommer att öka, samtidigt som nya och ofattbara jobb kommer att uppstÄ. Foto Matheus Ferrero / Unsplash
Slutligen kommer mÀnniskor att arbeta symbiotiskt med AI, med AI som utför kvantitativ analys, optimering och rutinarbete, medan vi mÀnniskor bidrar med vÄr kreativitet, kritiska tÀnkande och passion.

Letar efter överflöd

Varje teknik Àr till sin natur varken bra eller dÄlig, och AI Àr inget undantag. Det kommer att bli 20 Är av otroliga möjligheter, epokgörande förÀndringar och otÀnkbara utmaningar.

NÀr kostnaden för energi, material och tillverkning kommer att minska avsevÀrt, Àr möjligheterna konkreta att bygga en vÀrld som kommer efter brist och överflöd, dÀr varje materialbehov enkelt kan tillgodoses till en lÄg kostnad.

Behovet Àr att frÄn grunden designa en inkluderande ny vÀrld, att ÄterupprÀtta finansiella institutioner och göra företag mer socialt ansvarstagande och mindre konstra av vinst.

Not Bound by Rules
Vi kommer att gÄ in i en helt ny vÀrld, dÀr en uppsÀttning nya sociala vÀrderingar kommer att behövas för att hjÀlpa mÀnniskor att avancera mot sitt sjÀlvförverkligande Àven utan det traditionella ankaret i en karriÀr för att bygga ett vÀlmÄende liv. Foto Josh Hild / Unsplash

Inte bunden av regler

Det kommer att vara mÀnniskor som vÀljer idén om en ny vÀrld dÀr allt Àr möjligt eller slÄr rot i sin egen girighet och fÄfÀnga.

Eftersom sammanflÀtningen av magiska teknologier tillÄter oss att bygga nÀstan allt gratis, faller vi dÄ för den meningslösa frestelsen att samla rikedomar nÀr det inte finns nÄgot att spendera rikedomen pÄ?

Vad som Àr sÀkert Àr att mardrömmar om onda maskiner, en superintelligens som kontrollerar sinnen, Àr extremt lÄngt ifrÄn förverkligande.

Marco Borsari


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.