Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Se inte upp, se framåt

💡 Arge optimistens funderingar: Se inte upp, se framåt

Är mänskligheten vid ett vägskäl? Två optimistiska videos hävdar det. Men något sådant vägskäl existerar inte.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist.

🔀 Är mänskligheten vid ett vägskäl?

Jag har nyligen sett två videos. Den första är gjord av futuristen Gerd Leonhard (som också är Warp Premium Supporter) ihop med den Emmy-vinnande filmskaparen Chris Nolan (som för Warp News skrev: Hur storytelling kan förändra framtiden).

Look Up Now heter filmen och handlar om en positiv framtid där vi tog kontroll över AI med en global regleringsmyndighet. Budskapet är att vi står inför ett vägskäl, och väljer vi rätt väg kommer framtiden bli bra.

Den andra filmen är gjord av Melodysheep, eller John D. Boswell som han egentligen heter. THE HUMAN FUTURE: A Case for Optimism, heter den och är just det.

Även här sägs mänskligheten stå inför ett vägskäl. Det kan bli katastrof, elände och utrotning, men det kan också bli en fantastisk framtid (vilket Boswell tror.)

Båda är bra och väl värda att se (även om jag inte alls håller med Gerd om att vi borde förstöra AI-utvecklingen med en global bromsklo... förlåt, regleringsmyndighet.) Men jag vänder mig mot narrativet att vi står inför ett vägskäl. Väljer vi A går det illa, väljer vi B går det bra.

Det narrativet bygger på pessimismens grundpremiss, att det nu skulle vända. Att tusentals år av positiv utveckling plötsligt skulle bytas mot en långvarig nedgång.

Kolla på den här grafen över de senaste två tusen åren av ekonomisk tillväxt.

Eller den här över världens olika regioners ekonomiska utveckling senaste två hundra åren.

Om det fanns något vägskäl så var det för två, tre hundra år sedan. Då påbörjades en kraftig accelaration av den utveckling som pågått i cirka hundra tusen år. Det som hände då var att vi valde demokrati och frihet. Först och mest i Storbritannien, som blev centrum både för den industriella revolutionen och den vetenskapliga revolutionen.

Jag utvecklar den tankegången i mitt TEDx talk.

Kan det inte vända?

Självklart kan utvecklingen vända. En allt bättre framtid är inte automatisk och vi måste aktivt skapa den. Det har Gerd och John helt rätt i. Men det finns inget som tyder på att det kommer vända. Tvärtom. Förutsättningarna för en bättre framtid ökar hela tiden. Fler och fler människor runt om i världen jobbar för att framtiden ska bli bättre och de har allt bättre teknik till sin hjälp.

Det är därför vi kan vara trygga i att det mesta sannolika är att framtiden fortsätter att bli bättre och bättre. Det ger mig inspiration att vara engagerad i att bygga denna positiva framtid. Möjligheten till en bra framtid ger mig energi för jag vet att min chans att ha en positiv påverkan blir större och större. Det blir din också.

Mathias Sundin
Arge optimisten


💡 Tips

☀️ Peter Diamandis om pessimism

Hur man bekämpar pessimism med överflöd och optimism.

Overcoming Pessimism with Abundance & Optimism
Abundance for all is within our grasp.

🇪🇺 Äntligen? EU ändrar sig om GMO

Kanske är en förändring på gång av EU:s mycket skadliga reglering av GMO (minst lika skadlig kan en reglering av AI bli.)

The European Union Is Finally Coming Around to Gene-Edited Seeds
For a quarter century, activists such as Vandana Shiva have opposed GM crops that can help feed the world. Now, more than ever, it’s time to reject their Luddite demands

🤖 AI-röster håller på att bli riktigt bra

Kolla in den här videon. (När du klickar på play kommer du till webbversionen av mejlet och får scrolla ner igen till videon.) Du kan också kolla den på X här.

0:00
/

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.