Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Det hĂ€r behöver du veta om AI-utvecklingen 2022

💡 Det hĂ€r behöver du veta om AI-utvecklingen 2022

Artificiell intelligens kommer att pÄverka mÀnskligheten mer Àn elden, elektriciteten och internet menar Googles VD Sundar Pichai. 2022 fortsÀtter AI resan mot att bli den mest kraftfulla teknik som nÄgonsin uppfunnits. Det hÀr behöver du veta.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det kan lÄta som ett minst sagt ambitiöst pÄstÄende men Sundar Pichai, VD pÄ Google, verkar mena allvar: dess pÄverkan pÄ vÄr utveckling som art kommer att vara Ànnu större Àn elden, elektriciteten och internet.

Han menar att artificiell intelligens, AI, kommer att förÀndra hur vi lever vÄra liv i grunden genom att transformera hÀlso- och sjukvÄrd, utbildning och tillverkning. Potentialen finns helt klar dÀr. Redan idag anvÀnds AI för att hantera klimatförÀndringar, utveckla behandlingar mot cancer och utforska rymden.

2021 har vi sett hur AI mognat ytterligare och blivit allt viktigare för genombrott i allt frÄn upptÀckten av nya lÀkemedel till kritisk infrastruktur som elnÀt.

State of AI Report 2021

Sedan 2018 har Nathan Beniach och Ian Hogarth, bÄda investerare inom AI, publicerat rapporten State of AI Report. I förra Ärets rapport var deras förutsÀgelser 68 procent rÀtt, sÄ det finns god anledning att ta deras profetior pÄ allvar.

Årets rapport tittar sĂ€rskilt pĂ„ framvĂ€xten av sĂ„ kallad transformer technology. Det Ă€r en teknik som fokuserar maskininlĂ€rningsalgoritmer pĂ„ viktiga relationer mellan datapunkter. Det leder i sin tur till att algoritmen pĂ„ ett mer omfattande sĂ€tt kan extrahera betydelse vilket ger bĂ€ttre förutsĂ€gelser. I slutĂ€ndan har det hĂ€r hjĂ€lpt till att lĂ„sa upp mĂ„nga av de kritiska genombrott som lyfts fram i rapporten.

Rapporten belyser ocksÄ genombrott inom biologi dÀr AI fortsÀtter att visa sin potential att helt förÀndra vÄrden och upptÀckten av nya lÀkemedel.

I april i Är tillkÀnnagav det tyska bioteknikföretaget Evotec en klinisk fas 1-studie med en ny anticancermolekyl. Kandidaten skapades i samarbete med Exscientia, ett företag baserat i Oxford, som anvÀnder AI-teknik för att upptÀcka smÄ molekyler. Bild: Westend61

SĂ„ utvecklas AI 2022

Rapportförfattarna lyfter fram fem punkter som i synnerhet kommer att pÄverka utvecklingen inom AI 2022.

Mer omfattande och konkret AI

AI gÄr i allt snabbare takt frÄn snack till verkstad. Nu tillÀmpas AI i allt högre grad pÄ kritisk infrastruktur som nationella elnÀt och automatiserade berÀkningar för lagerhÄllning under pandemier, för exempelvis stormarknader.

”AI first” tar biologin med storm

AI har möjliggjort snabbare simuleringar av mÀnniskors cellulÀra maskiner, som proteiner och RNA. Det hÀr har potential att förÀndra vÄrden och upptÀckten av nya lÀkemedel.

”Transformers” en allmĂ€n arkitektur för maskininlĂ€rning

Den hĂ€r modellen för maskininlĂ€rning blir alltmer allmĂ€n. Redan idag anvĂ€nder du den nĂ€r du interagerar med din virtuella assistent, som Siri eller Alexa. DĂ„ Ă€r det frĂ„gan om NLP eller Natural Language Processing. Men tekniken anvĂ€nds ocksĂ„ in datorsyn, eller ”computer vision” och till och med inom förutsĂ€gelser av proteinstrukturer.

Investerarna Àr dÀr

Under 2021 har vi sett rekordinvesteringar inom AI-startups och tvĂ„ börsintroduktioner som Ă€r de första av sitt slag inom upptĂ€ckten av nya lĂ€kemedel. Vi har ocksĂ„ sett börsintroduktioner för AI-bolag inom datainfrastruktur och cybersĂ€kerhet – bĂ„da fick enorm uppmĂ€rksamhet.

Kinas ökade forskning inom AI

Kinesiska universitet har ökat sin publicering av AI-forskning dramatiskt. 1980 publicerades ingenting och idag stÄr de för den största volymen av kvalitetsforskning inom AI.

LĂ€s hela rapporten State of AI Report.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.