Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot många resistenta bakterier

💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot många resistenta bakterier

Forskare vid MIT i USA har använt AI för att undersöka miljontals olika kemiska föreningar som kan fungera som antibiotika och resultatet är en lovande ny typ av antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje år dör 33 000 människor bara i EU i infektioner som orsakas av bakterier som är resistenta mot antibiotika. Att få fram nya antibiotika har gått trögt, men forskare från MIT i USA kan ha gjort ett stort genombrott.

De har identifierat ett nytt antibiotiskt ämne, Halicin, som i laboratorietester dödat många av de bakterietyper som idag är resistenta mot alla antibiotikakurer. Även i djurförsök har resistenta bakterier försvunnit när forskarna satte in det nya ämnet.

För att hitta nya antibiotika utvecklade forskarna en AI-algoritm som på bara några dagar analyserade över hundra miljoner kemiska föreningar för att se vilka som visade tecken på att kunna fungera som antibiotika. AI:n hittade 24 lovande ämnen och forskarna kommer att gå vidare och testa flera andra av de mest lovande ämnena.

De ämnen som AI:n identifierade fungerar på ett annat sätt än dagens antibiotika. Ju fler olika metoder vi har att välja på desto mindre blir risken att bakterierna kan bli resistenta mot alla typer av antibiotika.

När forskarna testade Halicin mot E.coli-bakterier upptäckte de ingen resistens efter 30 dagar. När de gjorde samma test med den existerande antibiotikan Ciprofloxacin så var bakterierna 200 gånger mer resistenta mot det efter 30 dagar.

Forskarna tänker nu söka samarbetspartners för att utveckla Halicin till ett riktigt läkemedel samtidigt som de testar de andra kandidaterna som AI:n hittade. Men det kanske allra intressantaste är att det här tyder på att AI kan användas för att ge förslag på helt nya läkemedel inom alla möjliga områden. Vi kan stå inför en revolution inom läkemedelsutvecklingen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.