Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📚 Faktabaserad optimistisk jullĂ€sning

📚 Faktabaserad optimistisk jullĂ€sning

Fem faktabaserade optimistiska böcker att njuta av under julen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Öppen/Sluten: Hur mĂ€nniskan skapar och förstör framsteg

Warp Institute vill fÄ framtiden att komma snabbare. Det bÀsta sÀttet att pÄskynda utvecklingen Àr att ha fler idéer och vara bÀttre pÄ att sprida dem. SÄ har det varit i hela mÀnsklighetens historia.

Johan Norberg visar i den hÀr boken att detta Àr sant. I öppna samhÀllen dÀr du fÄr tÀnka mer fritt gÄr utveckling och innovation snabbare. Och naturligtvis Àr motsatsen sant i slutna samhÀllen.

Ett sÄdant exempel Àr Kina. För tusen Är sedan ledde de vÀrlden i innovation. Sedan skÀrmade de av sig och halkade efter, tills de började öppna sig igen för bara 40 Är sedan. Om de skulle gÄ hela vÀgen till demokrati, kunde de Äterigen bli nummer ett.

I grunden god: en optimistisk historia om mÀnniskans natur

Vi vet alla vad som hÀnde i Flugornas herre. Den boken avslöjar vÄr sanna, otÀcka natur.

Eller gör den det?

För Flugornas herre har hÀnt pÄ riktigt. En grupp tonÄrspojkar ensamma pÄ en öde ö. De vÀnde sig inte mot varandra. IstÀllet samarbetade de och brydde sig om varandra och efter att de rÀddats förblev de livslÄnga vÀnner.

Rutger Bregman gÄr igenom flera kÀnda exempel - som Stanford Prison Experiment och Milgram-experimentet - som sÀgs avslöja vÄr sanna onda natur och visar att det inte stÀmmer.

The Case for Space

Vi Àr nu nÀstan en typ I-civilisation.

Enligt den ryska astronomen Nikolai Kardashev finns det tre typer av civilisationer. Typ I-civilisation Àr en som kontrollerar alla resurser pÄ sin egen planet. En typ II-civilisation har uppnÄtt motsvarande i sitt solsystem och typ III har kontroll över sin galax fulla potential.

Nu nÀr vi nÀstan Àr en typ I-civilisation Àr det dags att börja tÀnka pÄ nÀsta steg och flytta ut i resten av solsystemet. Att bli Solarians, som jag kallar dem.

Detta Àr vad Robert Zubrin beskriver i sin bok. Hur man gÄr frÄn I till II och sedan sÄ smÄningom till III.

The Breakthrough: Immunotherapy and the Race to Cure Cancer

Denna bok handlar om den enkla idén, men den svÄra lösningen, att anvÀnda kroppens eget försvar mot cancer.

Det Àr ocksÄ berÀttelsen om uthÄllighet och optimism. NÀstan alla gav upp och trodde att det inte kunde göras, men nÄgra kÀmpade vidare, vilket ledde till ett genombrott som skulle kunna bota cancer.

Flera av de inblandade personerna jÀmför de första cancerimmunterapierna med upptÀckten av penicillin. Det rÀddade miljontals liv, och som ett vetenskapligt genombrott omdefinierade vad som var möjligt.

"Även onkologer, som Ă€r ett försiktigt gĂ€ng, anvĂ€nder B-ordet: bota."

Walt Disney: The Triumph of the American Imagination

Vad som inspirerar mig sÄ mycket med Walt Disney var hans förmÄga att stÀndigt gÄ vidare, Äteruppfinna sig sjÀlv och inte vara nöjd med status quo.

Först var han pionjÀr inom tecknade kortfilmer och byggde av det ett framgÄngsrikt företag. Han riskerade allt detta för att göra den första tecknade lÄngfilmen, Snövit. Efter flera framgÄngsrika filmer, och andra inte sÄ framgÄngsrika, riskerade han igen allt för att bygga Disneyland. Snart började han bygga en Ànnu större park i Florida, Walt Disney World, och planerade att bygga en hel stad, EPCOT. TyvÀrr dog han innan han kunde avsluta det projektet, och utan honom som drivkraft blev det inte mycket av det.

Det finns naturligtvis flera böcker om Walt Disney, Neal Gablers Àr den bÀsta jag har lÀst.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.