Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Se inte upp, se framĂ„t

💡 Arge optimistens funderingar: Se inte upp, se framĂ„t

Är mĂ€nskligheten vid ett vĂ€gskĂ€l? TvĂ„ optimistiska videos hĂ€vdar det. Men nĂ„got sĂ„dant vĂ€gskĂ€l existerar inte.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist.

🔀 Är mĂ€nskligheten vid ett vĂ€gskĂ€l?

Jag har nyligen sett tvÄ videos. Den första Àr gjord av futuristen Gerd Leonhard (som ocksÄ Àr Warp Premium Supporter) ihop med den Emmy-vinnande filmskaparen Chris Nolan (som för Warp News skrev: Hur storytelling kan förÀndra framtiden).

Look Up Now heter filmen och handlar om en positiv framtid dÀr vi tog kontroll över AI med en global regleringsmyndighet. Budskapet Àr att vi stÄr inför ett vÀgskÀl, och vÀljer vi rÀtt vÀg kommer framtiden bli bra.

Den andra filmen Àr gjord av Melodysheep, eller John D. Boswell som han egentligen heter. THE HUMAN FUTURE: A Case for Optimism, heter den och Àr just det.

Även hĂ€r sĂ€gs mĂ€nskligheten stĂ„ inför ett vĂ€gskĂ€l. Det kan bli katastrof, elĂ€nde och utrotning, men det kan ocksĂ„ bli en fantastisk framtid (vilket Boswell tror.)

BÄda Àr bra och vÀl vÀrda att se (Àven om jag inte alls hÄller med Gerd om att vi borde förstöra AI-utvecklingen med en global bromsklo... förlÄt, regleringsmyndighet.) Men jag vÀnder mig mot narrativet att vi stÄr inför ett vÀgskÀl. VÀljer vi A gÄr det illa, vÀljer vi B gÄr det bra.

Det narrativet bygger pÄ pessimismens grundpremiss, att det nu skulle vÀnda. Att tusentals Är av positiv utveckling plötsligt skulle bytas mot en lÄngvarig nedgÄng.

Kolla pÄ den hÀr grafen över de senaste tvÄ tusen Ären av ekonomisk tillvÀxt.

Eller den hÀr över vÀrldens olika regioners ekonomiska utveckling senaste tvÄ hundra Ären.

Om det fanns nÄgot vÀgskÀl sÄ var det för tvÄ, tre hundra Är sedan. DÄ pÄbörjades en kraftig accelaration av den utveckling som pÄgÄtt i cirka hundra tusen Är. Det som hÀnde dÄ var att vi valde demokrati och frihet. Först och mest i Storbritannien, som blev centrum bÄde för den industriella revolutionen och den vetenskapliga revolutionen.

Jag utvecklar den tankegÄngen i mitt TEDx talk.

Kan det inte vÀnda?

SjÀlvklart kan utvecklingen vÀnda. En allt bÀttre framtid Àr inte automatisk och vi mÄste aktivt skapa den. Det har Gerd och John helt rÀtt i. Men det finns inget som tyder pÄ att det kommer vÀnda. TvÀrtom. FörutsÀttningarna för en bÀttre framtid ökar hela tiden. Fler och fler mÀnniskor runt om i vÀrlden jobbar för att framtiden ska bli bÀttre och de har allt bÀttre teknik till sin hjÀlp.

Det Àr dÀrför vi kan vara trygga i att det mesta sannolika Àr att framtiden fortsÀtter att bli bÀttre och bÀttre. Det ger mig inspiration att vara engagerad i att bygga denna positiva framtid. Möjligheten till en bra framtid ger mig energi för jag vet att min chans att ha en positiv pÄverkan blir större och större. Det blir din ocksÄ.

Mathias Sundin
Arge optimisten


💡 Tips

☀ Peter Diamandis om pessimism

Hur man bekÀmpar pessimism med överflöd och optimism.

Overcoming Pessimism with Abundance & Optimism
Abundance for all is within our grasp.

đŸ‡ȘđŸ‡ș Äntligen? EU Ă€ndrar sig om GMO

Kanske Àr en förÀndring pÄ gÄng av EU:s mycket skadliga reglering av GMO (minst lika skadlig kan en reglering av AI bli.)

The European Union Is Finally Coming Around to Gene-Edited Seeds
For a quarter century, activists such as Vandana Shiva have opposed GM crops that can help feed the world. Now, more than ever, it’s time to reject their Luddite demands

đŸ€– AI-röster hĂ„ller pĂ„ att bli riktigt bra

Kolla in den hÀr videon. (NÀr du klickar pÄ play kommer du till webbversionen av mejlet och fÄr scrolla ner igen till videon.) Du kan ocksÄ kolla den pÄ X hÀr.

0:00
/

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.