Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Räkna inte ut antibiotikan än

💡 Optimist's Edge: Räkna inte ut antibiotikan än

Efter alla larm om antibiotikaresistens är det lätt att tro att medicinen spelat ut sin roll. Så är det inte. Maria Eriksson reder ut fördelarna som finns med antibiotika och hur du kan vara med och bidra till att fler nya sorter tas fram.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vi har alla hört talas om antibiotikaresistenta bakterier. Det är helt riktigt ett stort och allvarligt problem. Många drar därför slutsatsen att antibiotika som bot mot olika infektioner snart är ett minne blott. I Warps undersökning svarar var tredje satt vi fortfarande kommer att använda antibiotika om 50 år. Men resten, två tredjedelar är osäkra eller svarar nej.

Källa: Warp-undersökning april 2022

📈 Här är fakta

Om vi ska kunna fortsätta att använda antibiotika krävs insatser av olika slag. Dels behöver nya läkemedel tas fram. Dels behöver vi minska över- och felanvändningen av antibiotika som bidrar till att bakterier blir resistenta. På båda dessa områden sker positiva saker:

  • Nya antibiotika är under utveckling. Enligt en sammanställning från förra året fanns 43 olika antibiotika i pipeline, varav 13 befann sig i fas 3, det sista steget, av klinisk testning. En del av dem har potential att bli läkemedel mot bakterier som idag är resistenta mot alla eller nästan alla antibiotika som är tillgängliga idag. Historiskt sett har 60 procent av de läkemedel som når fas 3 blivit godkända.
  • Det finns mer att upptäcka. Många naturliga miljöer där antibiotika kan upptäckas är fortfarande outforskade. Tack vare genteknik kan det också bli lättare att hitta och utnyttja dessa ämnen.
  • Ny teknik gör skillnad. AI kan användas för att hitta morgondagens antibiotika. Halicin är det första ämne med antibiotisk effekt som tagits fram helt med hjälp av AI, som analyserade 100 miljoner olika molekyler. Det tog bara tre dagar att ur dessa miljontals molekyler ta fram 27 potentiella kandidater.
  • Bättre tester kan bidra till att antibiotika bara används när det behövs.
  • Sedan 28 januari 2022 är det inom EU förbjudet att ge djur antibiotika i förebyggande syfte eller i foder. Djurhållning bedöms stå för 70-80 procent av den totala antibiotikaanvändningen i världen och flera EU-länder hör till dem som använder mest antibiotika.
Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Det behövs nya antibiotikasorter.

💡 Optimist's Edge

Antibiotikaresistens är ett stort problem, men som många jobbar på att lösa. Sådana problem är vi människor ofta bra på att lösa, även om det kan ta onödigt lång tid. För att kunna fortsätta med cancervård och operationer som idag, eller hindra att människor dör av olika infektioner som lunginflammation eller blodförgiftning, spelar antibiotika en avgörande roll.

💡 Räkna inte ut antibiotikan. Felanvändning kommer att minska och nya sorts antibiotika kommer tas fram.

Den som finner nästa generations antibiotika sitter på en guldgruva. Och kom ihåg, även om antibiotikaresistens är ett stort problem är det särskilt i låg- och mellaninkomstländer, betydligt fler människor som dör av behandlingsbara sjukdomar för att de saknar tillgång till antibiotika. Också därför är det centralt att motverka antibiotikaresistens och utveckla nya läkemedel.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Betydligt fler dör av medicinbrist än av resistens.

👇 Så får du Optimist’s Edge

❓ Så hur får du en fördel av denna kunskap?

  • Ta fram nya potentiella antibiotika. Över 95 procent av de nya antibiotika som är i klinisk prövning har tagits fram av mindre företag. Många av dem har ännu inga produkter på marknaden. Man behöver med andra ort inte vara en läkemedelsjätte för att ta fram nya antibiotika.
  • Bidra till forskningen. Att se till att vi fortfarande kan använda antibiotika i framtiden är en komplex fråga. Det handlar såväl om att ta fram nya läkemedel och se till att de kommer ut på marknaden som att se till att de används rätt. Här är exempelvis några projekt som pågår vid Uppsala Antibiotics Center.
  • Hitta medel. Sök stipendier för studenter och forskare på olika nivåer.
  • Skänk! Donera pengar till antibiotikaforskning.

Du har nu en fördel eftersom du har fått denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vårt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vår Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affärspartner eller investerare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.