Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot mĂ„nga resistenta bakterier

💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot mĂ„nga resistenta bakterier

Forskare vid MIT i USA har anvÀnt AI för att undersöka miljontals olika kemiska föreningar som kan fungera som antibiotika och resultatet Àr en lovande ny typ av antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är dör 33 000 mÀnniskor bara i EU i infektioner som orsakas av bakterier som Àr resistenta mot antibiotika. Att fÄ fram nya antibiotika har gÄtt trögt, men forskare frÄn MIT i USA kan ha gjort ett stort genombrott.

De har identifierat ett nytt antibiotiskt Ă€mne, Halicin, som i laboratorietester dödat mĂ„nga av de bakterietyper som idag Ă€r resistenta mot alla antibiotikakurer. Även i djurförsök har resistenta bakterier försvunnit nĂ€r forskarna satte in det nya Ă€mnet.

För att hitta nya antibiotika utvecklade forskarna en AI-algoritm som pÄ bara nÄgra dagar analyserade över hundra miljoner kemiska föreningar för att se vilka som visade tecken pÄ att kunna fungera som antibiotika. AI:n hittade 24 lovande Àmnen och forskarna kommer att gÄ vidare och testa flera andra av de mest lovande Àmnena.

De Àmnen som AI:n identifierade fungerar pÄ ett annat sÀtt Àn dagens antibiotika. Ju fler olika metoder vi har att vÀlja pÄ desto mindre blir risken att bakterierna kan bli resistenta mot alla typer av antibiotika.

NÀr forskarna testade Halicin mot E.coli-bakterier upptÀckte de ingen resistens efter 30 dagar. NÀr de gjorde samma test med den existerande antibiotikan Ciprofloxacin sÄ var bakterierna 200 gÄnger mer resistenta mot det efter 30 dagar.

Forskarna tÀnker nu söka samarbetspartners för att utveckla Halicin till ett riktigt lÀkemedel samtidigt som de testar de andra kandidaterna som AI:n hittade. Men det kanske allra intressantaste Àr att det hÀr tyder pÄ att AI kan anvÀndas för att ge förslag pÄ helt nya lÀkemedel inom alla möjliga omrÄden. Vi kan stÄ inför en revolution inom lÀkemedelsutvecklingen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.