Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: RĂ€kna inte ut antibiotikan Ă€n

💡 Optimist's Edge: RĂ€kna inte ut antibiotikan Ă€n

Efter alla larm om antibiotikaresistens Àr det lÀtt att tro att medicinen spelat ut sin roll. SÄ Àr det inte. Maria Eriksson reder ut fördelarna som finns med antibiotika och hur du kan vara med och bidra till att fler nya sorter tas fram.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vi har alla hört talas om antibiotikaresistenta bakterier. Det Àr helt riktigt ett stort och allvarligt problem. MÄnga drar dÀrför slutsatsen att antibiotika som bot mot olika infektioner snart Àr ett minne blott. I Warps undersökning svarar var tredje satt vi fortfarande kommer att anvÀnda antibiotika om 50 Är. Men resten, tvÄ tredjedelar Àr osÀkra eller svarar nej.

KÀlla: Warp-undersökning april 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Om vi ska kunna fortsÀtta att anvÀnda antibiotika krÀvs insatser av olika slag. Dels behöver nya lÀkemedel tas fram. Dels behöver vi minska över- och felanvÀndningen av antibiotika som bidrar till att bakterier blir resistenta. PÄ bÄda dessa omrÄden sker positiva saker:

  • Nya antibiotika Ă€r under utveckling. Enligt en sammanstĂ€llning frĂ„n förra Ă„ret fanns 43 olika antibiotika i pipeline, varav 13 befann sig i fas 3, det sista steget, av klinisk testning. En del av dem har potential att bli lĂ€kemedel mot bakterier som idag Ă€r resistenta mot alla eller nĂ€stan alla antibiotika som Ă€r tillgĂ€ngliga idag. Historiskt sett har 60 procent av de lĂ€kemedel som nĂ„r fas 3 blivit godkĂ€nda.
  • Det finns mer att upptĂ€cka. MĂ„nga naturliga miljöer dĂ€r antibiotika kan upptĂ€ckas Ă€r fortfarande outforskade. Tack vare genteknik kan det ocksĂ„ bli lĂ€ttare att hitta och utnyttja dessa Ă€mnen.
  • Ny teknik gör skillnad. AI kan anvĂ€ndas för att hitta morgondagens antibiotika. Halicin Ă€r det första Ă€mne med antibiotisk effekt som tagits fram helt med hjĂ€lp av AI, som analyserade 100 miljoner olika molekyler. Det tog bara tre dagar att ur dessa miljontals molekyler ta fram 27 potentiella kandidater.
  • BĂ€ttre tester kan bidra till att antibiotika bara anvĂ€nds nĂ€r det behövs.
  • Sedan 28 januari 2022 Ă€r det inom EU förbjudet att ge djur antibiotika i förebyggande syfte eller i foder. DjurhĂ„llning bedöms stĂ„ för 70-80 procent av den totala antibiotikaanvĂ€ndningen i vĂ€rlden och flera EU-lĂ€nder hör till dem som anvĂ€nder mest antibiotika.
Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Det behövs nya antibiotikasorter.

💡 Optimist's Edge

Antibiotikaresistens Àr ett stort problem, men som mÄnga jobbar pÄ att lösa. SÄdana problem Àr vi mÀnniskor ofta bra pÄ att lösa, Àven om det kan ta onödigt lÄng tid. För att kunna fortsÀtta med cancervÄrd och operationer som idag, eller hindra att mÀnniskor dör av olika infektioner som lunginflammation eller blodförgiftning, spelar antibiotika en avgörande roll.

💡 RĂ€kna inte ut antibiotikan. FelanvĂ€ndning kommer att minska och nya sorts antibiotika kommer tas fram.

Den som finner nÀsta generations antibiotika sitter pÄ en guldgruva. Och kom ihÄg, Àven om antibiotikaresistens Àr ett stort problem Àr det sÀrskilt i lÄg- och mellaninkomstlÀnder, betydligt fler mÀnniskor som dör av behandlingsbara sjukdomar för att de saknar tillgÄng till antibiotika. OcksÄ dÀrför Àr det centralt att motverka antibiotikaresistens och utveckla nya lÀkemedel.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Betydligt fler dör av medicinbrist Àn av resistens.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

  • Ta fram nya potentiella antibiotika. Över 95 procent av de nya antibiotika som Ă€r i klinisk prövning har tagits fram av mindre företag. MĂ„nga av dem har Ă€nnu inga produkter pĂ„ marknaden. Man behöver med andra ort inte vara en lĂ€kemedelsjĂ€tte för att ta fram nya antibiotika.
  • Bidra till forskningen. Att se till att vi fortfarande kan anvĂ€nda antibiotika i framtiden Ă€r en komplex frĂ„ga. Det handlar sĂ„vĂ€l om att ta fram nya lĂ€kemedel och se till att de kommer ut pĂ„ marknaden som att se till att de anvĂ€nds rĂ€tt. HĂ€r Ă€r exempelvis nĂ„gra projekt som pĂ„gĂ„r vid Uppsala Antibiotics Center.
  • Hitta medel. Sök stipendier för studenter och forskare pĂ„ olika nivĂ„er.
  • SkĂ€nk! Donera pengar till antibiotikaforskning.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.