Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📚 Faktabaserad optimistisk julläsning

📚 Faktabaserad optimistisk julläsning

Fem faktabaserade optimistiska böcker att njuta av under julen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Öppen/Sluten: Hur människan skapar och förstör framsteg

Warp Institute vill få framtiden att komma snabbare. Det bästa sättet att påskynda utvecklingen är att ha fler idéer och vara bättre på att sprida dem. Så har det varit i hela mänsklighetens historia.

Johan Norberg visar i den här boken att detta är sant. I öppna samhällen där du får tänka mer fritt går utveckling och innovation snabbare. Och naturligtvis är motsatsen sant i slutna samhällen.

Ett sådant exempel är Kina. För tusen år sedan ledde de världen i innovation. Sedan skärmade de av sig och halkade efter, tills de började öppna sig igen för bara 40 år sedan. Om de skulle gå hela vägen till demokrati, kunde de återigen bli nummer ett.

I grunden god: en optimistisk historia om människans natur

Vi vet alla vad som hände i Flugornas herre. Den boken avslöjar vår sanna, otäcka natur.

Eller gör den det?

För Flugornas herre har hänt på riktigt. En grupp tonårspojkar ensamma på en öde ö. De vände sig inte mot varandra. Istället samarbetade de och brydde sig om varandra och efter att de räddats förblev de livslånga vänner.

Rutger Bregman går igenom flera kända exempel - som Stanford Prison Experiment och Milgram-experimentet - som sägs avslöja vår sanna onda natur och visar att det inte stämmer.

The Case for Space

Vi är nu nästan en typ I-civilisation.

Enligt den ryska astronomen Nikolai Kardashev finns det tre typer av civilisationer. Typ I-civilisation är en som kontrollerar alla resurser på sin egen planet. En typ II-civilisation har uppnått motsvarande i sitt solsystem och typ III har kontroll över sin galax fulla potential.

Nu när vi nästan är en typ I-civilisation är det dags att börja tänka på nästa steg och flytta ut i resten av solsystemet. Att bli Solarians, som jag kallar dem.

Detta är vad Robert Zubrin beskriver i sin bok. Hur man går från I till II och sedan så småningom till III.

The Breakthrough: Immunotherapy and the Race to Cure Cancer

Denna bok handlar om den enkla idén, men den svåra lösningen, att använda kroppens eget försvar mot cancer.

Det är också berättelsen om uthållighet och optimism. Nästan alla gav upp och trodde att det inte kunde göras, men några kämpade vidare, vilket ledde till ett genombrott som skulle kunna bota cancer.

Flera av de inblandade personerna jämför de första cancerimmunterapierna med upptäckten av penicillin. Det räddade miljontals liv, och som ett vetenskapligt genombrott omdefinierade vad som var möjligt.

"Även onkologer, som är ett försiktigt gäng, använder B-ordet: bota."

Walt Disney: The Triumph of the American Imagination

Vad som inspirerar mig så mycket med Walt Disney var hans förmåga att ständigt gå vidare, återuppfinna sig själv och inte vara nöjd med status quo.

Först var han pionjär inom tecknade kortfilmer och byggde av det ett framgångsrikt företag. Han riskerade allt detta för att göra den första tecknade långfilmen, Snövit. Efter flera framgångsrika filmer, och andra inte så framgångsrika, riskerade han igen allt för att bygga Disneyland. Snart började han bygga en ännu större park i Florida, Walt Disney World, och planerade att bygga en hel stad, EPCOT. Tyvärr dog han innan han kunde avsluta det projektet, och utan honom som drivkraft blev det inte mycket av det.

Det finns naturligtvis flera böcker om Walt Disney, Neal Gablers är den bästa jag har läst.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.