Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 En pessimistisk optimists bekĂ€nnelser

💬 En pessimistisk optimists bekĂ€nnelser

NÀr Kelly Odell först tillfrÄgades om att medverka i Warp var han inte helt odelat positiv, Àven om han försökte dölja sin reaktion. I en krönika förklarar han varför han tvekade.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

Å ena sidan sĂ„ sympatiserade jag verkligen med den bakomliggande idĂ©n kring Warp News, att agera motvikt till den övervĂ€ldigande andelen negativa nyheter som bombarderar oss alla dagligen. Men Ă„ andra sidan sĂ„ var jag inte sĂ€ker pĂ„ om jag var rĂ€tt person att ta mig an den sortens uppdrag. Jag var helt enkelt inte övertygad om att jag var tillrĂ€ckligt optimistisk. Det finns sĂ„ mycket som jag har negativa tankar kring mest hela tiden.

Nog borde kommunicerande av positiva nyheter komma frÄn andra som Ätminstone tycks vara mer positiva och optimistiska Àn vad jag Àr? SÄ resonerade jag.

Med detta sagt, jag har aldrig uppfattat mig sjÀlv som en pessimist men till och frÄn kan jag inte lÄta bli att se livet frÄn den mörka sidan. Det framstÄr ocksÄ som oansvarigt och orealistiskt att ignorera det som Àr fel med vÀrlden och bara fokusera pÄ det som Àr bra.

Man skulle kanske kunna kalla mig för “pessimistisk optimist”, men jag föredrar beteckningen “realistisk optimist”. Trots alla svĂ„righeter och utmaningar i livet, har jag pĂ„ nĂ„got sĂ€tt alltid trott att det Ă€r möjligt att hitta en vĂ€g framĂ„t. För Ă€rligt talat: vilket val har vi egentligen?

Allt eftersom jag började fundera kring hur jag skulle stÀlla mig till möjligheten att bidra till Warp insÄg jag att Warp inte handlade om att bortse frÄn alla problem som vÀrlden stÄr inför.

Snarare sĂ„ Ă€r syftet med Warp att mĂ„la den större bilden och öka möjligheterna till en djupare förstĂ„else för vad som Ă€r möjligt. Och för att lĂ„na en fras frĂ„n den berömda amerikanska nyhetsankaret Paul Harvey: Warp’s roll Ă€r att bidra med “resten av berĂ€ttelsen”.

Det sĂ€gs ju att negativa nyheter “sĂ€ljer” och det finns Ă€ven en hel del forskning som bekrĂ€ftar och förklarar fenomenet (till exempel: TvĂ„ decennier av amerikanska nyhetspreferenser).

Det har sagts att “hjĂ€rnan Ă€r som ett kardborreband nĂ€r det gĂ€ller negativa erfarenheter, men som teflon nĂ€r det handlar om positiva erfarenheter”. Det finns evolutionĂ€ra orsaker till denna “negativa benĂ€genhet”, framförallt handlar det om att ifall vi inte överlever negativa hĂ€ndelser sĂ„ skulle vi inte kunna fortsĂ€tta uppleva de positiva. Det medför att hjĂ€rnan reagerar och hanterar negativ information tre-fyra gĂ„nger snabbare Ă€n de positiva. (The negativity bias: Conceptualization, quantification, and individual differences | Behavioral and Brain Sciences | Cambridge Core)

Men det faktum att negativa nyheter sĂ€ljer innebĂ€r samtidigt inte att det finns vĂ€ldigt mĂ„nga positiva nyheter som mĂ€nniskor skulle ha nytta av att fĂ„ ta del av. Även mĂ„nga av de negativa nyheterna Ă€r egentligen inte negativa i grunden.

Ett fÀrskt exempel pÄ detta Àr pandemin. Trots att den varit svÄr och inneburit mycket negativt för mÄnga, för en del mer Àn andra, sÄ finns det ocksÄ positiva saker att berÀtta, mÄnga vilka Warp nyheter har förmedlat. Ett exempel Àr den snabba vaccinutvecklingen och tillhörande distributionsprocessen som satt en ny standard för framtida vaccintillverkning. NÄgot som kommer göra skillnad för hur mÄnga liv som kommer kunna rÀddas i framtiden.

För att parafrasera den erkĂ€nda behavioristen B.F Skinner: “det bĂ€sta sĂ€ttet att Ă€ndra ett beteende görs med en kombination av morot och piska”.

Det finns förstÄs forskare som inte skulle hÄlla med Skinner till fullo, men ingen inom beteendevetenskapen skulle pÄstÄ att en ensidig anvÀndning av negativ förstÀrkning Àr en effektiv metod i det lÀngre perspektivet. Konsensus tycks kretsa kring att det handlar om att hitta rÀtt balans för varje situation.

MÀnniskan tycks vara förprogrammerad för negativa nyheter, men vi Àr inte förmögna att fatta kloka beslut om vi inte har tillgÄng till samtliga perspektiv, sÄvÀl de negativa som de positiva.

Om vi skulle ha levt i en annan vÀrld eller i ett parallelluniversum dÀr mÀnniskor var programmerade för positiva nyheter sÄ skulle en organisation som Warp istÀllet ha behövt komplettera med det negativa perspektivet.

Med tanke pĂ„ att vi lever i den vĂ€rlden vi lever i sĂ„ kommer kommersiellt finansierade negativt vinklade nyheter fortsĂ€tta att dominera nyhetsflödet för att sĂ€kra inkomsterna. Även “public service” tenderar, möjligen inte sĂ€rskilt överraskande, att anta samma slags negativa instĂ€llning Ă€ven om de i teorin skulle kunna bidra med ett mer balanserat perspektiv.

Faktum Ă€r att just public service brukar stoltsera med att de förmedlar ett balanserat perspektiv, men deras idĂ© om balans handlar oftast om att undvika politiska ingĂ„ngsvĂ€rden, inte negativa sĂ„dana. Och medan public service organisationerna inte Ă€r beroende av sina tittare eller prenumeranter som inkomstkĂ€lla sĂ„ kĂ€nner de sig alltjĂ€mt manade att försvara sin existens. Det försvaret Ă€r framförallt uppbyggt kring argument om “relevans” och relevans definieras i ganska ytliga termer om “antal ögon och öron”. Lotten att balansera affĂ€rsmodellen negativa nyheter faller dĂ€rför pĂ„ oberoende icke-vinst drivande organisationer som Warp Institute.

Mitt eget tÀnkande ledde mig till slutsatsen att medan Warp News inte Àr en balanserad nyhetskÀlla, sÄ Àr det en nyhetskÀlla av kritisk betydelse.

Warp Nyheter Ă€r öppen med dess ambition att representera en “positiv fördom”. Det innebĂ€r inte att syftet Ă€r att ersĂ€tta alla negativa nyheter som strömmar mot oss dygnet runt, men syftet Ă€r att balansera negativiteten för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt ge en mer rĂ€ttvis och mer korrekt verklighetsbeskrivning.

Om vi lÀr oss att bÄde ta in och hantera mer av de positiva nyheterna sÄ kommer Àven den allra mest pessimistiskt hÄrdprogrammerade hjÀrnan att kunna dra bÀttre slutsatser och fatta bÀttre beslut.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.