Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Nu Ă€r det dags att dra nytta av digitaliseringen

💬 Nu Ă€r det dags att dra nytta av digitaliseringen

Pandemin Àr inte bara elÀnde. NÀr det gÀller arbete ser vi nu mÄnga fördelar med att vi blivit alltmer digitaliserade: mer produktiva, mindre sjuka och mer jÀmlika. LÄt oss inte tappa dess fördelar genom att gÄ tillbaks till det gamla normala, skriver Anna Rennéus Guthrie.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Ingen vill spendera resten av sitt liv framför en skĂ€rm, varken pĂ„ jobbet eller pĂ„ fritiden. Med det sagt, lĂ„t oss inte göra misstaget att börja om igen med att forma ”den digitala framtiden” nĂ€r pandemin Ă€r över.

NĂ€r vi kommer ut ur krisen, vilket kan vara fallet i höst (eller inte, vi vet givetvis inte Ă€n, Ă€ven om vaccinerna ger oss hopp), ska vi inte försöka skynda pĂ„ att Ă„terstĂ€lla saker och ting till ”hur det var förr”.

MÄnga av oss har arbetat pÄ distans i nÀstan ett och ett halvt Är och lÀngtar efter att saker ska bli mer normala igen. Men nÀr det gÀller arbetsplatsen, vill vi verkligen gÄ tillbaka till hur det sÄg ut innan covid? Om inte, lÄt oss anvÀnda den nuvarande situationen klokt och skapa ett "nya normala" som inte Àr förvirrande likt det "gamla normala".

Total flexibilitet eller tillbaka till det normala

För ett Är sedan satte flera globala jÀttar mer eller mindre igÄng en vadslagning i visioner om hur en framtida arbetskultur skulle kunna se ut. Vissa teknikföretag meddelade att deras personal aldrig skulle behöva ÄtervÀnda till fysiska kontor igen. Det finns nÄgra företag, som Deloitte, som ocksÄ nyligen har strÀckt ut flexibilitetskonceptet mer Àn andra.

Men idag signalerar fler företag att sÄ snart vaccinationerna Àr klara sÄ Àr det dags att ÄtervÀnda till kontoret, precis som det sÄg ut innan corona drabbade vÀrlden.

Behöver det verkligen vara sĂ„ hĂ€r svart eller vitt? Distans eller kontor? Hur ser nyanserna ut – den flexibla hybridlösningen för bĂ„de individer och team? Vem kan ge ett kreativt svar pĂ„ detta? Vi mĂ„ste ocksĂ„ övervĂ€ga riskerna med att slĂ€ppa den flexibilitet som pandemin skapat.

Mer produktiv och mindre sjuk

Under de senaste 1,5 Ären har coronarestriktioner och olika sjÀlvpÄlagda ÄtgÀrder avslöjat mycket om arbetslivet i allmÀnhet. Enligt fÀrska studier strÀcker sig fördelarna med det normala som faststÀlldes under pandemin frÄn ökad produktivitet och högre livskvalitet till bÀttre jÀmstÀlldhet .

En studie gjord av Great Place to Work följde 800,000 anstÀllda pÄ Fortune 500-företag och fann att de flesta rapporterade stabil eller till och med ökad produktivitet nÀr de arbetade hemifrÄn.

Möjligheten att attrahera och anstÀlla personal som inte Àr begrÀnsad till geografiska grÀnser Àr en annan positiv fördel i samband med mer distansarbete.

Kan produktiviteten hÀmmas av att införa mer rutinmÀssiga resor och kontorsarbete? Och hur blir effekterna pÄ sjukfrÄnvaron, eftersom ÄtergÄng till trÀngsel ocksÄ innebÀr att uppleva fler sjukdomar, inte bara covid-19?

I Storbritannien nÄdde antalet sjukskrivna medarbetarna en lÀgstanivÄ under det gÄngna Äret. En undersökning visade till och med hur siffrorna var de lÀgsta som uppmÀtts sedan 1995.

Mer tid för det vÀsentliga och mindre för rutin

Förutom ovanstÄende insikter Àr den större frÄgan: vilket budskap skickar vi om vi inte tar tillfÀllet i akt att skapa en ny framtid just nu?

MÄnga av oss har Àgnat större delen av det senaste decenniet Ät att oroa oss, skriva om och diskutera digitalisering och pÄpeka behovet av att ta den digitala framtiden pÄ allvar. Att se till att all tillgÀnglig teknik och innovation implementeras och anvÀnds förbÀttrar vanligtvis arbete och livskvalitet, vilket i lÀngden ger mer tid för det vÀsentliga och mindre för rutinen.

För vad Ă€r syftet med ”digitalisering” och all politik kring det om vi inte Ă€r villiga att utnyttja alla dessa nya och förbĂ€ttrade möjligheter i vĂ„rt dagliga liv?

Det har aldrig funnits en bÀttre tid Àn nu att skörda det som har sÄtts.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.